• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: rybizovou 100%, to jen odebírat na jedné straně stavu a na druhé suchou drt.
    Ale pořadí si i s rajčaty, vsim bobulovym ovocem, a pokud jsi ochotná prubezne rozebírat a čistit, tak i s malinami (a ja na tom posiluje i meruňky, protože mám tvrdší pletivo v plodech).
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: No a zefektivňuje výrobu rybízove marmelády?
    Ptám se proto, že jsem ho dosud nepotřebovala, a marně hledám, nač bych jej použila.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: mas Božena? Ten nástavec na ni stoji za každou korunu, co do něj nainvestujes :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dělám rybízovou marmeládu. A mám dotaz: Co je menší voser, namlit to předem na odšťavňovacím mlýnku, nebo povařit a pasirovat?
    Odšťavňovací mlýnek nemám ale jestli by byl proces výrazně snesitelnější, tak ho snad dokoupím 😉
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MAR_TINA: tak to asi pri nasledujicim pokusu zkusim, pokud me teda do pristi dyne prejde pocit marnosti a beznadeje :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUSINKA: jo. Jen rozmíchat.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MAR_TINA: nedavam, priznam se, ze to me ani nenapadlo... to by se jenom pred zavarenim rozmichalo v tom pyre?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUSINKA: pomůcku ke konzervování (sorban draselný) dáváš?

    A jinak mám v lednici dvě sklenice dýňového másla, v podstatě pyré s trochou cukru a nedělají nic. Zavařeno v myčce. Ale jsou v lednici.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    BRUSINKA: diskutovaly jsme s kolegyni pred 2 dny, stejny problem, ona má vic zkusenosti než ja a taky se ji vzdy vse zkvasilo... i po dvojitem zavarovani...
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    Ahoj, jdu se poradit o zavařování dýně. Zavařila jsem pyré, víčka se chytla, všechno vypadalo ok. Po pár dnech se ale dalo pyré do pohybu a vytéká ze sklenic. Vypadá to, jako kdyby kvasilo, ale to není myslím za tak krátkou dobu možné. Stejně jsem dopadla s dýní i vloni, kdy jsem pak vyčetla, že mohl být problém v tom, že jsem tam toho dala hodně, na což jsem si letos dala pozor, ale výsledek je stejný. Netušíte, kde se stala chyba, v čem je problém? Kdybych na něj přišla, zkusila bych to klidně znovu zavařit, myslím, že tomu pyré chuťově zatím nic není a strávila jsem tím dva dny, tak by mě mrzelo to jen tak vyházet... díky!
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    LD_DRTH: duranzia je druh svestky/slivky. Pak mas jeste mirabelky, ty jsou kulate, jdou od pecky a versinove zlute a sladke. Ja videla i zelene mirabelky, ale to nechme. Pak mas jeste Mirobalan, maly ruznebarevny, nejde od pecky a je kysely. Z toho bych vino nedelala. Delala jsem z toho ted marmeladu a slo tam hodne cukru a stejne je to kysele jak rit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MRTVYKOTE:
    Převař to, pokud je potřeba, tak přidej cukr. Naše babi to používala pak třeba do máku do buchet a táčů. A v době, kdy jsme o téhle alchymii netušili, tak jsme si to běžně dávali na lívance:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JAJITA: jen švestky
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HANELA: Samotné švestky, nebo něco k nim?
    HANELA
    HANELA --- ---
    Původně to byly 4 kila prezralych švestek :)

    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Jdu si pro radu. Děláme třetím rokem rybízák a zatím se mi to nestalo. Stáčeli jsme teď demižony po prvím kvašení. Z jednoho 15l demižonu (bylo v něm více černého než červeného rybízu) se nám povedlo stočit tak 5l a zbytek se proměnilo v prokvašené želé, které sice teče, ale neprojde přes cedník. Napadá někoho co se s tím dá udělat/jak to zužitkovat - bude to necelých 10l.... (než to půjde na kompost)?
    AIJA
    AIJA --- ---
    LD_DRTH:
    Durancie, vypadá jako velká švestka, se každopádně nedá prakticky dostat od pecky. Je dobrá tak na mač.
    Mirabelky jsou většinou jinobarevné, menší a většina jich od pecky jde snadno.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    AXTHEB: pravda, blbe čtu, balastik ma to co píšeš, a ten nazev z vesnice jsem mozna zas blbe slyšela.... Diky za opravu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LD_DRTH: Opravdu dZurandzie? https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/super-tip-bohatu-urodu-sliviek-ponukne-takmer-zabudnuta-odroda
    Mirabelky jsou žluté a červené, tohle vypadá fialově.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Nevite jaky je rozdil mezi mirabelkou a dzurandzii? Jde mi o ovocne víno. Balastik pise ze ovocne vino jde udelat z vetsiny ovoce. V sekci švestkové vino pise, ze se da delat i z dzurandzii. U nas na vesnici (SR) to co je tu (ČR) mirabelka nazyvali dzurandzie, ale nejsem si uplne jistá pravdivostí, google mlčí. Nebo nemáte zkušenosti s vinem z mirabelek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam