• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Objevila jsem ameriku! Nakladane redkvicky!
    Dozravaji mi ze tretiho vysevu a moc je uz nikdo nechtel jist, tak jsem je zavarila, na kyselo.
    To je tak boziiiiii!
    Uz je jinak delat nebudu!
    IKA
    IKA --- ---
    FUNTL: robila som len zo samotných drienok, bola výborná.:)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: Diky! Nakonec tu mam sirupu na celou sezónu. Jeste sice zbylo cca 10l mostu, ale z toho se pokoušíme udelat vino :D
    HANELA
    HANELA --- ---
    WERKA: také potvrzuji, dostala jsem několik skleníkem od kamarádky a použila do perníku 😉
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Kombinovali jste někdo do marmelády dřínky s něčím dalším? Mně to loni vyšlo tak, že na zahradě zrovna byly přebytky dřínek, jeřabin a hrušek, tak jsem to zmarmeládovala a výsledek byl dobrý. Teď jdu sklízet dřínky a říkám si, jestli to zase takto nakombinovat, nebo jestli neudělat nějakou jinou verzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a samozřejmě teda před plněním odpěnit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: na litr šťávy 1,5 litru cukru (já teda vzhledem k tomu, kolik se toho u nás vypije, vylisovanou šťávu ředím, takže 1 litr šťávy, 1 litr vody, 3 kg cukru) + 25g kyseliny citronové, přivést společně k varu (pokud máš ovoce, které rádo želíruje, což by víno možná mohlo, tak svařit šťávu bez cukru, pak přidat cukr a společně zahřát na 80C - odhadem až se všechen cukr rozpustí a šťáva začne při přejetí placatou vařečkou po dně dělat takový divný hučivý zvuk - fakt je to poznat), přelít do vypařených lahví, 10minut nechat ležet na boku (aby víčko zevnitř bylo zalité) a pak dochladnout vestoje.

    ještě obvykle víčka zevnitř a plochu kolem setřu ubrouskem namočeným v kořalce, ale nevím, jak dalece pro svůj dobrý pocit. Ale očistí je to kdyžtak od vylitého sirupu :-)

    citronovky dle chuti (testovat rozmíchané s vodou, samozřejmě) - finální dávkování u nás je cca 4mm na dně do 40cl sklenice, takže něco jako 1:30? Děti to pijou teda sladší, mně to tak stačí :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: Aha, a nejaky ověřeny recept?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: co to zavařit jako jinou šťávu (rybízovou a pod) a v zimě to míchat se sodovkou na domácí vineu?
    Ale jestli jíte hodně marmelády, ujme se i tahle.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    A tak teda co s vylisovanou šťávou? Je lisovana mixerem, takze je to takove trpcejsi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: já už mám v mrazáku hrušky pečené v gloggu, likvidace přebytků 🤷
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tý jo, svařáková marmeláda! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Použila jsem jednou hroznovou šťávu na ředění borůvek a tam to šlo, samotné mi to přijde divné. Možno přidat trochu vína daného druhu,
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Souhlasím, že hroznová marmeláda není chuťově nic extra - mně ji někdo donesl z farmářských trhů a nějak mne nenadchla.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FRENNET: upřímně, zkoušeli jsme ji a moc úspěch neměla, neměla moc vlastní chuti a byla spíš jen sladká
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Hroznové marmeláda, je neco čemu věnovat pozornost? Nebo muzu postupovat klasicky: cukr, pektin, stává z hroznu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: není absolutně důvod, aby to vadilo, stejně to musíš rozmělnit, takhle to aspoň půjde snadněji
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: proč by nemohla být, že byly zmrazené, nebo proto, že ryngle?
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN:
    WERKA: děkuju vám. Myslela jsem si, že by to neměl být problém, ale nechci ztrácet čas vařením a zavařováním pokud bych to měla pokazit v posledním kroku. Babička zavařovala v klasickém zavařovacím hrnci na chatě na kamnech. Šla jsem po tom, co si pamatuju.

    Dotaz :čtu tady v historii, že přes zavařené a otočené skleničky se dává utěrka. To proto, aby to chladlo pomaleji nebo jiný důvod? Vzpomínám si jak babička vždycky pokládala ty sklenice na studenou podlahu víčkem dolů a konec. Žádné přikrejvání.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Taky odjakživa zavařujeme v klasickém hrnci - velikost podle množství skleniček.
    ALONSIA: Nech vodu jemně vařit a nech to tam raději déle, aby to fakt bylo sterilizované (u jablečné přesnídávky nehrozí, že obsah rozvaříš na mraky, když už to jsou rozvařená jablka)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam