• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: Diky! Nakonec tu mam sirupu na celou sezónu. Jeste sice zbylo cca 10l mostu, ale z toho se pokoušíme udelat vino :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a samozřejmě teda před plněním odpěnit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: na litr šťávy 1,5 litru cukru (já teda vzhledem k tomu, kolik se toho u nás vypije, vylisovanou šťávu ředím, takže 1 litr šťávy, 1 litr vody, 3 kg cukru) + 25g kyseliny citronové, přivést společně k varu (pokud máš ovoce, které rádo želíruje, což by víno možná mohlo, tak svařit šťávu bez cukru, pak přidat cukr a společně zahřát na 80C - odhadem až se všechen cukr rozpustí a šťáva začne při přejetí placatou vařečkou po dně dělat takový divný hučivý zvuk - fakt je to poznat), přelít do vypařených lahví, 10minut nechat ležet na boku (aby víčko zevnitř bylo zalité) a pak dochladnout vestoje.

    ještě obvykle víčka zevnitř a plochu kolem setřu ubrouskem namočeným v kořalce, ale nevím, jak dalece pro svůj dobrý pocit. Ale očistí je to kdyžtak od vylitého sirupu :-)

    citronovky dle chuti (testovat rozmíchané s vodou, samozřejmě) - finální dávkování u nás je cca 4mm na dně do 40cl sklenice, takže něco jako 1:30? Děti to pijou teda sladší, mně to tak stačí :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: Aha, a nejaky ověřeny recept?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: co to zavařit jako jinou šťávu (rybízovou a pod) a v zimě to míchat se sodovkou na domácí vineu?
    Ale jestli jíte hodně marmelády, ujme se i tahle.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    A tak teda co s vylisovanou šťávou? Je lisovana mixerem, takze je to takove trpcejsi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: já už mám v mrazáku hrušky pečené v gloggu, likvidace přebytků 🤷
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tý jo, svařáková marmeláda! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Použila jsem jednou hroznovou šťávu na ředění borůvek a tam to šlo, samotné mi to přijde divné. Možno přidat trochu vína daného druhu,
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Souhlasím, že hroznová marmeláda není chuťově nic extra - mně ji někdo donesl z farmářských trhů a nějak mne nenadchla.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FRENNET: upřímně, zkoušeli jsme ji a moc úspěch neměla, neměla moc vlastní chuti a byla spíš jen sladká
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Hroznové marmeláda, je neco čemu věnovat pozornost? Nebo muzu postupovat klasicky: cukr, pektin, stává z hroznu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: není absolutně důvod, aby to vadilo, stejně to musíš rozmělnit, takhle to aspoň půjde snadněji
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: proč by nemohla být, že byly zmrazené, nebo proto, že ryngle?
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN:
    WERKA: děkuju vám. Myslela jsem si, že by to neměl být problém, ale nechci ztrácet čas vařením a zavařováním pokud bych to měla pokazit v posledním kroku. Babička zavařovala v klasickém zavařovacím hrnci na chatě na kamnech. Šla jsem po tom, co si pamatuju.

    Dotaz :čtu tady v historii, že přes zavařené a otočené skleničky se dává utěrka. To proto, aby to chladlo pomaleji nebo jiný důvod? Vzpomínám si jak babička vždycky pokládala ty sklenice na studenou podlahu víčkem dolů a konec. Žádné přikrejvání.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Taky odjakživa zavařujeme v klasickém hrnci - velikost podle množství skleniček.
    ALONSIA: Nech vodu jemně vařit a nech to tam raději déle, aby to fakt bylo sterilizované (u jablečné přesnídávky nehrozí, že obsah rozvaříš na mraky, když už to jsou rozvařená jablka)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALONSIA: matka nikdy zavařovací hrnec neměla, nemá a nebude mít a zavařuje, stejně jako babka, která ho neměla, jediné, co je třeba, je velký hrnec a hlídat časy

    jinak existují redukce na indukci, prostě kovová deska, kterou dáš mezi plotýnku a hrnec
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    Zdravím. Měla bych dotaz. Dostala jsem nový klasický zavařovací hrnec s pouzdrem a teploměrem. Ale přestěhovali jsme se a aktuálně mám indukci na kterou ten hrnec nejde použít. Mám celkem velký obyčejný hrnec, který na indukci jde a přemýšlela jsem na něj dát jen poklici s teploměrem z toho zavařovacího. Jak moc velký je problém, že to do sebe perfektně nezapadá, netěsní? Poklice je větší než hrnec. Jablka dozrávají a chtěla bych udělat své první přesnídávky.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    AIJA: moc dekuji, ja si nakonec pujcila na vyzkouseni hrnec a uz mam zavareno. Tedy mam chut jeste vyzkouset povidla, ale ty se nezavaruji
    AIJA
    AIJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    Zavařuju na horní a dolní ohřev. Půl hodiny na 170stupňů, vypnout, nechat chvíli dojít a vyndat, naskládat na víčka na utěrku. Po vychladnutí sklenice omýt, osušit a šoupnout do regálu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    LADY_MYSKA: Ohřívání talířů je málo. Jde o to, aby se v troubě nějakou dobu udržela teplota nad 100°C, aby to vyvraždilo případné zárodky a víčka se pevně chytla ke sklenicím. Opravdu to není velká věda, jen to chce dodržet technologický postup (a zajistit, aby se případné studenější sklo nekladlo do vroucí vody nebo nedotklo přímo horkého plechu, to by mohlo prasknout). Určitě to půjde vygooglit i s úplně přesným postupem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADY_MYSKA: tak zkus google a zavařování v troubě ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam