• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AIJA
    AIJA --- ---
    GIRAFFKA:
    Obvykle to odfláknu obyčejným dekem...nechce se mi crcat se složitějším lákem :-)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    A presnidavky!
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já jsem předloni, kdy jsme taky měli mraky švestek, dělala mj. i švestky s ořechy. Mělo to docela úspěch. Recept tady https://veverkoviny.blogspot.com/2023/11/svestky-s-orechy.html
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Marmeládu/dzem, s trochou rumu ;-)
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    TRISSIE: Zavareny svestky bez niceho. Rozpulit, peclive pulky naskladat do sklenic rezem dolu aby vubec nebyly mezery, navrch dat spetku soli, zavickovat, zavarit 20 min na 80°C. Vejde se jich prekvapive hodne do nemnoha sklenic a jdou pak pouzit vsude jako cerstvy (do knedliku, kolacu, kdeceho...)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Pardon, já si spletla diskusi 😅
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    TRISSIE: Jednou zkusit dobre chutney s dobrym syrem (normalne si do toho namocit kosticku tvrdeho syra na jehle) a budes mit malo chutney:)
    Naucil me na to jeden Brit, co to mel jako pohosteni pro navstevu. I kdyz to zni divne a "britsky", funguje to.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: další povidla, víc povidel
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: ja myslela neco v ramci tematu zavarovani :-)
    Chutney me jeste napadlo, ale s tim nikdy nevim, co bych mela delat, kdyz uz se u nas objevi.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Tvarohové knedlíky, případně i zamrazit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    co ultimátního se švestkama?

    už mám naloženou sušičku, kompot, krabici do mrazáku, z dalšího koše bude pečenej čaj a povidla, ale to je furt kapka v moři švestek!
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Dostala jsem krabici už dost měkkých broskví, takže džem. Třetina normálně (na díl ovoce, půl dílu cukru + pektin), třetina s rozmarýnem, třetina s mátou. Ta s rozmarýnem vede :-)
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    MVEK: No u dobryho zakladniho alkoholu prave uplne ne, kdyz chces brandy aromatizovanou visnema a ne brandy s visnovou stavou. Ale jak rikam, u rumu je to nejspis jedno ;-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    LEISHA: Jasně, pokud mi bude záležet víc na těch alkoholických višních, a ne na tom macerátu...
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    Ale u rumu je to asi jedno :-)
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    MVEK: Aby z tech visni nevytekla stava a jen se to saklo krz slupku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Netušíte, proč ve starém receptu je pro višňovou brandy řečeno, že se mají stopy odstřihat, aby kousek stopky zůstal? (Pak naložit na dva týdny na slunce do brandy, a pak teprve smíchat a nechat dál uležet s rozvařeným vychladlým cukrem ve vodě.)

    Jako asi moc rozdíl nepoznám (navíc nemám asi brandy, ale jen rum a vodku/potravinářský alkohol, takže asi budu dělat klasický náš recept, kdy se to máčí na slunci všechno a bez stopek).
    MONI
    MONI --- ---
    DA_NIELA: našla jsem tento postup https://www.culinabotanica.cz/recepty/fialkovy-sirup :
    "Svaříme vodu a horkou ji slijeme přes květy, které necháme louhovat tak 2 hodiny, než voda vychladne. Voda se mezitím zbarví do sytě zelené.
    Květy poté slijeme a velmi opatrně začneme do vody kapat citrón. Opravdu pomalu, protože barva se pomalu začne měnit na fialovou, a pokud to přeženeme, začne růžovět. A protože sirup chceme krásně violkově fialový, opravdu stačí 10 až 15 kapek citronu na půl litru vody.
    Pak stačí přidat cukr, nechat rozpustit a sirup můžeme zavařit nebo zamrazit. Je perfektní pro přípravu koktejlů. Prostě takový domácí violkový monin."
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ETERNITY: Uz mam spoustu pozorovani:
    Fialky se musi sparit, aby vubec pustily barvu. Louhovani za studena je k nicemu.
    Spareni cukrovym rozvarem ale nefunguje, barva radsi zustava v listcich.
    Pridanim rozpustenyho cukru (bilyho) do slabe modrofialoveho odvaru se barva posouva hodne do zelena.
    Zmena barvy s pH funguje, to jo, ale po okyseleni teda klesne sytost barvy.
    Abych to mohla dat do nahratych sklenicek s zakonzervovat, musim to opet aspon trochu zahrat - a pak uz je roztok jen zlutavy po cukru.

    Na vic pokusu s kontrolovanim teploty nemam fialky ani trpelivost.
    A jeste navic je to fakt hnusny, spareny cukrovy seno, zadna jemna vune.
    MOIRAIN:
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DA_NIELA: Moc citronu? Mi to vychazi i z tech nejsvetlejsich fialek alespon ruzove. Ne ze by to bylo k piti, ale lidi to bavi.
    Svarim fialky bez cukru = tmave zelena.
    Svarim je s cukrem = furt tmave zelena.
    Kapu citron = fialova az ruzova.
    Pro tip: sbiram spolecne s kvety plicniku a podbelu (toho podbelu v tom nikdy nemam moc). Vyjde to pak syte fialove a dokonce se to da pit. (a kdyz clovek privre oci nad prevarenim, muze si predstavovat, ze je to i zdrave)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam