• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRHawajská růže/ Argyreia nervosa
    EKIM
    EKIM --- ---
    EKIM: ... doplním že na foto jsou vidět dvě okvětí, a jedno okvětí jsme spočítaly na 6 samostatných květů, které kvetou a odkvétají průběžně. Přičemž na fotu je jedeno okvětí, v odkvětu a jeden v květu a na druhém nic. Početnost celého květu se dá vidět na stoncích u úpatí květu, nejedná se o stonky vyditelných okvětních lístků ale o stonky jednotlivých květů.

    CRUSHEER: Venku ti nevykvete ani nepřežije ten jeden rok přes zimu do dospělosti ,,odzkoušeno,, takže chacha jen v bytě či ve skleníku.
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    EKIM: a pry ze v mirnem pasmu nevykvete! chachacha :-)
    EKIM
    EKIM --- ---
    IRO
    IRO --- ---
    Zdravím, pokud by měl někdo zájem o semínka Havajské růže, tak se klidně ozvěte :)
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Havajská lesní růže - Argyreia nervosa / celá ČR / 100 CZK ]
    EKIM
    EKIM --- ---
    Tušim že je to cca 2 roky od výsadby, takhle má okenko na jihozápad a stálé místo, teplota 20+ ...

    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    EKIM: No neblazni, fakt u nas kvete? velka gratulace!
    (a sladky kapky si taky pamatuju :p jak prvni co te napadne je ji ochutnat, hehehe)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    EKIM: super, tesime se na fotku kvetu :-)
    EKIM
    EKIM --- ---
    Ještě někoho zaujala sladká kapka z každé strany na úpatí listu. Povětšinou úkaz při dobré kondici rostliny. Máme i první květy, pokračování příště :)

    EKIM
    EKIM --- ---
    ...třeba to nemá valnou hodnotu, ale dá se množit řízkováním... :))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Minulou sobotu jsem se rozhodl vyzkoušet semínka hawajské růže, která jsem měl ve skříni od roku 2010, snědl jsem jich celkem 5 i se slupkou (zajedl hořkou čokoládou) a fungovaly teda docela dobře ;), takže pokud někdo máte doma takhle letitý semínka, tak je určitě nevyhazujte, dá se s nima určitě zažít spousta zajímavých věcí ;)
    JEDI
    JEDI --- ---
    tak už vím co to bylo, s tím hovnem jsem nebyl daleko od pravdy

    "No, ono to totiž nebylo hulení, ale vykuřovadlo :D
    neboli tradiční kadidlo z přepuštěnýho másla a různých rostlinek a hovězího trusu :D"

    Ale dojem opiovýho ráje to v místnosti dělalo skvělej! :-)
    PSYCHOTOXIN
    PSYCHOTOXIN --- ---
    JEDI: Řekl bych že ať to bylo co bylo s touhle růží asi nic společnýho.LSA se teplem ničí.
    JEDI
    JEDI --- ---
    Mám otázku?

    Před lety, když ještě existovalo Óm centrum na Koněvově v Praze, psal se rok 1999 nebo 2000.
    Tak jsem tam od inda dostal kuřivo... Bylo to ve válečku, tmavé, trochu slizké, v množství balené jako hodně velké tmavé hovno.
    Na balení bylo napsáno havajská růže a bylo to jinak originál indický.
    Todlecto se zapalovalo a hodně moc to čoudilo. Stavy žádné speciální, jen se člověk cítil příjemně.

    Tušíte, co to tak mohlo být?
    MIRIS
    MIRIS --- ---
    já měl včera po asi ročním půstu cca půlku semínka , a docela překvapilo : ) růži mám hodně rád :D
    EKIM
    EKIM --- ---
    CRUSHEER: dej fotku, jsem vedle jak ta jedle, já sice tuším, že potřebují větší prostor pro kořeny, ale nějak si to neumím představit.
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    EKIM: Ja mel kdysi podobnou uspesnost, 2/8. Bohuzel uz nejakou dobu mi rostlina stagnuje, na svoje koreny by potrebovala sud :)
    EKIM
    EKIM --- ---
    ... 3z10ti, z nějakého důvodu semena shnijou. Domívám se že je to nevychytanou technikou nasekávání semen. Činnost kterou jsem odkoukal na youtube. Ale i tak to považuju za úspěch hodný zahřátí kafíčka. http://ekim.rajce.net/rozla
    EKIM
    EKIM --- ---
    ....první várka jedno ze tří se chytlo, jej :)

    EKIM
    EKIM --- ---
    PSYCHOTOXIN: nějakej návod na extrakt?
    PSYCHOTOXIN
    PSYCHOTOXIN --- ---
    Co vy na to?:)



    So based on certain stomach issues a friend experienced that detracted from consumption of seeds (apple of course,) I got to thinking about about elimination or destruction of cyanogenic glycosides. In the process of this research, I realized that traditional cultures have been accomplishing this fairly successfully with cassava for a long time. The basic process with cassava is to ferment the root (with wild yeasts, lactic acid bacteria, bacillus etc.) This releases enzymes and acids which cooperate to hydrolyze the cyanogenic glycosides to the respective sugars and hydrogen cyanide (or hydrocyanic acid in soln.) Then, the root is boiled or dried to allow the HCN to escape. The latter option caught my attention due to the lower temperatures involved being much less likely do degrade actives. HCN, while completely soluble in water, is very volatile. I pulled this from all over the web, but this article covers it pretty well: http://www.academicjournals.org/AJB/PDF ... t%20al.pdf. Various articles detailed the benefits of grating the cassava prior to fermentation (duh) and innoculation with prefered strains of Lactobacillus plantarum etc. for better flavor/smell profiles. What does this mean to us? Maybe just grind seeds, ferment with lacto culture produced from grain or kefir till sour, dry out material to liberate freed up HCN. Bingo, cyanide free seed powder accomplished with all natural (and low-tech/simple) processes the way traditional cultures have been doin' for a long time!
    NOTE: It's likely that this should be done in a very low light situation at moderate temps to prevent unwanted degradation of other components.
    What do you think? I'll relate this to my apple seed eating people and see if they are up for a bioassay of thus processed materials.



    several weeks later:~1 mL bottle carbonated commercial kombucha mixed with seed powder (3 seeds) to form bubbly paste. Covered. Room temp overnight. Dessicated over the next night. Capped up and consumed. Side effects associated with HCN eliminated while nutritional value preserved with negligible losses .
    notes: Kombucha was used as this product is very acidic, anaerobic, and readily available. Many cyanogenic plant materials could be made edible with this simple process. Boiling is not necessary as HCN is very volatile and dried materials will not contain it in its free state. Silica gel was used to avoid potential oxidation associated with other drying methods. In short, it works perfectly. You never know when you're gonna have to live on apples seeds alone .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam