K tématu klubu obecně:
Myslím si, že bydlení s nepříjemnými spolubydlícími vůbec není nutné.
Dá se mu zabránit jednoduše tak, že člověk bydlí jen s lidmi, se kterými se na základní slušnosti shodne. Není to těžké, existují, je jich hodně, a s trochou zkušenosti se to dá rozpoznat i dopředu (na řadu věcí se dá prostě rovnou zeptat, a člověk buď dostane jasnou odpověď, nebo reakci, která něco napoví....).
Pokud se netrefíme, jediným řešením je odstěhovat buď sebe, nebo spolubydlícího, podle situace (když je to třeba náš byt nebo jsme většina, tak spolubydlícího, jinak sebe....).
Přijde mi, že lidi velmi často setrvávají v nepříjemné bytové situaci, ať už s rodiči nebo se spolubydlícími, jen z jakési setrvačnosti nebo obav ze změny.
Domov je docela důležitá věc, a pokud někdo narušuje jeho základní fungování, je to zásadní problém, kterej je potřeba řešit hned....
Tolik názor... Bydlela jsem za posledních 10 let se spoustou různých lidí, většinou to bylo ok, bylo pár problémů.... Dal by se k tomu napsat určitej manuál....základní slušný chování při sdílení domácnosti s jinýma dospělýma...
Pokud tohle lidi mají v sobě, tak ostatní věci jsou maličkosti... Jako teď, spolubydlící mě požádala, abych po sobě důsledněji úplně otírala dřez, když do něj vyleju zbytek čaje, apod., ok, je to pro ni důležitější než pro mně, respekuju, budu dělat, pohoda.... Na takových detailech se dá vždycky domluvit.
Pokud to v sobě nemají, a nejsou samostatní či ostatní nerespektují, tak to je problém. Někdy se s tím dá něco dělat, když ten člověk je otevřen vývoji a změně, domluvou.... Často se s tím nic dělat nedá, lidé prostě nevidí, že fakt není normální nechávat po sobě bordel, mluvit jiným dospělým do života nebo neplatit nájem.....a pak je na řadě to odstěhování nebo vystěhování....což v podstatě může pomoct i tomu člověku, který ten problém vyvolává, protože si v takovej moment může uvědomit, že by možná opravdu měl něco změnit :)
Teď mi třeba kamarád říkal, že spolubydlící do něj soustavně ryjou, když přijde z psytrance party, protože "mají strach kvůli tomu, že tam bere drogy" (je to normální, inteligentní, rozumnej člověk)....proboha, co to je?...si pletou sami sebe s jeho rodiči a jeho s malým capartem?...od takových lidí pryč, hned ;)))