Sorry za nevtip...
JORIM:
On jeden z nejvážnějších problémů vysokého školství jsou pravidla pro uznávání citací a započítávání těchto pro různé hodnotící mechanismy, přičemž bez nasbírání potřebného počtu "bodů" nemůžeš být docentem, tudíž ani profesorem.
Protože je Česko země malá, citační pravidla a bodování citací vede k naprosté emidemii Citačních kroužků, kdy se lidé z daného oboru napříč školami vzájemně koordinují a citují - přičemž ovšem nejde o princip "Píšu na dané téma a objevil jsem v práci jiného kolegy myšlenku, kterou chci citovat", nýbrž funguje to stylem "Čau, Franto, právě jsem dopsal knížku na téma XYZ, posílám ti rukopis, nemáš nějaké citáty, které by se mi tam hodily? Když tak mi pošli, co tam kam mám dopsat", na což "Franta" reaguje mailem "OK, Kubo, na stránce 38 uprav druhý odstavec takhle: "... , jak ostatně vyplývá i z práce [Franta, 2014], který uvádí: *{oslím můstkem navázaný citát}*"
-- protože za tohle dostane Franta body (je citován), a na oplátku pak o pár měsíců později on do svého článku dá zase zpětně citáty na tuto knihu Kuby.
Takhle to ale právě vůbec nemělo být a popírá to myšlenku vědecké spolupráce, citací atd., a navíc je pak vyloučené jakékoliv ověřování cizích poznatků.
==========
Členství v citačích kroužcích je v ČR a na Slovensku naprostou nutností, chce-li člověk získat docenturů - v podstatě to není možné jinak, protože nikdo z anglofonní ciziny se nebude obtěžovat čtením zdejších prací, a pokud nepřistoupíte na tento recipročně podvodný systém, nikdo vás nebude citovat (nebudete-li tedy absolutní autorita).
V důsledku pak máme v zemi armádu Docentů-Vohnoutů, kteří nemají koule na to postavit se proti vlnám, navrhovat změny, vést veřejné polemiky. (Domnělá) Intelektuální elita národa tak nechává svět plynout kolem sebe a přes sebe, nechává se převálcovat špatně vyargumentovanými a vědecky neobhajitelnými plky různých aktivistů, nevyjadřuje se k palčivým společenským problémům a toleruje a podporuje devalvaci VŠ titulů skrze korupci (jak je možné, že podvody s tituly v Plzni prošly tak snadno a s minimálními důsledky?) a neustálé snižování požadavků na absolventy (Bakalářky psané v Comic Sans??? WTF?)
Z těchto docentů-vohnoutů se pak během deseti až dvaceti let stanou profesoři, ovládnou "Radu profesorů" jako poradní sbor ministra školství a ve stejném vohnoutském duchu dokončí komercializaci vysokého školství.