• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ARCHIMEDES: mám tu vizi toho, jak lidská civilizace za tři sta let pošle k Proximě tu flotilu gigantickejch lodí, které tam doletí, zaparkují na orbitě té planety, otevřou vrata a začnou jí sprchovat...

    ...Ta gigantická nasávací trubka z Pacifiku přes ten vesmírnej prostor zapíchnutá do toho rozbočovače mezi ty lodě...

    ...sem už dlouho neviděl Futuramu, mě tak napadá.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Přítelkyni teď říkám o objevu planety u Proximy Centauri v obyvatelné zóně.
    Ona na mě: "Co? V OMYVATELNÉ zóně?"
    ...
    Asi to začnu používat, je to vlastně mnohem přesnější :)
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    KAERO: jj, nějakej keynesián...:)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ALCATOR: Chybi ti konec: Kdyz se probudi ekonom, pocita, pocita, zjisti ze je levnejsi nechat hotel shoret a postavit novy nez rekonstruovat ohorely, tak si vezme veci a v klidu z pokoje odejde.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TEAPACK: a neni teda jednodussi rozdelit soubor ne na 16 nebo 32 bitu, ale proste na jednotlive bity? pak nalezeni pozice daneho bitu v pi je pomerne jednoduche a extremne rychle. vsadim se ze takovy bitpifs by byl co se tyce latence prakticky pouzitelny i dnes.
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    OTAVA: tenhle je novej: inženýr se po uhašení mění ve fyzika.
    ELDERIK
    ELDERIK --- ---
    ALCATOR: Tak taky jeden starej:

    An engineer, a physicist, and a mathematician are shown a pasture with a herd of sheep. They are told to put the sheep inside the smallest possible amount of fence.
    The engineer is first. He herds the sheep into a circle and then puts the fence around them, declaring, "A circle will use the least fence for a given area, so this is the best solution."
    The physicist is next. She creates a circular fence of infinite radius around the sheep, and then draws the fence tight around the herd, declaring, "This will give the smallest circular fence around the herd."
    The mathematician is last. After giving the problem a little thought, he puts a small fence around himself and declares, "I define myself to be on the outside!"
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    OTAVA: Já už se nemohl dívat na ty vaše kydy o Pi...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ALCATOR: super, letos tenhle vtip slysim poprve a to je uz Srpen ;-)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    Inženýr, fyzik a matematik jsou ubytováni v hotelu. V jednu hodinu v noci se probudí inženýr a cítí kouř. Vyjde na chodbu, vidí plameny, tak přiběhne k hasicímu přístroji, strhne ho ze zdi, vystříká celý obsah na plameny, ty zmizí, a fyzik jde spokojeně spát.
    O hodinu později na dalším patře se probudí fyzik, opět cítí kouř. Vyjde na chodbu, vidí plameny, přijde k hasicímu přístroji, přečte si parametry, vytáhne matematicko fyzikální tabulky, chvíli v nich čte, pak si na papíru udělá pár výpočtů. Vezme hasicí přístroj a čtyřmi precizně mířenými stříkanci na klíčová ohniska požáru jej zlikviduje. Spokojeně jde spát.
    O hodinu později v nejvyšším patře se probudí matematik, protože cítí kouř. Na chodbě se střetne s plameny, přikročí k hasicímu přístroji a začne studovat návod. Po chvíli se napřímí, radostně zvolá: "Ha! Řešení existuje!" a jde spokojeně spát...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: myslíš jako rozdělit 1024 bitu po 64 ? - proof directly from description.
    Vyber si nějakou fotku o velikosti cca 1MiB a udělej to přes víkend za domácí úkol ;-) (jde tam zadávát i v Hexa a pokud zvládneš nějaký skriptík např. v pythonu, spusta lidí ti tu za to poděkuje =D.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TEAPACK: A zvladne to takhle nakouskovat ten 1 kB? Nechce se mi to pocitat ;)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: 7 znaků je ale výrazně víc, než jsem psal, to strašlivě zvyšuje složitost. Pokud bys hledal pouze čtveřice znaků (4x16bit), tak ti bude téměř jistě stačit pouze uint32 pro uložení indexu - rozsah Uint32 je 0 až 4 294 967 295, na čemž pracuje i níže zmiňovaný http://pi.nersc.gov/ .... a ještě bys dosáhl 50% komprese ( + čtyččlenné variace znaků ) a poběží ti to i na stařičkém WinXP ^_^
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TEAPACK: Dovedu si predstavit uzitecnost nejakeho takoveho sikovneho algoritmu, co naznacujes. Problem imho i tak bude s pameti, protoze nakonec imho stejne skoncis na tom, ze potrebujes najit nejakou konecnou (byt kratkou) posloupnost celou. A ten pocet desetinnych mist, ktere je potreba prohledat, roste fakt dramaticky, takze na to od jiste chvile nestaci operacni pamet. Bezna RAM (~ 100 GB) nestaci ani na to, aby algoritmus temer jiste (tj. ~ 99.7 %) nalezl string o 7 znacich; resp. aby nacetl tolik prvnich znaku, ze v nich budou temer vsechny takove stringy. Pro hledani delsiho retizku proste musi zapomenout tu cast rozvoje, co uz prosel, a hledat dal.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: když ale ten soubor rozdělíš na části po 16/32 bitech a budeš hledat jenom tyhle 16/32bitové úseky, tak to nebude potřebovat ani tolik místa a při vhodném algoritmu ti bude stačit to projet jenom jednou =)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DARMONLOR: Tak bohuzel pres n*log(n) nejede vlak ;) Tomu uz se asi neda rikat 'latence', i kdyz mozna pokud nekdy v budoucnosti budou mit bezna CPUcka za 200 dolaru neco jako milion jader, tak to bude pouzitelne na soubory do 1 kB :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ZBYNEK: Kdyby jen fotka...vlastně úplně všechno a pro všechny, takové cloudové úložiště se zálohou celého vesmíru! (a ne jen jednoho - ano, četl jsem Eganovo Město permutací :) )
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KAERO: Nepovedená fotka? Vždyť ani nepotřebuješ foťák - ta fotka tam bude dřív, než jí vyfotíš ;-)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Není to vtip, ale příhoda ze života, ale tady to snad někdo ocení:

    "Tak si uděláme představovací kolečko. Čemu se věnujete ve svém výzkumu?"
    "Zabývám se vývojem jazyka."
    "Doufám, že ne z chomskyánského pohledu!"
    "Ne, při svém výzkumu používám data."
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    KAERO: Tak stačí říct že je to povedená fotomontáž. Ty tam taky budou všechny.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISKVOR: to je mozne, ale jak pise autor, nikdy, uz nikdy neztratis svuj obsah. maximalne ztratis adresy, coz jsou jen nejaka metadata. ten obsah tam porad je.

    coz me zase vede k myslence, ze to ma i nevyhody. chces smazat nepovedenou/nevhodnou fotku, a ejhle, porad je schovana v tom pi. muzes jen doufat, ze si ji nikdo nevsimne (ale jak vime, nahoda je blbec).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam