• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    ERGOSUM: Umm... dpravdu srovnáváš SI předponu Deka(gram) - deset gramů, kterou jen zkracujeme o jednotku, protože je jasné že nechceme salámu dekametr nebo dekaampér, s převodem mezi třeba PSI, atmosférou a Pascalem?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZCR: Tak tak. A přiznejme si. Kolik nás kupuje uzeniny a saláty na gramy a kolik na deka. Tlak si vždycky stejně přepočtu zpátky na atmosfery.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HELIUM: používá se zejména pro sedmimílové boty
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    rychlost ve verstách za měsíc
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vzpomínám si, jak jsme v první roce učení se fyziky (snad 6. třída) pár měsíců pilovali převádění jednotek a půlka třídy byla týden zaseklá z m/s na km/hod anebo plošných a objemových měr.
    Neumím si představit první rok fyziky v americké třídě, to musí být všeobjímající peklo.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZCR: Což je všechno príma, dokud se nesetkáš s rozměrem 7/16+0-1/64 palce.
    ZCR
    ZCR --- ---
    no, ne že by metrický systém neměl výhody a ne že by se nakonec nejspíš neprosadil a ne že by to nebylo dobře, ale zase ve chvíli, kdy jste v tom imperiálním systému zvyklí pracovat a vaše okolí se v něm pohybuje taky, tak to není zas taková tragedie, valná většina věcí kolem vás jsou prostě pohodlné zlomky palce, celé, poloviny, čtvrtiny, šestnáctiny, když jste fakt drsní, tak dvaatřicetiny a čytiřiašedesátiny, a furt dokola standardní rozměry, všeho - a třeba osmina palce je slabě přes 3 mm, což je snadno rozeznatelný rozdíl. U přesné mechaniky atd pak jde do tuhého, ale viděl jsem dost strojnických a jiných videí, kde se nezdá, že by s tím byly v praxi jakékoli závažnější problémy - tisícina palce a už to jede.
    Btw. ono se stačí podívat na nějaké přehledy závitů, a to je všelijakých různých stoupání, že si s nimi vůbec nezadáme.

    Jednotky tlaku jsou peklo: pascal, hektpascal, bar, torr, milibar, psi, atmosféra, psig (a jiné chuťovky), kilopond na čtvereční metr (!) - a dál už radši nevzpomínám, kdo ví, kolik jich ještě je - přísahal bych, že jsem viděl i něco vztaženého na čtvereční stopu.
    MICKK
    MICKK --- ---
    PISKVOR: ale ty imperial míry jsou jiný než customary
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MICKK: No, ale to je taková novořeč, jakože "hele hele, my jsme udělali brexit, než to bylo cool!" V reálu se běžně používá výraz "Imperial."
    MICKK
    MICKK --- ---
    POKE10002: imperial mají v uk, v usa je customary
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A ještě mají debilní stoupání závitu.
    MHO
    MHO --- ---
    AXTHEB: to bylo kolo horské, nikoliv u auta.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MHO: Dyť to máš na cedulce napsaný obojí
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GALE: Nahodou, na pejsky (PSI) se da s trochou sebezapreni zvyknout (mne osobne daleko vic serou Torry :)). Vetsinu ruckovych manometru v laborce totiz mame s dvojitou stupnici (bary a psi) a navody k velke casti zarizeni (pochazejiciho z imperialnimi jednotkami postizenych uzemi) maji vsechno v PSI. Proste uz se mi zazilo, ze "za barem sedi 14 a pul psa" ;)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKOSHARK: přesně tak, Barma používá vojenské a polovojenské jednotky
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    POKE10002: Tahle mapa je taky spatne - jeji popisky. Neuzivat metricky system se nerovna uzivat imperialni. Barma neuziva imperialni jednotky.
    MHO
    MHO --- ---
    GALE: jednou jsem se pokoušel nafouknout v zahraničí kolo na bezince, kde byl pouze automat kalibrovany v teto skvělé jednotce. A muselo se čudlíkama nejdříve nastavit jaký tlak chci a pak to spustit. Smál jsem se nahlas, chvíli jsem počítal a pak jsem prostě zkoušel postupně přidávat.
    GALE
    GALE --- ---
    POKE10002: Jednotka libra na čtvereční palec je vtipem sama o sobě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam