SHEALA: šikana je něco, co bylo, je a bude vždy. u ostře výběrových škol je možné šikanu do určité míry omezit - třeba tak, že se vyberou inteligentní a zároveň kooperativní děcka, těm se dá dostatečné vyžití, včetně např. zážitkových kurzů a zároveň jednoznačně najevo, že jejich účast ve vzdělávacím procesu na této škole je striktně dobrovolná a v případě nějakého průšvihu poletí. Šikanu per se ale zcela nezastaví ani tohle, jen např. přejde do verbální podoby. Už to je ale obrovský krok vpřed...
Na základkách jde nicméně o systém neřešitelný, resp. řešitelný výhradně důsledným separováním problémových zmrdů do zařízení s extrémně tvrdým režimem, kde z nich touha šikanovat bude systematicky vymlácena. Tedy opak té vaší inkluze; tu považuji za jednoznačně a hluboce škodlivou.
(Ano, na základce jsem byl šikanován - mj. mi byly jednou rozbity housle, vyraženy dva zuby, asi šest brýlí rozbito cizí pěstí přímo na obličeji... takových nás bylo víc, vždycky to bylo tím, že jsme se něčím lišili. Faktická beztrestnost pachatelů na základkách vede k tomu, že vesele šikanují dál. Jakože např. když mě skupina šesti spolužáků zmydlila tak, že jsem měl doslova celé tělo modré, a tedy to nezvládl utajit a dostalo se to až k učitelkám, jejich jediné řešení bylo - "no tak si podejte ruce". Žádný kázeňský postih, žádná důtka nebo dvojka z chování, nic. Jak taky chcete potrestat bandu šesti deseti-jedenáctiletých sígrů, kteří do modra zmlátí svého brýlatého spolužáka za to, že jim nechtěl dát peníze na cigarety?)