• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (a ten kód LAU2 tam byl proto, aby se různí místní chytrolíni nedohadovali, že půlka z toho není zastavěná a vlastně se tak nepočítá;))
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Já taky nevěděl, že je to 496 km2. Ale vím, že je to šiška zhruba 20x25 km; to už si představit dokážu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JAROUSH: Ale je to dost blízko, Praha má teď bez pár fotbalovejch hřišť skoro 500 km2
    AMANT
    AMANT --- ---
    JAROUSH: ok, ja si prahu pamatuju jako 496km2, tak sem myslel, ze neco pribylo. no to je fuk, slo mi hlavne o to demonstrovat ten princip, prevedes si na to obdelniky s jednou stranou shodne delky.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    AMANT: ta čísla jsou kód obce, ne rozloha Prahy http://www.risy.cz/cs/vyhledavace/obce/detail?Zuj=554782
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    osobně to mám taky tak, že když uvažuji o nějaké vzdálenosti, tak si jí v hlavě snažim k něčemu dobře známému připodobnit. Když skokan na lyžích skočí 120 metrů, tak si řeknete OK. Když si ale představim fotbalové hřiště a on ho ještě o kus přeletí, tak už mi to v hlavě vyvolává určité pocity a řeknu si, že to je výkon.
    Samozřejmě, že při skocích na lyžích by asi délka skoku vyjádřená "jedno fotbalové hřiště, 3 fabie combi a 5 propisek" těžko obstálo, ale pro představu to může být podstatné. A každý si umí představit něco jiného, takže každé konkrétní přirovnání někomu sedět bude a jinému naprosto ne.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: Ony tady budou tři úskalí. Sposuta lidí nemá představu, jak je velikejch 6000 km2. Spousta lidí nemá představu, jak je velká Praha. Spousta lisí nemá představu ani o jednom.
    AMANT
    AMANT --- ---
    PISKVOR: wut? 6000 je 60x100, 550 je 5,5x100...60/5,5 je z hlavy cca 11
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Schválně, zkuste si to, nedávno to někdo řešil na Twitteru. Řekněme těch 6000 km^2 - kolikrát se do toho vejde Praha? Tj. pokud vezmeme plochu katastrálního území CZ0100 554782, kolikrát je menší než 6000 km čtverečních? (Překvapivý rozptyl v odpovědích - než jsem si to našel, tipnul jsem výrazně mimo)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SIRIEN: Zrovna tohle rozlišení (2000mg vs. 2g) v sobě nese informaci o přesnosti toho údaje (1999.5-2000.5mg vs 1.5-2.5g neboli v prvním případě přesnost +/- 0.5mg, v druhém +/- 0.5 g) a právě proto se používá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja si celkem dobre dokazu predstavit 1000 km2, ale informace 2x vetsi nez New York je pro me k nicemu, protoze si musim najit rozlohu mesta v metrech.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Odhadni kolik váží 1000 ocelových kuliček o průměru 1mm.
    Má garáž má objem 8 Trabantů.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SIRIEN:
    u SI jednotek treba vis, ze km^2 ma presne 10^6m2 nebo ze 10 mm srazek je 10L/m2. Ale kolik se vejde na jedno hriste fabii nebo kolik se vejde hristi do karlavorskyho kraje kdyz nevim jak je KV velky ani jaky rozmery ma fabie (kterej model?) natoz jak velky je hriste --> no fucking clue. Pro nejakou velmi hrubou predstavu v neodbornym textu klidne, uvital bych SI jednotku v zavorce.

    Co je treba fail novinaru, je ze uvedou kolik se naslo kontaminovaneho polskeho masa ale uz se nedoda kolik masa se z polska za rok doveze, kolik procent z dovozu je otestovano, jake procento z testovanych nevyhovelo nebo vyhovelo ty stejny udaje uvest i pro lokalni produkci.
    MHO
    MHO --- ---
    ATUARFIK: Nejen slovní úlohy. Ale i úlohy laboratorní. Například spojování těch osmi zásuvek do série. Tedy pardón. Ne do désir, ale do stohu, abych se držel elektrikářské terminologie eurozpráv.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATUARFIK: Případně ten, jak kvarteto odehraje jednu skladbu za 48 minut, za jak dlouho ji odehraje kvintet.
    AMANT
    AMANT --- ---
    VIXLE: to jsem slysel v cesky verzi se zacatkem "Prijde nekonecny pocet matematiku do baru..."
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SUMIE_DH: To by byly ovšem krásné slovní úlohy! "V kuchyni je osm zásuvek, každá o napětí 230V. Kolik je v kuchyni napětí celkem?" "Jeden radiátor vytopí obývací pokoj na 20 stupňů Celsia. Na jakou teplotu vytopí tentýž pokoj tři radiátory?"
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    To tak jednou vystupovali u nas nějací komedianti s vodníma živočichama a slibovali "Úžasnou podívanou v nádrži o objemu 20 000 litrů!!!". Lidi kupovali lístky jak vzteklí a pak byli zklamaní, že to bylo mrňavý. Kdyby tam poctivě napsali "o objemu menšího dětského brouzdaliště", že jo... přesné číselné rozměry jsou často nepřehledné a matoucí.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já se na rovinu přiznám, že i když jsou ty přirovnání takový blbý klišé, tak sem za ně docela vděčnej. Mám voko jak z kašparovy krávy a mám problém odhadnout i jen desítky metrů, ještě větší problém pro mě je představit si plošný míry v řádu desítek nebo nižších stovek metrů, natož 6000 km2, to mi prostě fakt už nic neříká (a to nemluvím o objemech, to sem úplně prdeli). Ale mám jakž takž představu o velikosti Vysočiny, takže přirovnat ten ledovec k ní mi ho dá do souvislostí, který znám. Z pro mě abstraktního čísla se stane něco s konkrétním významem. Takže já bych to nezatracoval byť za cenu občasného sčítání teplot.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    TRISSIE: to... je asi jako kdybys tvrdila, že jen protože nějakej blbec použije výraz "2000 miligramů" místo "2 gramy", tak nemá smysl používat řády odlišující předpony. Tzn. to že někdo něco používá špatně není zrovna dobrý argument pro to že by se to nemělo používat vůbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam