PJT: Velmi zajímavé. Není to vědecké, ale možná někoho pobaví, jak jsem se s existencí pana Pavlíčka seznámil já. Snad prominete mírný offtopic. Jenom chci potvrdit tu tezi o tom, že je to velmi svérázná postava. A nebezpečná.
Jezdili jsme na hory v partě. Takové ty přechody Rumunsko, Karpaty, Norsko, Rusko. Typicky týden až dva s batohem na zádech, kdy si neseme všechno. Vaření se ve skupině centralizovalo a většinou nákup zajistil jeden člen. Ostatní si nesli jen sušenky, čokolády a tak. Bohužel se stalo, že pověřený člen propadl před expedicí kouzlu knížky pana Pavlíčka "Člověk v drsné přírodě." Ovlivněn touto naučnou literaturou zkusil malý experiment. Konkrétně, že člověk potřebuje prakticky jen rostlinný olej a kroupy. A že je to velmi efektivní v poměru výživová energie/váha. Takže když jsme v Rumunsku vylezli z vlaku a přebalovali jsme batohy, tak každý dostal dvě lahve slunečnicového oleje. Bohužel jsme to prohlédli až večer při prvním vaření po nástupu nahoru. A to už bylo pozdě.
A tak jsme podle doporučení pana Pavlíčka přešli Fagaraš na oleji a kroupách. Většina z nás se zesrala způsobem, který nebudu popisovat. Naše večerní ležení smrdělo a já jsem měl pak asi rok averzi k oleji.
Knihu jsem pak přečetl a vlastně jsme dopadli dobře. Zaujal mne například experiment, kdy zkoušel přecházet tuším Grónsko na alkoholu. Ten je také energeticky vydatný.