• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    NELLAS: Vypadá to jako jeden z těch internetových vtipů, kde se humor ztratil v překladu.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NELLAS: Já jsem muž a také tomu nerozumím. Možná nás už delfíni předstihli.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ERGOSUM: Promiň, jsem ženská a nepochopila jsem tvou břitkou a zajisté vtipnou odpověď, mohl bys mi to prosím vysvětlit?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GILHAD: Protože výrazy A - B < ε a B < ε jsou ekvivalentní?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    [ AXTHEB @ Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$ ] -> [ GILHAD @ Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$ ]

    A: "Jde to, ale je to omrd, připálí to tišťák a půlka součástek bude nakřivo i když to vezme do ruky týpek co má pájení v ruce" - "nejde to" < ε pro jakkoliv prakticky malé ε

    G: ... jsem rad, ze mi davas za pravdu, ze "nejde to" < ε prakticky libovolne male - protoze z toho plyne, ze mnozinu "nejde to" lze prakticky zanedbat a tedy naopak "jde to" plati ve vsech ostatnich pripadech - QED :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    To mi připomělo: Kdysi dávno vyprávím jeden z vtipů o stupních inteligence jako
    "Na vrcholu je člověk, pak delfíni, opice, ... , houby, kvasinky a pak je ženská."
    Naslouchající dívka se rozhořčeně ohradila.
    "Copak ženská není člověk?"
    To se nedalo. Schovívavě na ní pohlédnu a jemně odvětím.
    "Tady vidíš, jak se chlapi musí snažit, aby to skóre udrželi."
    EKG
    EKG --- ---
    SEJDA: No pokud ne, obvykle se k tomu da priradit termin z oboru klinicke psychiatrie.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GILHAD: no kazdy o sobe premyslime lepe, nez nas druzi vidi ;)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SEJDA: MQ bych mel zaporne, kdybych ty boty kradl. Kdyz jsem je ochotny kupovat a rozddavatt, i kdyz ne zdaleka vzdy a vsem, tak tak (mejme optimisticky pohled na spoluobcany) budu tak mozna v podprumeru - rekneme 50-90. (Kdyby neslo ciste o boty, ale o pomoc bliznimu, tak jsem dal peknych par desitek tisic, abych znameho vytahnul z dluhove pasti, ubytoval na pul roku jineho, co zrovna nemel kde bydlet a spoustu dalsich veci, co prinaseji dobrou karmu - o pomoci zacatecnikum na rade odbornych for ani nemluve) - rozhodne to neuhadas na -250 a min, pokud prumer ma byt 100

    ale dobre, rekneme, ze mi z tvoji rovnice vyjde IQ 450 tak to beres jako rozumnou hodnotu?
    (Mam-li verit testum Menzy, tak mensi nez 150 nebude. I kdybys ty testy povazoval za neprukazne, tak ucast v republikovem finale nekolika matematickych a fyzikalnich olympiad - to mi tezko lhali, ze jsem se tam dostal pravem - zvlast kdyz vysleddky uloh byly nasledne publikovane a seddely s mojim resenim)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GILHAD: cp kdyz ti lhali? ;)
    Ale ja psal o ekvivalentech, tj. musel bys to srovnat s ostatnima a skalovat na 100.

    AQ mas asi 150
    EQ mas asi 100
    RQ mas asi 150-500
    MQ to mas blbe, budes nekde v zaporu rekneme -300 - -1000
    IQ si dopocitej :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SEJDA: No, kdyz to spoctu, tak
    IQ - mam overene kladne, bezpecne vysoko nad pasmem debility
    AQ - mam overene >10
    EQ - no, jsou takovi lide, takze >2
    RQ - no, na skole jme meli nejaky marxismus-leninismus a referaty se psaly, takze >0 taky, mas-li na mysli kostel, par kazani jsem slysel taky (a bylo tto mnohem poslouchatelnejsi) ale clanky jsem nepsal. Ale s patricnou motivaci/honorarem bych schopnost odhadoval v intervalu 0.1-3 (BTW - nepozaddujes clanky pochvalne, ni oslavne a nevylucujes troleni - takze mozna i vic) - i kdyz spis nez nabozensky ekvivalet bych to nazval koeficient otrlosti - KO
    MQ - pravdepodobne 0, krast boty se suchacem nehodlam, nekomu bych mozna koupil, ber jako cislo nezaporne

    soucet nezapornych a kladnych cisel budde vzdy >0, cili tva rovnice je empiricky vyvracena
    KAERO
    KAERO --- ---
    To me mohlo napadnout, co tu zpusobi zminka o negativnim IQ, vzhledem k tomu ze mistni elitni klub navstevuji jedinci vyhradne z jedne strany gaussovky IQ :)

    ARCHIMEDES: ad lognormal - znam jedno rozeleni merene nahodne veliciny (chyba fazoru), jejiz nejistota ma distribucni funkci rovnou absolutni hodnoty normalniho rozdeleni. pro velke hodnoty chyby to je prakticky normalni rozdeleni. ale tim ze to nemuze byt zaporne tak se to krasne krivi kdyz to klesa k nule ...
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    SHEALA: hm, ve vědeckých vtipech v diskusi o kauzalitě a jejím prokazování argumentovat vlastní - a zjevně emočně zbarvenou - zkušeností. Trochu meta, ale jako dobrý :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SIRIEN: podle mne plati jakysi trade-off: AQ + IQ + EQ + RQ + MQ = 0
    AQ je pocet piv ktere vypijes a jsi si jeste schopny zavazat tkanicky (zamenit lze za jakoukoli jinou drogu/kavu/zeleny caj)
    EQ je emocni ekvivalent, neboli kolika lidem jsi schopny zavazat tkanicky aniz by sis pripadal jako blbec
    RQ je nabozensky ekvivalent, neboli kolik kazni za tyden jsi schopny vyslechnout a napsat o kazde z nich alespon clanecek
    MQ je mecenasky ekvivalent, neboli kolika lidem koupis boty se suchacem

    takze je to neco jako IQ = - AQ - EQ - RQ - MQ
    pokud si do ted pripadal jako kral vecirku, lidmumil, verici a velky mecenas, mam pro tebe zlou zpravu :D
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    LUCKERCZ:
    Nebo kdyz doslo k destrukci pravitka/pravitek vlivem pravitkovych bitev a vzajemnych porovnani kdo ma vetsi a tvrdsi pravitko (nejlepe pred kompozici) tak casto doslo na konstrukce rovnobezky pomoci uhlomeru v horsim pripadne pomoci kruzitka.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SIRIEN: Jaj, vidím že máš obrovskou zkušenost s prací na poli lidských práv lidí s postižením. Možná se někdy potkáme - naučím tě, jak nebrat lidem zkušenost. Díky za zájem.

    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    SHEALA: k žádnému "spouštění násilí" to nevede (to je kauzalita a tu bys musela dokázat, hodně štěstí) - v minulosti se to v podobných případech používalo jako záminka, ale lze snadno argumentovat, že i bez IQ by to tito schytali, protože taková byla prostě doba a přístup k nim. (Protože "násilí" to je až z dnešního pohledu, tehdy to bylo nahlíženo jinak...)

    Důvod, proč se IQ už nepočítá jako podíl reálného duševního výkonu oproti dle věku očekávanému duševnímu výkonu je ten, že tato definice IQ sloužila pro původní účel, tj. pro třídění dětí dle výkonu ve škole a byla založena na pedagogické praxi (nikoliv kvantitativním normování).

    Jak se IQ počítá je dneska už složitější, protože tyhle jednoduché modely se co vím už dávno zahodily a dneska se počítá individuální výkon proti průměru s následnými očištěními o odchylky a o věk atp.



    RAGUPKI: mnozí kritici by z různých důvodů (často osobně-ideologických nebo politických) rádi, aby IQ smysluplné nebylo, ale ono bohužel pro ně smysluplné je a skutečně něco ukazuje (co přesně záleží na tom jak specifikuješ test a tím měřenou... je to složitý, zůstaňme u toho). Že to nemá nekonečnou výpovědní hodnotu je zase věc druhá - přesto jí to má velkou (resp. predikční schopnost této veličiny co do dalších / jiných budoucích výkonů či úspěšnosti je nezanedbatelná).

    Vztah mezi IQ a normálním rozdělením je historicky taky složitější - ano, ten předpoklad je obsažený v definici, na druhou stranu samotné měření (před přepočtem na IQ škálu) a historický výzkum věci ukazují, že ten předpoklad není nijak moc mimo a ta reálná distribuce tomu skutečně odpovídá. (Stejně jako nějaké další politicky ještě míň korektní věci, jako že třeba muži mají rozdělení plošší, takže je u nich sice víc debilů, ale i víc géniů - což se mimochodem podle všeho promítá do jejich zastoupení v některých špičkově placených či významných pozicích, protože rozdíl co je na +1s minimální se na +4s stane klidně několikanásobným a když na tu pozici potřebuješ lidi co dosahují kvalit +4s, tak... o tom že dost možná existuje i rozdíl podle etnicity, ať už je způsobený čímkoliv, jen to moc nevíme, protože těch pár lidí co do toho výzkumu šlo bylo kariérně zlynčováno, takže se tam další nehrnou, ani nemluvě.)


    No nic, zas tu nikdo nejsme moc vtipnej :(
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BLACKHEAD: IQ se už velmi dlouho nepočítá jako rozdíl duševního věku a tělesného, mimo jiné protože to vede ke spouštění násilí na lidech s postižením (jakýmkoliv). Navíc by lidem někdy od 13 začalo IQ zase klesat.

    Používá se deviační IQ. Porovnáví se IQ člověka s průměrem. Jak je to přesně se když tak zeptej Jana Širůčka, učí psychometriku na FSSSSSS.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Já jsem teda myslel, že IQ je asi tak smysluplné jako Coolometer

    a že ta definice předpokládá normální rozdělení, přičemž dále předpokládá možnost jednoznačného srovnání každých dvou jedinců, což je jednodušší než explicitní vyčíslení. Potom se dá populace teoreticky seřadit a IQ přiřadit z definice podle kvantilů normálního rozdělení. Dále to znamená, že nejchytřejší člověk na světě má vždy
    ,
    momentálně cca 195.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ARCHIMEDES: Žízaly a řasy mají svou vlastní gaussovku. Elementární částice mají Cauchyho rozdělení, ale říkají mu Breit-Wignerovo :)


    RAKDVER: Ano, kalibruje se to tak, aby střední hodnota vyšla zhruba na 100. Nicméně ten gaussovský tvar tím nezměníš - můžeš posouvat střední hodnotu ze 100 někam jinam, můžeš tu distribuci rozširovat nebo zužovat, ale pořád to bude přibližně gaussovka.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RAKDVER: to dělal kolegův fotr, psycholog, někdy v 80s. ty koeficienty byly pro některý etnika extrémní, ale vím je z doslechu
    RAKDVER
    RAKDVER --- ---
    GUMBA: Není to spíš tak, že IQ testy je potřeba nějak nakalibrovat, a udělá se to tak, aby to vycházelo na normální rozdělení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam