• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    To mi připomnělo mého kamaráda, když si šel kupovat salám.
    On: "Prosím dvacet deka Herkula."
    Prodavačka" "Snad dvacet deka Herkulesa?"
    (následuje delší výměna názorů, prodavačka se nenechává zviklat, kamarád má hlad)
    On: "Tak jestli Herkulesa, tak jenom deset deka!"
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    naopak, navrhuju, aby se jezdilo nikoliv autobusem, ale autobem.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    To stejně dlouho nevadrží. Už brzy nebudeme psát datum 3.10. 2020 ale datuma 3.10. 2021. Až zvítězí ta správná názora, nebudou žádné datumy a data, ale jen datumy. S datumou na věčná časy a nikdy jinak. :-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GENTIANA: Uz se mi to mnohokrat hodilo rozlisit u dat, ktera obsahovala radky s datumy a dalsimi daty, zvlast pokud ty datumy byly formatovany dle ruznych konvenci a bylo potreba je znormalizovat.
    KURE
    KURE --- ---
    GENTIANA: nikdo, vyjma učitele češtiny, nebude po slovem dat, nebo data, chápat datum.
    pravidla pravopisu jsou jako výdy pozadu za tím, jak se mluví.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    GENTIANA: je hezké, že tě to tak nakopává, nicméně užitečné to určitě je. A pokud to někdo používá, tak si ve světle těchto nových poznatků (netuším, jak dlouho tomu je, co se v UJČ shodli na téhle změně) určitě nezaslouží rady o strkání si věcí někam a oslovování "barbaři". Pro mě to byla taky novinka a být tebou se spíš kaju, namísto dalšího výlevu tohoto typu ;)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    GENTIANA: Ta věta, která může dělat komunikační problém, může být i dost jednoduchá. Například "máš v tom requestu špatná data" vs "máš v tom requestu špatný datumy". A jako vážně chceš v jazyce diskutovat, jestli je něco užitečné a elegantní? Běžně se to používá a je to mluvnicky správně. Další diskuze je zbytečná.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PRAASHEK: Ano, data a datumy, to je jako když ti vlci vyli na víly, které věnce vily. Dá se spatlat věta, kde rozdíl mezi daty počítačovými a daty chronologickými nebude znatelný a nebude existovat možnost, jak to popsat jinak, ale stvořit takovou sentenci bude vyžadovat větší úsilí, než to napsat normálně. V databázi nehledáš v datech henty datumy, protože časových údajů je v databázi obvykle spousta - v nějakým blbým jednoduchoučkým účetnictví máš přinejmenším datum vystavení faktury, datum splatnosti a datum zaplacení, kde jaksi přívlastek i průměrnému blbci naznačuje, o co jde. A když se debatuje o kalendáři, tak je taky dosti zásadně jasné, že jde jaksi o data kalendářní.

    Takže to, že újčavy rezignovaly, že ano, když je jeden pitomec, databázi v životě neviděl, ale má pnutí, tak ať si tam pleskne ty datumy, neznamená to, že je to užitečné, potřebné nebo nedejbože elegantní.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    GENTIANA: ale to se podívejme ;)
    https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=263

    U podstatného jména datum lze v některých typech textů (zvláště těch, v nichž je třeba rozlišit kalendářní a počítačová data) tolerovat i tvary mužského rodu, zejména v množném čísle, tj. datumy, datumů, datumům, datumy, o datumech, datumy, např. V uložených datech (‚údajích‘) se bude nejčastěji vyhledávat podle datumů (‚kalendářních dat‘).
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    HOWKING: Nice
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ERGOSUM: Jéje, moje oblíbené antologie z totalitních dob.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Dovolím si volně citovat z jedné SciFi.
    "Znáte čtvrtý prostorový rozměr?" zeptal se náhle.
    Zamyšleně jsem mlčel. Pak jsem nesměle pronesl "Možná."
    Popravdě jsem znal dvanáct rozměrů, ale netušil jsem, zda má na mysli některý z nich.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERGOSUM, ZBYNEK: K funkčnosti tohoto vtipu je třeba jistých předchozích zkušeností. :) (pak vysvětlím, teď to kazit nebudu)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Najděte si hru Echochrome
    zajímavá i ve formě videa.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Asi po obědě potřebuju pauzu, ale nevidím problém...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HOWKING: Záleží na přesnosti. Ale v principu ano.
    BTW Přinesl jsem do soustružny plánek ďáblových vidlí s metricko-palcovými rozměry včetně Mobiových matiček, s tím, že jsem našel tenhle výkres a jestli by to zvládli. Zábava na celý den. (Tedy ne že by na to pustili mašinu :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VANEK
    VANEK --- ---
    SEJDA: Ale připomnělo mi to výborný vědecký humor z Wikipedie:

    Air is the name given to the atmosphere of Earth. … dry air contains 78.09% nitrogen, 20.95% oxygen, 0.93% argon, 0.04% carbon dioxide, and small amounts of other gases.

    Což se ovšem posčítá na 100,01. O kus vedle jsou podrobnější čísla, kde je dusíku 78,084 , a v poznámkách pak:

    Two recent reliable sources cited here have total atmospheric compositions, including trace molecules, that exceed 100%. They are Allen's Astrophysical Quantities[5] (2000, 100.001241343%) and CRC Handbook of Chemistry and Physics[4] (2016–2017, 100.004667%), which cites Allen's Astrophysical Quantities. Both are used as references in this article. Both exceed 100% because their CO2 values were increased to 345 ppmv, without changing their other constituents to compensate. [zase, drtivá většina přibývajícího vznikla z kyslíku a ostatní složky zůstávají stabilní] This is made worse by the April 2019 CO2 value, which is 413.32 ppmv.[2] […] Two older reliable sources have dry atmospheric compositions, including trace molecules, that total less than 100%: U.S. Standard Atmosphere, 1976[6] (99.9997147%); and Astrophysical Quantities[7] (1976, 99.9999357%).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam