• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SIRIEN: No, zřejmě tento exkrement trefil poněkud více větráků, než se v Holdingu doufalo. Bude to taková pěkná tečka za tím naším případem:


    Petr Kamberský

    Přátelé i nepřátelé, snad naposledy k "živé vodě". Býti poněkud sensibilní k argumentům lidí v blílých pláštích či býti poněkud intelektuálně insuficientní vůči esoterickým bludům není optimální novinářská výbava, ale také to není zločin. Jakmile se však pan rektor Petráček obrátil na šéfredaktora tak se ukázalo, že autorka článku zcela zásadně posunula smysl rektorova komentáře k věci - a to již novinářský zločin je.
    Nepíšeme pro facebooky, píšeme primárně pro čtenáře našich novin, a ti si zaslouží přečíst si naši omluvu a reakci jako první, - tedy v sobotních novinách. Pro ostatní vyjímám z interního rozhodnutí našich náčelníků:
    "Musím říct, že příkrá kritika byla bohužel na místě. Po prošetření okolností vzniku článku a jeho cesty do novin jsme se rozhodli podniknout následující:
    - ukončit pracovní poměr s autorkou,
    - potrestat kázeňsky editora a vedoucího vydání
    - zpravodajsky se v dalších dnech věnovat praktikám, o kterých se v článku nekriticky psalo.
    V zítřejším vydání LN vyjde podrobná omluva".
    _____
    Nemohl by ten báječnej rok 2020 už ku*va skončit?
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    SHEALA: vim já? Já do publishingu ve skutečnosti nijak nefušuju. Předpokládám, že mají. Na druhou stranu z toho co o publishingu vim se mi celé to vysvětlení covidem zdá krajně podezřelý, protože tvorba článků není zrovna teamwork - ano, na článku pracuje víc lidí, ale zpravidla sekvenčně a předáváním, což je dost jedno jestli sedíš v jednom kanclu nebo na druhym konci světa. Teoreticky nějaký feedback je dobré prodiskutovat, ale to se dá stejně tak dobře udělat přes videocall.

    Vzhledem k tomu že podle kolegů autorka psala shity i před COVIDem se mi spíš zdá že to je takový pokus o zmírnění důsledků v duchu "přiznáme že sme to posrali, ale pak předhodíme sympatie budící 'vysvětlení' a který lidi odvede od toho že sme to hrozně posrali". Což jako... za mě měli skončit u toho, že to posrali, ten COVID tam je fakt taková krypto-výmluva zbytečně navíc.

    Jinak ale mám podezření, že se dostáváme dost OT.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    BROUKOID: Ta korelace bude spis v rovine dostupnosti. Kdyz je na tu procesni roli ("editor") vyclenenej budget, nemusis shanet danou sluzbu po kamaradech SHEALU, ale vis na koho se obratit.

    Jako furt je mozny, ze se sesla nekompetentni autorka s nekompetentnim editorem. Ale spis to vypada, ze fakt ten proces nezvladli preklopit pro remote praci, a editor to ani nevidel... Ja puvodne tu omluvu cetl jako "posrali jsme to, ale muze za to Covid", ale je fakt, ze se to s primhourenim obou oci da cist i jako "posrali jsme to, neprispusobili jsme proces zmenam, ktery vynutil Covid".
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SHEALA: myslim ze neexistuje korelace mezi kompetentnosti/inteligenci a tim, jestli je nekdo placenej nebo ne...
    HARALD
    HARALD --- ---
    SHEALA: Taky si říkám, že jestli tohle prošlo přes editora, tak zaslouží posadit holou prdelí na rozpálená kamna.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SIRIEN: nemají i homeofficový noviny nějaký editory? Jinak kámoška co píše pro Pozitivnízprávy mě posílá furt něco na kontrolu, ale lidovku snad mají rozpočet na placený lidi.

    Jinak teda se kloním k variantě, není to alibismus, posralo jsme to, nezvládli jsme Covid.
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    OMIKRONN: ja to myslel dobře, ale dopadlo to jako vždycky..
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    MINDA83: Nevím, jestli to umí ta appka, ale já bych zkusil nahrát/natočit ty "zvukové a světelné vibrace" a pak to pustit pozpátku, to by imho mělo fungovat - jen jsem na to ještě nenašel příslušnou studii...

    (A přiznám se, že jsem se musel kouknout nahoru na název diskuze, abych se ujistil, kde jsem - místní diskuze o kontrolních mechanismech novinařiny mi nepřijde ani vědecká, ani vtipná... ale možná mi jen chybí dostatečně odborné vzdělání.)
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    MINDA83: Ano. Pod mobil s otevřenou appkou zastrčíš papírek s ''Mrtvá voda''.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SIRIEN: Kromě toho, zdaleka nešlo o první pochybení dané autorky. Včera mu to pod ten FB status lidé komentovali a dávali odkazy. Vtipné bylo, že ty starší články lidovky včera postupně stahovaly, takže nyní už ani nejsou dostupné.

    Tady neselhaly kontrolní mechanismy včera, tady selhávaly dlouhodobě.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    KURE: chápu kam míříš, ale to srovnání nefunguje - výroba novin je principielně jiný typ činnosti než jsou ty, v nichž můžeš aplikovat logiku PPM (resp matematicky to samozřejmě funguje, ale ta filozofie okolo ne - noviny nejsou věc kterou by šlo vyrábět bezmyšlenkovitým, "neměnným" a neustále dobrušovaným procesem. (Resp. ne, pokud chceš výsledek s vyšší kvalitou než např. Reflex nebo iDnes bez Technetu.)

    Jako samozřejmě že narušení rutiny může ovlivnit kontrolní mechanismy novin, ale popravdě co na ten článek koukám, tak i jako zastánce filosofie že ne každá chyba má "viníka", tedy základní fail nastal v základu tvorby.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    MINDA83: Aplikací ne, ale destilační/demineralizační aparaturou ji snadno vyrobíš.
    KURE
    KURE --- ---
    PRGBEAR: nevim co děláš za práci, ale v průmyslu jsou všechny procesy nastavený tak, aby práci jednoho, kontroloval někdo jinej (nebo nějaký zařízení). Všechny, pořád. Jinak se požadovaný úrovně chybovosti (měřený v počtu vad na milion kusů) nedaj dosáhnout. Pokud se implementuje změna (a je jedno esli ve výhresu, v nastavený výrobních linek, v IT systemu, v přívodu tlakovýho vzduchu), všechno se kontroluje, testuje (a stejně je pokaždý něco blbě).
    Dělníci, kteří pak na tom vyráběj, jsou kontrolovaný různejma přístrojema, a kde to nejde, tak člověkem.
    A jakákoliv událost, která rozhodí běžnou rutinu těhto procesů, má brutální vliv na chybovost, a množství vadných výrobků. Ve fabrice to může bejt třeba změna subdodavatele.

    Nedělá mi problém si představit, že v novinách ta separace lidí a HO bude mít vliv na kontrolu kvality.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PRGBEAR: Já chápu, že čeština asi nebude vaše silná stránka. Alibismus je jev, kdy se jeden vzdává zodpovědnosti a svádí vinu na okolnosti. To se v níže citovaném neděje. Doporučuji třeba větu "Dáváte nám po dlouhé době do držky zcela zaslouženě." nebo "Posrali jsme to. Omlouváme se." Pokud to nestačí, doporučuji vyměnit aktuálně užívaný výkladový slovník.
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    GREATDRAKE: takže on tvrdí, že nic neomlouvá, aby to v zápětí svedl na Covid.. To je takové jako "já nejsem rasista, ale...". Na nějakém ospravedlnění mi vůbec nejde. Mě vadí to vysvětlení, které je prostě esencí alibismu. Ano posrali jsme to, mechanismy nefungují, ale vlastně to není naše chyba, protože Covid... Nějak mám matný pocit, že takhle seriozní noviny nefungují.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PRGBEAR: pane kolego co jste na "tím propána neomlovám.." tak nějak nepochopil nebo nepřečetl. Nebo nechápete rozdíl mezi vysvětlením a ospravedlněním?
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    KURE: ne tím způsobem, že bych ho měl permanentně za zadkem. Mě jde primárně o tu pitomou výmluvu, že otisknou úplnou kravinu, protože Covid. To už pak můžeme na Covid hodit úplně všechno.
    KURE
    KURE --- ---
    PRGBEAR: nikdys neposral nic v práci, co zachránil kolega?
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    JAXXE: A dá se ta aplikace přepnout i na výrobu "mrtvé" vody?
    Aby jsme tu pohádku měli komplet.
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    ANONYMOUSSE: to je strašně alibistická píčovina, skoro bych je politoval.. Tam nezafungovaly nejen mechanismy, ale především ani mozek. By mne zajímalo, jak náramně jiná je novinařina v kanclu a z domova. To si jako v kanclu čumí přes rameno na monitory a navzájem se kontrolují aby nepsali hovadiny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam