Jsem tu správně v místní pitevně vědecky zaměřených vtipů? Měl bych tu jednoho potenciálního kandidáta na zabití vtipu.
Asi všichni znáte Randalla Munroe a jeho xkcd. Před časem se pustil taky do "What If?", kde rozebere nějaký nápad od čtenáře a dělá to opravdu skvěle (první knížka vyšla i česky a doporučuju to jako výborný dárek zvídavým mladistvým příbuzným, druhou knížku chystá Munroe na vydání).
Mezi posledními "What If" mne zaujalo nápad, co by se dělo, kdyby se země změnila na těleso složené pouze z protonů a měsíc pouze z elektronů. Hmotnost těles by měla zůstat zachována. Protonovou Zemi nechám plavat, na té není nic moc zajímavého, elektronový měsíc má lepší potenciál. Vzhledem k k rozdílu v hmotnosti mezi protonem a elektronem, by na měsíc při zachování hmotnosti, bylo potřeba elektronů trochu víc. O pár řádů víc. A náboj by byl tedy taky o nějaký ten řád větší než u protonové Země.
Munroe tam rozebírá, že energie té masy elektronů by byla tak velká, že by na místě vznikla singularita (černá díra), která by zabránila rozpadu tělesa i přes tu obrovskou odpudivou sílu elektrického náboje elektronů.
A na tohle jsem se zasekl. Fakt to takhle jde počítat? A proč?
Tady je původní text:
Proton Earth, Electron Moonhttps://what-if.xkcd.com/140/