• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další

Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.

Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    FJERTIL: ne, na to je moc mala, ve skutecnosti je fabie puštíq
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    FJERTIL: Da se říct. Oboje je obvykle ráno plné myší.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FJERTIL: nene, výr létá neslyšně, kdežto Fabie... :-)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    BROUKOID: Takže ve finále je Fábie něco jako výr!
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: ..fabie ma po stranach chvostky - zrcatka vypadajici jako usi. Ostatni ridici proto rikaji fabii "hluchej debil ve fobii". Nejsou to ale zadne usi a fabie je k odbocovani z pruhu do pruhu nejspis vubec nepotrebuje. Ma je asi jenom na ozdobu. Neco jako blinkry u BMW.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    KAERO: To zní jako něco, co by si mohli pořídit Finové...

FIONOR: A to ještě v lepším můžeš udělat pro vodu.

GUMBA: SCHWAB: rozpětí
    KAERO
    KAERO --- ---
    GUMBA: a zajimavy poznatek - skoda fabia se asi pocita bez zrcatek. nebo mozna to ma byt se sklopenymi zrcatky.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: *šířky!
    nezaměňovat;)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Vždy jsem považoval Fábii za jednotku objemu, ale zřejmě se vžila již i jako jednotka délky.

P_M
    P_M --- ---
    FIONOR: To mi připomíná úryvek z jedné béčkové detektivky: "mrtvolu rozpustili v kyselině přiostřené louhem..."
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    OMIKRONN: Já nechápu, že lidi ještě nepřišli na to, že si mají přinést transparent podle lokace, kde stojí vůči hlavnímu pozorovateli.
    U pódia by stačil transparent velikosti A6, zatimco vzadu na Letné si prostě vezmu ceduli zvící půl hektaru. Easy.
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    KAERO, ERGOSUM: Počkat počkat, transparenty se při demonstracích pokládají naplocho na zem? To není úplně typický obrázek toho, co vídáme v televizi... Existuje vůbec nějaká studie toho, jaká je optimální hustota transparentů na demonstraci, aby se maximalizovala jejich plocha viditelná na záběrech televizních kamer, příp. v zorném poli člověka stojícího na pódiu před nimi? Tady se toho musí vyzkoumat podstatně víc...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BROUKOID: tak mame objem olympijskeho plaveckeho bazenu .. ktery na hrane jednotek odvozenych od SI, a pak tu mame objem fotbaloveho stadionu.
    To co pises ty jsou vsechny z te hrany jednotek odvozenych od SI.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ERGOSUM: marna snaha, entropii nezastavis... jakmile standardizujes vaclavak, nekdo pride se staromakem, jakmile standardizujes forbalovy stadiony, ozvou se basketbalisti...

HAHAHAHAHA!

GILHAD
    GILHAD --- ---
    ERGOSUM: Já bych nediskriminoval a použil "transparent / ((václavák / fotbalový stadion) * texas)"
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Volám po jednotící komisi, která definuje zda bude platný "transparent / václavák" nebo "transparent / fotbalový stadion". Aby v tom nebyl zase zmatek.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MHO: stridac je napajenej pranou, proto nic nebere - jenom pomoci krystalu vltavinu previbrovava cakry na hertzy
    MHO
    MHO --- ---
    KAERO: To jsem si ani nevšiml. Asi nějaké post-brexit míle, která se snaží více harmonizovat s km?

V článku s čísly pracují velmi kreativně - podivná je i ta účinnost FVE.

Pokud dobře počítám, tak:
    - ta stanice má 36panelů (3x12)
    - přepokládáme standardní half cell panely, které mají 2m^2 - typicky 460 Watt peak. 500Wp ať nežeru.
    - takže topový výkon je 36 * 500 Wp = 18 kWp.

Podle radiačního modelu (https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#api_5.2) je velmi nepravděpodobné, že by na tom místě dokázali vyrobit 2,5MWh. Spíš těsně pod 2MWh a to jsem optimista. Pozice panelů rozhodně není optimální (sklon), v británii byla vedra, která efektivitu PW snižují atd. Navíc pochopitelně máme ztráty při používání baterie, protože málokdy tam auto stojí v poledne. Také je to relativně nízké, takže bude docházet k zastínění od budov/stromů - na rozdíl od střešních instalací.

Ale na tohle nadsazování jsem si už o všech článcích o elektromobilitě a FVE jaksi zvykl.
    Letos jsem se stal štastným majitelem solární elektrárny. Měl jsem celkem jasnou představu, ale to co mi dokázali nastlibovat a tvrdit prodejci z těch firem, to mi zůstaval rozum stát.

Když jsem se zajímal o vlastní spotřebu střídače (která je u dobrých střídačů cca. 50W, ale můžete si snadno pořídit i něco co bude žrát 200W a dost to změní celou efektivitu FVE), tak mi jeden do očí tvrdil, že nemá žádnou spotřebu. Také důsledně rozděloval elektřinu na "solární" a "střídací". Vypadalo to asi takto:

On: Nic nespotřebuje - všechno bere ze sluníčka.
    Já: A v noci?
    On: V noci nepracuje, protože nemění solární eletriku z panelů na střídací.
    Já: Ale musí pracovat - tahá elektřinu z baterky a posílá ji do sítě.
    On: Ale v té baterce je už nastřídaná, takže střídač ji jenom pošle
    ......
    Já: Děkuji, nechte mi tu letáček a (už se nevracejte).

A takovýhle blábolů jsem se naposlouchal.

KAERO
    KAERO --- ---
    BROUKOID: Podle vaclavaky.cz jich bude 42255, protoze spravny metrologicky transparent bude mit, samozrejme, plochu 1 m2, 1x1 metr. Bude na nem skrtnuta 60. Nebo skrtnuty kWh. Akorat mam pocit, ze skrtnute kWh si budou nekteri vysvetlovat jako boj proti elektromobilite. Takze se ke mne prida banda dieselheads a motorkaru. To bude jizda!
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: kolik tvejch transparentu se vejde na vaclavak?
    KAERO
    KAERO --- ---
    heh, 20,000 miles (32,187 km) of EV driving distance. Taky pekne.

Dneska jsem byl ve VIDA centru (vedecka zabava pro deti), a meli tam peknou ceduli, ktera ukazovala momentalni spotrebu vody (l/hod), pruhyb strechy (mm), mnozstvi vzduchu pro klimatizace (m3, coze? asi meli na mysli za hodinu), a spotrebu/prikon elektriny v kW/h. Jo, prepisuji to spravne, v kW/h. Vykon za cas. Prumerny vykon? Co? No asi meli na mysli kWh/h, ale u vedeckeho centra to zamrzi, hlavne kdyz to promitaji na obrovskou bilou stenu hned u vchodu.
    Je to pekny priklad toho, ze kWh jen kazi lidem jednotkovy system, melo by se to zakazat, a dusledne pouzivat pouze J. Samozrejme by to slo ruku v ruce se zrusenim sedesatkoveho pocitani casu. Jdu si udelat transparent a pujdu protestovat na vaclavak. Treba se nekdo prida? :)
    MHO
    MHO --- ---
    Solarni elektrárna vyrobila 20000 mil elektřiny.

U.K.'s First Pop-Up Solar Charging Station Generated 20,000 Miles Of Electricity In Eight Weeks | Carscoops
    https://www.carscoops.com/2022/07/u-k-s-first-pop-up-solar-charging-station-generated-20000-miles-of-electricity-in-eight-weeks/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam