• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další

Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.

Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    MHO
    MHO --- ---
    TRAGED: Pche. Na mne si nepřijdeš. Já se otužuji jako dodavatel v korporátech a jakákoli změť nelogických zkratek mne ani nezvýší tep. Náhodné shluky písmen označující tu nějaké oddělení, interní projekt, něco všeobecně známého nebo něco o čem nikdo neví co vlastně je. To je pro mne běžný standard. Poslední kapkou pak je zkušenost v nejmenované automobilce, kde zcela náhodná množina zkratek navíc vychází z němčiny.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    MHO: Dame si cviceni

VR?
    Chacha, kdepak, jasny Verification Run

PC?
    Ale kdeze, to je Public Cloud

Jo, dost sve kolegy za tohle nemam rad.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    ILTU,KAERO: Zrovna vy dva by jste meli vedet, ze spravne cesky je to KM ( kyberneticky mozek )! ;-]
    MHO
    MHO --- ---
    KAERO: u mne je to o kontextu.

UI v beletrii mi prijde uplne prirozene Ale v jakekoliv pracovni komunikaci pouzivam AI.
    KAERO
    KAERO --- ---
    GUMBA: nojo, tys na to prisel. Ten chemik z obrazku zamyslene cumi, protoze nechape kdo mu pocmaral okno takovou trivialitou :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    KAERO:
    me pobavilo ze sice jim vyrazne mzdy poskocili ale porad je to hluboky podprumer.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Proč musí odborník na chemii k vyřešení rovnice x2+2x+1=0 pokreslit celé okno? Ale teda lepší než ten ohraný kužel a integrály v confused math lady meme. Předělal bych mu tu kvadratickou rovnici na soustavu tří čtyř diferenciálních rovnic pro kinetiku nějakých reakcí (prostě něco, co na skle nevyřešíš), na to by mu opravdu nezbylo než zamyšleně čumět :)

Jinak nevím, jestli je to vtip nebo spíš k pláči. Včera jsem se "hádal" s ChatGPT o nějaké výrazy pro amplitudy vlnové funkce (tvrdil mi, že pro m i pro -m vycházejí úplně stejně). Když jsem si to teda po stošedesáté přepočítal, tak jsem musel uznat, že má vlastně pravdu, šmejd. Jo, a minulý týden uměl odvodit, jak souvisí obsazenosti orbitalů s prvky sférického tenzoru gradientu elektrického pole, tak tím mě fakt dost nasral. Řešil jsem to mezi svátky několik dní a on to vyblil hned. (Sice s pár chybami, ale s malou dopomocí to fakt nakonec dal.) Asi se teď budu zas víc věnovat experimentu :/
    KAERO
    KAERO --- ---
    Pobavil me ilustracni obrazek u clanku na idnesu:
    "Odborníků na chemii je nedostatek, loni jim tak výrazně vyskočily mzdy"

(jasne, i chemici pouzivaji matematiku, a pokrocilejsi nez ucivo pro stredni skoly, ale clovek tak nejak ceka erlenmeyerovy banky s fialovou a ruzovou tekutinou :) )

Odborníků na chemii je nedostatek, loni jim tak výrazně vyskočily mzdy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/mzdy-2024-chemie-obor-cr-vyplata-prace.A250115_094832_ekonomika_klak
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    HOWKING: NASA převede část svého výzkumu do Brna.
    .
    Je to jediné město na světě bez atmosféry.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    – Tak co Kometa?
    – Co by? Však to je jen led, prach a špína.
    – Chceš do držky?
    Být astrofyzikem v Brně je docela o hubu.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ILTU: nové generace již to budou mít bezpečně v DNK
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ILTU: jo, v clanku https://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bl%C3%A1_inteligence je na zacatku, ze zkratka je UI (1×) a ve zbytku clanku se pouziva zkratka AI (63×).
    ILTU
    ILTU --- ---
    QWWERTY: Hele, uznávám, že zkratka UI ustupuje zkratce AI. (Udělala jsem si i soukromou anketu :-) A určitě se časem přestane používat úplně.
    Ale našla jsem ji i na Wikipedii. :-)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    QWWERTY: Ve hrách bylo zaběhnutý termín AI už v době, kdy to bylo jen pár podmínek propojených s generátorem náhodných čísel.
    Na druhou stranu bych chtěl upozornit, že spousta těch českých termínů vznikla v době, kdy ani lidé z oboru anglicky neuměli a dokonce se s angličtinou ani moc nesetkávali. Stejně tak všechny knihy o programování v devadesátkách se psaly s předpokladem, že čtenáři anglicky neumí, a české termíny tam byly potřeba.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO: to ma tech terminu asi tisice od "PEBKAC" po "error on Layer 8" :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ASNEK: pro tohle jsem myslel ze je "oborove zabehnuty" BFU. Na tehle zkratce se mi libi jeji pruznost. Lze pouzit v ruznych stupnich podle mnozstvi adrenalinu v krvi:
    Bezny Franta Uzivatel
    Blby Franta Uzivatel
    Bloody Fucking User
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    no neviem ako u vas ale u nas v praci sa skratka UI pouziva jako - uzivatel idiot...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    záleží, jak si to v duchu čtete - úí je umělá inteligence, jůáj je jůzr interfejs :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    KAERO: Čapek má roboty od Cimrmana, viděl je u něj na dvorku a myslel si, že jsou to mloci.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Mozna byl zabehly, ja ale UI ctu taky automaticky jako User Interface.
    Verim pritom, ze zkratku AI si nikdo plest nebude.

Posledne me vyraz UI vydesil v dubbingu Matrixu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: Ja chapu ze mas na nejakeho profesora z univerzity pifku, ale tady zadne univerzity neresim, bavim se o beletrii, sci-fi. Capek si vysnil roboty davno predtim, nez Turing zacal desifrovat enigmu. Verne popisoval videohovory davno predtim nez vymysleli elektronku, natoz tranzistor, na kterem by mohl bezet Skype.

V oboru vedecke fantastiky byl u nas vyraz UI zabehly driv nez Simon a Minsky zacali uvazovat o obecne inteligenci. Beru ze ajtaci u nas asi holt casteji pouzivaji AI, ale vycitat mi pouzivani UI jako zhuverilost bych mohl povazovat za tvou oborovou omezenost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam