• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    KAERO: to je nasobeni matic a takhle by to vypadalo kdyby vedle linearni algebry, kde se pocita s cisly (a kde se nasobeni matic vyskytuje) existovala i linearni mandarinstina.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Umi tohle nekdo precist? Myslim ty neevropske znaky, samozrejme. Nejak mi to nedava smysl :)
    [QWWERTY @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE]
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Podle mě 0! = 1 není "jen" konvence. Dá se to tak brát, ale důvodů je pro to víc, než jen prázdný součin. Zejména faktoriál je počet permutací a prázdná množina má jednu permutaci a to není konvence, to vyplývá z definic úplně základních matematických pojmů jako množina a zobrazení. I proto se 0! = 1 často uvádí jako počáteční podmínka rekutentní definice faktoriálu n! = n*(n-1)!. Někdo začíná sice až od jedničky 1! = 1 protože to je asi trochu snáz intuitivně uchopitelné a v některých aplikacích se bez té nuly obejdeš. A Gamma funkce je proti faktoriálu posunutá o 1, ten pól v nule ničemu nevadí, říká že je nedefinovaný (-1)!.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ESTEN: ajo doprkynka, uz jsem zapomnel ze Γ(n)=(n−1)!, jdu se zahrabat.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KAERO: 0! = Γ(1), takze definovana tam je. Ale je to "jen" zobecneni faktorialu, vcetne te konvence v 0!, takze kdyby byla konvence jina, vypada to zobecneni jinak. Ze vypada takhle "hezky" je dusledek vhodne zvolene konvence :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAMAHL: no prave ze gamma funkce ma v 0 pol, takze je pro nula nedefinovana, a imho spravna odpoved je konvence, jak pise
    ESTEN.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KUBIIK: 0! = 1 je prakticka konvence, ne "matematicky fakt" (at uz tim myslis cokoli). Vychazi z konceptu prazdnyho soucinu, kterymu se tradicne prirazuje hodnota multiplikativni identity (1), stejne jako se prazdnymu souctu prirazuje hodnota aditivni identity (0). I proto se x^0 definuje jako 1, s obcasnou vyjimkou 0^0.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KUBIIK: dik. Ja jsem poskrvrneny programovanim v C a tak samozrejmne vidim 0 != 1 jako uvod do aritmetiky a gama funkci jako vysledek integrace nad komplexnimi cisly / grupami
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    GAARQ: Že nula faktoriál = 1 je matematický fakt, ta gama funkce pod tím není nic jiného než zase jenom ten faktoriál, akorát napsanej všeobecným, a tudíž následně kurevsky komplikovaným způsobem, že 0! = 1 v něm samozřejmě vychází taky.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAMAHL: pro nás nematematiky nějaký vysvětlovák? třebas PM.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (na 1. stupni ZŠ a nebyly to brambory, ale tuším fazole)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SULTHAN: Ale dostal jsem se tak až do finále přírodovědné soutěže a skončil druhý!
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    QWWERTY: Když si vzpomenu na svoje studentská léta, tak moje hypotéza zní, že většina studentů brambory vůbec nic nezasadila a pozorování si vymysleli den před odevzdáním.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: muj ucitel matematiky na zakladni skole rikaval, ze aritmetiku se nauci i vrabec ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam