• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Život jsou samá zklamání.... ;)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ERGOSUM: já myslím, že třeba takové datum narození 29. února má jistě vysoký vliv na agresivitu.
    protože po sedmnáctistém vtípku na téma "no a kolik ti je teda let?" a "tos jako dítě nedostával moc dárků k narozeninám, co?" i ten největší stoik začne mít chuť tazateli jednu vrazit!
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Řekl bch, že důležitější je okamžik početí a znamení zůčastněných.
    Například když je Filipo-Jakubská noc, on je Střelec a ona kráva vdaná za Kozoroha..
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Je to dost složitý problém, takže budou potřeba určité aproximace. Takže jako obvykle uvažujeme, že sféricky symetrické novorozeně se pohybuje rovnoměrně přímočaře ve vakuu bez tření rychlostí vééé....
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: zvyseni presnosti mereni okamziku narozeni? To uz zni jako neco z meho oboru. Zacina se mi to libit. Soucasti vypoctu nejistoty by byla treba delka nozicek jak vychazely ven :)))
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Skeptik je ochoten odmítnout fakt, že mu spadl obrubník na palec, pokud budeš tvrdit, že byl tím palcem přitahován.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SEJDA: Každá společnost má svý prachatý slovíčka.
    Dneska bys psal o statistickém vlivu astronomického datování na sociální nerovnost. A hned máš šanci na grant.

Hledat odpovědi na špatný otázky na špatnejch místech, na tom se nic nezměnilo. Astrologie vznikla na základě statistického pozorování bez znalosti skutečných příčin a v tom rámci docela fungovala (proč je soused aktivní, když do mě nic není a kdy se budu cítit líp). Dnes v tom oboru platnosti dávají lepší výsledky jiné vědy.

Hledat za pozorováním špatné příčiny a vvozovat špatné závěry není nic nového.
    Jen je běžnější a jistými kruhy podporované odmítat pozorování, pokud je nedokážeš správně interpretovat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ERGOSUM: Ano, to jsi napsal hezky, ale na rocnich obdobich nenapises deset knih a nepostavis si za to dum. To chce mnohem slozitejsi teorii a velkou hromadu lzi.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: starlinky uz nejsou v mestech okem patrne. Na venkove jeste jo, ale jenom za soumraku nebo rozbresku.
    Z toho se da dovodit, ze maji "malo svetla". Za to takovy Sarurn, Venuse nebo Jupiter jsou leckdy videt i na denni obloze, kdyz jsou na druhe strane nez je momentalne Slunce. Z toho se da dovodit, ze maji "hodne svetla" a tedy kazdy tvuj krok podleha jejich vlivu. Co na tom, ze kazda zarovka vyprodukuje mbohem vice "svetla".
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Padá GLONASS. Něco si přej.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Na astrologii se dá pohlížet různě
    1) zda mají hvězdy a "planety" přímý vliv na konkrétního člověka (s vyjímkou Slunce, Měsíce a možná Jupitera bych neřekl)
    2) zda má roční období v kterém se člověk na daném místě narodí a vyrůstá (znamení) vliv na jeho predispozice (klesající, ale v minulosti dobře pozorovatelné)
    3) zda je možné předpovědět vliv ročního období na zdraví a psychiku lidí (tak toho jsme se nezbavili)
    4) zda astrologie dokáže předpovědět výherní čísla (tak na to bych si nevsadil :-)

Takže za mě astrologie objektivní základ má, ale dnes už výsledky neodpovídají. Ještě je částečně využitelná v historických vědách (podobně jako pranostiky)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Kdyby jen to. Měl bys brát tělesa nad obzorem, jenže nějaký Starlink vychází nebo zapadá co pár sekund. A to přináší zásadní problém - kdo zná svoje datum narození s takovou přesností? A co se počítá? Hlavíčka? Nožičky? Přestřižení pupeční šňůry? První nádech?
    Ocásky, samé ocásky...
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: zkusil jsem si to pustit. Vavruv host nejaky Rezny prvnich 9 minut popisuje co astrologie neni - takove ty horoskopy z bravicka. Pak zacne rikat co astrologie je, a vlastne to moc nevylepsil. Tak jsem to vypnul. Ale zaujalo me ze pro astrologii jsou dulezita vsechna svetla co se hybou po obloze (jeho slova). Jenze dneska mame na obloze i hromadu satelitu. Takze moderni horoskop by se mel sestavovat nejen podle pozic planet, ale i treba Iridia, Starlinku....
    Jsem si predstavil jak se bavi dve matky - muj syn byl narozen v konjunkci ISS a Starlinku 1656, takze z neho bude genius! A druha kontruje, ze jeji dcera je narozena ve znameni stanice Tiangong, takze ji zacne od mala ucit cinsky aby prorazila na vychode...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MAKROUSEK: Že jsou Křemílek a Vochomůrka opravdoví nebylo nikdy vědecky vyvráceno!
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SEJDA: jasně že to druhý
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Aha!!!

VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PAN_SPRCHA:
    Unexpected patterns in historical astronomical observations - Stockholm University
    https://www.su.se/english/news/unexpected-patterns-in-historical-astronomical-observations-1.855042
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam