• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: třecí plochy byznysu vycházejí z prohlubujícím se ovlivňováním trhu státní regulací
    já chápu že je to daleko složitější a že neexistuje jednoduchý recept, nicméně myslím si že centralizace a plánování ekonomiky prostě není ta správná cesta a nese sebou více rizika než případné uvolnění otěží
    je to otázka názoru ale řídt trh prostě NELZE ANI NA STÁTNÍ tím pádem už vůbec ne na nadnárodní úrovni s a snahy to dělat jsou víceméně destruující,navíc centrálně řízený model umožňuje a zjednodušuje prosrůstání světa byzbysu a politiky kde dříve byla potřeba tlačit na nárdní státy, dnes stačí pošťouchnout EK a následně zalobovat V EP
    obávám se že právě dnešní marasmum je dán snahou politiků naoko se stavět proti "zlému" kapitálu a směřovat globální ekonomiku, to je prostě šílenství které musí skončit nezdarem byť by byly úmysly sebečistčí,jako že ne vždy jsou
    považuji za rozumné dělit věci na samosprávní a nárdní či chcešli nadnárodní ovšem posilováním samospráv nikoliv zpětnš snahou o centralismus za každou cenu
    i když toto už přesahuje rámec diskuze o eu, neb centralizační trend je zjevný hlavně na národních úrovních-důvody jsou zcela prozaické
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Jenže ten problém má příliš mnoho úrovní, než aby existovalo jednoduché řešení. Při malé, demokratické správě narazíš třeba na to, že v současném světě potřebuješ čím dál častěji řešit třecí plochy byznysu (globalizovaného a z povahy věci "nedemokratického", a tedy mnohem efektivnějšího) a veřejné správy (snad čím menší, tím efektivnější, ovšem zároveň slabší). A IMO doposud nebyla v historii paralela, kdy správa na úrovni menšího státu tahá za kratší konec provazu. I to je podle mne jeden z důvodů prohlubující se evropské integrace...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    JACOB:
    politici se mohou nezavisle na sobe dost seredne mylit

přesto je omyl voličů legitimní co koncenzuelní,proto by mělo být řízení na co nejnižší úrovni, nikoliv nejvyšší a čím větší správní systém tím větší popření deomokratických principů,nižší výkonost,vyšší náklady a téměř jistá konzervace statutu quo

já vím že tobě to nevadí protože jak sám tvrdíš jedinou možnou funkční formou vlády jest diktatura

JACOB
    JACOB --- ---
    E2E4: Ja si prave nemyslim, ze staty jsou opravdu - na ostatnich - "nezavisle". Ten pripad co postulujes je imho prave spise teoreticky, protoze ve vysledku v EU spise konverguji veci, ktere zaroven byvaji v narodnich zajmech alespon vetsiny clenu.
    Ono z definice toho, jak je EU ted institucioanlne poskladana nic, co by vyslovene slo proti narodnim zajmu se v soucasnosti asi ani neda ocekavat. Nebo alespon minimalne ne proti narodnim zajmum vetsiny zemi (a ta mensina muze byt eventualne holt prehlasovana, co uz, politika/demokracie).

Zcela jina otazka ale imho je, co muze eventualne byt v narodnim zajmu a co je zaroven nepopularni u volicu. A nemyslim si, ze je dobre tyto dve michat. Volici i politici se mohou nezavisle na sobe dost seredne mylit. Cili argument "volici to tak nechteji" nepovazuju za urcujici, stejne jako "je to v narodnim zajmu". Vsechno je pripad od pripadu..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: smajlík = vtip, není třeba reagovat, ani hlouběji zkoumat, pokud to nepochopíš..

JACOB: no je tu otázka, co dělat se situací kdy je něco (předpokládejme) dobré pro celou EU a něco jiného pro jednotlivé státy. státy ale mají voliče, kteří to vidí jinak. co s tím? do jaké míry je otázka "dobra pro EU" slučitelná s demokracií a nezávislostí států ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Prostě se mi ze série LEXIK - OTAVA - LONESTAR nějak nepodařilo formulovat tu tvoji premisu;).

ale ze to tak nejak vsechno jde do sracek, to uz jsi si vsiml, ne? :-)

BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: To nepochybně. Možná je jen problém, že nerozumím řeči eurorealistického kmene. Prostě se mi ze série LEXIK - OTAVA - LONESTAR nějak nepodařilo formulovat tu tvoji premisu;)
    JACOB
    JACOB --- ---
    E2E4: Problem legitimity si musi asi kazda clenska zeme vyresit sama. Co jim tamejsi ustava nebo elektorat dovoli je asi proste jejich veci.
    Asi tady nebudu delat prednasku Nemcum o tom, co si mohou nebo nemohou v Nemecku delat ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: mě problém "EU (ať je to kdo je to) něco chce, ale voliči ne" přijde relevantní - třeba politická nutnost obejít německé voliče aby se zachránilo euro za německé peníze, je hodně zajímavé téma i pro eurooptimisty, ne?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BANSHEE: jo. to neni spatny. nasledne se pak tohle tady muze prejmenovat na "kupredu, leva, ale kurva, rychle, rychle!!!"
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Jo, vyprávěj mi chvíli o tom, kde už jsi to viděl - prosím:-)

Jak jistě vidíš, auditko není moje a jeho název měnit nehodlám. Nezištně jsem pouze nabízel hezký název, kdyby si ta vaše, ehm, eurorealistická skupinka chtěla zřídit auditko svoje....

A ad bany - vaše názory jsou vaší vizitkou, není důvod je banovat.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    navic ta eurorealisticka skupinka co sem prispiva si dovolim trvrdit je prave o te integraci BEZ prikras ;)

OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Copak, uz se ti zajidaji nazory z druhe strany tak nejdriv zmenis nazev auditka, pak zacnes banovat vsechny nazory nesouhlasici s tvym ?

Kde jsem to uz jenom videl .... ;)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    "Evropská integrace bez příkras - zkušenosti, vědomosti, doporučení do budoucna" by se to auditko mohlo jmenovat...:)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    No co - navrhy na harmonizaci danove sazby uz tu jsou, proc by se nemohly harmonizovat i datumy voleb ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    Že vy si nezaložíte svoje auditko, poslyšte;)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    OTAVA: já bych ty volby rovnou zakázal... :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ony vubec porad neklde v evrope jsou volby a tak enjak to narusuje budovatelske usili Evropske unie .. ja myslimz e v ramci evropske harmonizace a politicke unie bude treba zavest jednotne datum pro volby aby meli pak v Bruselu ty 4roky klid na praci :)
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    OTAVA: Nejsou ony v Německu příští rok parlamentní volby ....? ;-)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Merkelová: Poučte se z NDR. Sociální Evropa bude těžko konkurovat světu | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-58983180-merkelova-poucte-se-z-ndr-socialni-evropa-bude-tezko-konkurovat-svetu
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    JACOB: Nene, to je tajny plan jak byrokraticky silny Brusel tresta staty z nichz zni kritika, hazenim klacku pod nohy byrokracii. Propaguji oznaceni pro tento fenomen Kafkakrieg.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam