BANSHEE: no právě že ne, zachránci byli EK (což je zbytostněný zájem EU), ECB (nemá k něčemu takovému mandát, musela ho kreativně ohnout stylem "evropské primární právo") a MMF (jehož vnitřní politice nerozumím, ale nedivil bych se kdyby slyšeli na argument: buď dáte o 100 mld víc nebo dáte 50 a snadno to prodáte členům MMF, že to není tak že MMF zachraňuje nejbohatší země světa a chudé nechává bankrotovat)..
Když se podíváš na různé jiné záchrany MMF, předpovědi se trefily víc. Na druhou stranu, bavíme se tu o státních bankrotech, kolapsech ekonomik a bankovních krizích, to jsou dost katastrofické věci na to aby se daly předvídat přesně..
Asi byl taky použit systém "EU počítá emise" - ubereme 200 mld z rozpočtu, takže rozpočet je vyrovnaný - úplně ignorujeme že ubrání 200 mld znamená méně peněz pro státní zaměstnance a na státní zakázky, což sníží výběr daní což zvýší deficit rozpočtu, takže z plánocaných 0 je rázem -100..
Prostě pštrosí alogritmus: já to řešit nebudu, tak to trošku nadsadíme, ať si to řeší ten co přijde po mně, já budu za toho kdo zachránil Euro.. Levně!