• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: muze, ale uznavam ze ridit se 50 narodnimi normami muze byt pro vyrobce nekdy obtiznejsi nez jednou nadnarodni,nicmene jak opakuji povinna vicejazycna etikata necht vyhovoje nadnarodni forme,prepisovat nazev narodni trademark v narodnim jazyce,pod nimz se ale v cizine neprodava a oduvodnovat to moznym klamanim spotrebitele ktery ale tuto trademark zna je logicky fail, pan spock by to nepobral
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Já klidně počkám, až dowaituješ...

A pak možná dojdeš k odpovědi na otázky, jestli se v ČR a) opravdu mohou prodávat zdraví nebezpečné potraviny a 2) proč se v ČR mohou prodávat potraviny nevalné kvality.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: A proc ?

Protoze by obchodnici treba mohli rekneme ... z Polska vozit potraviny nevalne kvality a obcas i nebzpecne treba do .. Ceske republiky ?

Oh wait ...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Na národních normách není špatného vůbec nic, pokud nechceš mít jednotný trh. Obojí najednou jaksi nefunguje...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ITCHY: Páč milý ichtyle panevropská komunita je velmi pestré bratrstvo různého jazyka, různých mravů a různého iq. Tak aby se předešlo mýlce,, ujednalo se že na společném trhu bude s výhodou zavést jednotné názvosloví pro výrobky splňující jistou kvalitu. Koneckonců rozumím třeba němcům, že nechtějí v Čechách polykat a utrácet za syntetické margarínové sračky pojmenované např. pomazánkové máslo.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Tak nelzi.

IMHO tydle nednarodni normy nic neresi, jenom unifikuji produkci v ramci EU a aspon v CZ jsou bud nesmyslne prisne nebo naopak umoznuji sracky ktere se tu driv zakazaly.

Co je spatneho na narodnich normach a narodni produkci ?

Proto ze se dva produkty jmenuji podobne prece neznamena ze jeden z nich se musi prejmenovat, to je prost epicovina. Kdyz to doted nevadilo z hlediska Trademarku, proc to vadi najednou s prichodem EU ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Já vím, že ne:-) Stěžoval sis ale, že názvy výrobků bývají zavádějící v porovnání s jejich složením (viz to Peklo na talíři) - z toho vedou dvě cesty: buď stanovit mnohem podrobnější normy (což je cesta do pekel), nebo tomu dát naopak naprosto volný průběh (což je taky cesta do pekel).

ITCHY: Pokud se ptáš, k čemu je vůbec nějaká norma na máslo, pak bych řekl, že historicky státy tradičně vyvinuly jakostní normy pro základní potravinářské výrobky. Zrovna u mlékárenských produktů to bylo IMO výhodné pro řekněme snadnou optimalizaci výrobků s vyšším podílem tuku:-) Z toho plynou normy pro to, co je plnotučné mléko, co je smetana či podmáslí a co je máslo. Rovněž bych si tipl, že to mělo co do činění se zemědělstvím a statistikou obecně. Každopádně je to něco, co předcházelo EHS - to pouze na roztříštěnou situaci reagovalo harmonizací...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: to je slovickareni,ta norma existuje na produkt oznaceny nejakym nazvem,prelozeno jedna se o normovani nazvu ,potazmo produktu
    nicmene si mi stale neodpovedel-k cemu je v praxi jednotna norma ktera stanovuje ze (narodni) nazev -maslo,butter,beurre jazyce musi znamenat vyrobek jehoz obsah tuku je min 82 procent....opakuji je mi jedno kdo to resi...otazka zustava,proc to resit?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: To jsem nikdy nerekl
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Víš sám, že ta norma existuje na produkt, nikoli na název. V předpřístupové ČR existovala obdobná norma na to, co je to "máslo". Název "pomazánkové máslo" byl z historických důvodů tolerován pro jiný produkt (souvisí to koneckonců s tím, proč se tomu vůbec "máslo" tehdy říkat začalo). Sjednocený evropský trh ten název bohužel netoleruje. A někomu to na tom sjednoceném trhu vadilo a podal stížnost...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: stale nechapu proc NA NARODNI NAZEV produktu ma existovata JAKAKOLIV NORMA,JAK NARODNI,tak mezinarodni -ta uz vubec nedava smysl?
    to je gro debaty ,ne to jestli jsme si meli vybojovat vyjimku v pristupove smlouve...mimochodem tenhle boj o nazev vznikl prave az v ramci eu a jejiho sjednoceni trhu ,proto se to dava automaticky za vinu bruseli, je uplne jedno kdo jak a proc, tohle proste reseno byt NEMUSI A BASTA....
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Tak třeba OTAVA kousek níž v podstatě navrhuje, aby se naopak stanovilo mnohem více detailnějších norem. (Třeba i pro ty nanuky - tvůj argument "Algida" ještě letos nepadl:-) Mimochodem, jaké jsou podle tebe náklady takovýchto opatření?

E2E4: Kritérium úspěchu? Jako pro spotřebitele to, že když koupím máslo a vodku, tak nedostanu margarín a doředěný bramborový líh. Jako pro výrobce to, že svoje máslo budu dodávat do čtyř sousedních zemí, aniž by mi někdo bránil a aniž bych musel průběžně studovat tamní normy několika jazycích a že na můj domácí trh nebude nikdo ze Španělska lifrovat hektolitry bramborového čehosi, co bude stát 50 korun a na obalu to bude mít hrdý nápis "Exclusive Vodka - Touch of Scandinavia":)

Ale víš co, mně stačí poměrně málo:-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Ale to se bavíš o něčem jiném - tohle je prostě ta svoboda prodávat cokoli, pokud to uvedu na obalu, v praxi. Několikrát jste tu zdůraznili, že to tak má být - a koneckonců nikdo, ani ta zlá EU, vám to nebere. Mimochodem, pokud bys chtěl, aby EU byla v téhle oblasti mnohem aktivnější, napiš nějakému europoslanci - nepochybuju, že ten nápad se jim bude moc líbit!

Odlišný problém je ten, že pro řadu výrobků stanovily jednotlivé země tradičně jakostní normy, aby tyto výrobky nebyly šizené. Bavíme se o opatřeních starých desítky let (v případě piva nebo olivového oleje celá staletí). Bylo to buď z důvodu toho, že šlo o základní produkty (máslo, olivový olej apod.), nebo z důvodu ochrany tradičních výrobků (klasicky destiláty, kde nezanedbatelnou roli hrají též důvody daňové). Jelikož na jednotném trhu byla potřeba norma jednotná a nikoli norem desítky, sjednotila se. Tady to zhruba končí. Ano, u nás na to sjednocení doplatily dva (od počátku de facto šizené) výrobky opatření příslušnými adjektivy - tuzemský "rum" a pomazánkové "máslo". Někomu to vadí, někomu ne - tak už to bývá. Ano, věřím, že to pomazánkové máslo bývalo šlo ošetřit v naší přístupové smlouvě (ten rum určitě ne) - zaspali jsme...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    OTAVA: jsem stasten ze na toto mohu platit dane...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Jeste ze se za Evropske penize delaji uzitecne veci !

Stromy za eurodotace sázejí všude. Nad hroby, potrubí i do řeky - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/prekotne-sazeni-stromu-v-jaromericich-nad-rokytnou-fyf-/domaci.aspx?c=A130424_1921051_jihlava-zpravy_mv
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jinak v reklame na Brazilii na BBC jsem se dozvedel, ze jejich bioetanol (ktery se vyvazi do eu) je z cukrove trtiny!!

Vyzaduju tedy, aby u benzinek bylo napsano "10% rum s benzinem" (v pripade ceskeho bioetanolu "tuzemak v benálu".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Respektive, jake je podle tebe kriterium uspechu sjednoceni nazvu produktu? A bylo ho dotazeno? Nebo je podle tebe takovato vec z pricipu nemeritelna?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Mne jenom zarazi, ze si to fakt myslite, ze to je uzitecna vec ktera necemu pomuze. (kdyz uz pomijim, ze ignorujete naklady takovychto opatreni - prime i obetovane prilezitosti)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GREATDRAKE: Jiste, stejne jako porovnani Nemecka se Zimbabwe.
    Rika se tomu vyberova chyba. :)

Rust hdp eurozony za dobu jeji existence do krize 2008 byl pomalejsi nez prumer oecd. Po krizi je to jeste horsi..
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    E2E4: inu schopnost nějaké racionální práce s faktorgrafií zjevně klesá se čtvercem počtu příspěvků :)

At se podivas na libovolnou statistiku (rust, export..), od 90. let je na tom eu hure a hure nez srovnatelne zeme mimo eu

Třeba takové porovnání Norska - coby nečlenské země a Švédska, co by členské země je triviální vyvrácení toho, cos tu napsal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam