• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Kde je ten dvojí metr?? A nemusíš tak světácky používat "peanut butter" - v Česku se to normálně prodává jako "arašídové máslo";) A co na to mám psát konkrétního? Že je to hrozně hloupý argument?? Je fakt tak obtížné pochopit, že norma pro máslo se týká mléčných výrobků?

A jo, zemědělské dotace se s každým rozpočtovým obdobím postupně sbližují. Teď od ledna platí nové programové období...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Druhej odstavec co jsem psal.. Mereni jinym metrem je peanut butter a pomazankove maslo. (muzes na tohle napsat neco konkretniho? Mam pocit ze tenhle argǔment zpusobil ze te debata o masle vzdycky unavila :)

A zemedelske dotace snad stale tvori nejvetsi cast rozpoctu, takze jakypak "jenom". (je fakt ze se zas da rict ze opacnym metrem se meri v pripade dotaci na blbosti).

A phasing in to neni, nebo snad nekdy maji zem. dotace a kvoty byt stejne ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Sorry, ale další kolo debat o pomazánkovém másle dávat nebudu. Kdo chce, profiltruje si diskusi - všechno relevantní, co jsem k tomu, chtěl říct, už jsem řekl v minulosti auditka asi pětkrát. Což, mimochodem, platí i o tobě...

No a jestli tvůj jediný příklad "měření dvojím metrem" je phasing-in zemědělských dotací (o nichž máš navíc stejně mlhavé ponětí jako já), tak to není tak nejhorší, ne?;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: To ze se to prodava v supermarketu Globus zcela verejne je trochu rozdil kdyz tam maji prosle produkty.

Pomzankove maslo neni maslo, zrovnatak jako neni maslo peanut butter nebo ruske (a ukrajinske a mozna i nejake jugoslavske) maslo (to znamena olej).

A chaos mluvil o mereni ruznym metrem, ne o svevoli. A prisupove dohody? Holt za rovnost a solidaritu se musi zaplatit, pokud jsi z vychodni evropy, vzdyt by to snizilo luxus v jakem ziji francouzsti farmari..
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Hele, viděl jsem v krámě prodávat prošlé produkty a taky na základě toho neargumentuju, že se to může a pokud se to náhodou nemůže, tak jsou předpisy zakazující to k ničemu...

Ad různé složení produktů téže značky - ano, ze strany těch firem je to prasárna a argumentace "optimalizací chuti" je pokrytectví. Ale přiznejme si, že je jen na těch soukromých firmách, zda se jim to vyplatí. Zákony svobodného trhu, znáš to - určitě každou chvíli přijde jiný výrobce, který začne dodávat mnohem kvalitnější produkt za stejně nízkou cenu, na kterou Češi (a jiní) slyší;)

Každopádně jde o dva nezávislé problémy. Pokud chce firma vyrábět máslo (a jako máslo ho prodávat), musí splňovat ty stanovené normy (procenta mléčného tuku apod.). Jestli nad rámec toho do toho másla hodlá pro nějaký regionální trh nebo jistý konkrétní obchodní řetězec přidávat třeba šupinky zlata, zatímco pro jiné ne, je to jen a jen na ní.

Nebo jak si to představuješ? Má snad Komise do detailu normovat jednotlivé privátní značky? Nebo se snad má vydat nějaký obecný předpis přikazující výrobcům dodávat všude identické výrobky? Hlavně že máš vždycky spoustu řečí o maoistech v Komisi;)

A dotace? No, takhle to bylo dohodnuto v přístupových smlouvách - stejně jako jiná přechodná období (třeba pro prodej zemědělské půdy cizincům u nás). To není příklad žádné bruselské svévole...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: 1. Pomazankove maslo se stale prodava pod puvodnim nazvem
    2. Podle rozhodnuti nejake instituce EU je uplne v poradku ze produkt se stejnym nazvem muze mit ruzne slozeni. Jednotny trh ftw.

Dotace se srovnavaji? Chtels priklad toho kde EU pristupuje k novym zemim nerovne.. Takze sice nerovne ale srovnava se to, tkze podle principu proporcionality a subsidiarity jsme si rovni jen nekteri jsou si rovnejsi, nez tenblahobyt vybudujeme..
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    E2E4: Heh, jsem teď před půlnocí mírně dezorientován:-) O čem to mluvíš?

E2E4: Pokud vím, zemědělské dotace se srovnávají postupně podle dohody. A Rumuni a Bulhaři jsou typickým národním pseudoproblémem, kdy se Cameron potřebuje zejména předvést (a sebrat vítr z plachet UKIP). Zrovna ti Rumuni a Bulhaři mají u evropských institucí docela zastání...
    JORIM
    JORIM --- ---
    E2E4: Samozřejmě zde:

"Nejznámější výmysly o EU: Máslo, banány a další chuťovky"
    https://www.facebook.com/events/492014197586621/

Proč "nám" Evropská unie zakazuje tradiční produkty?

Kauza české pomazánkové máslo
    Bohumil J. Studýnka
    publicista, Česká pozice

(Nevím, proč je v první větě v uvozovkách zrovna slovo "nám".)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Zemedelske dotace? Vyhaneni rumunu z francie a bulharu z anglie?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Nove okolnosti. Pomazankove maslo stale existuje predpisum EU navzdory (vynutitelnost evropskeho prava heh) a navic nemusi obsahovat to co obsahuje na zapade, ale muze se stejne jmenovat.. Nebo ne?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    XCHAOS: Hm, arogance a přezíravost vůči "novým zemím" je bohužel stále dost častá jak u běžné populace, tak u politické reprezentace řady "starých zemí" - v tom souhlasím. Ale měření různým metrem? Pokud se bavíme o EU, jsou evropské instituce velmi úzkostlivě nestranné a podle mne najdeš velmi těžko nějakým opravdový příklad měření dvojím metrem.

E2E4: To už nám na ta pravidelná perioda zase uběhla? To to letí, to to letí... Takže pomazánkové máslo po sto první?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Kazdopadne jestli jsem pochopil posledni vyvoj, peanut butter muze obsahovat cokoliv, ale pomazankove maslo musi obsahovat maslo?

Btw videl jsem v ceskem supermarketu pomazankove maslo oznacene jako pomazankove maslo. Kde je muzu udat?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Pax Romana.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: tohle popravdě pokládám za vážný problém - že se původním vs. "druhořadým východním zemím" (v podstatě koloniím) měří různým metrem

napada te jiny duvod rozsirovani evropske unie? :-)

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: tohle popravdě pokládám za vážný problém - že se původním vs. "druhořadým východním zemím" (v podstatě koloniím) měří různým metrem. v tomhle jsem s eurofoby a euroskeptiky rozhodně připravený najít společnou řeč: samozřejmě eurofederalisté v tomto samozřejmě jsou buď pro zrušení daného pravidla - a nebo jeho uplatňování v celé EU.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    European parliament invites Edward Snowden to testify via video | World news | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/...ard-snowden-invited-testify-video-european-parliament-nsa-surveillance
    JORIM
    JORIM --- ---
    Ale oni nám to už vysvětlí:

"Nejznámější výmysly o EU: Máslo, banány a další chuťovky"
    https://www.facebook.com/events/492014197586621/
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Stejně je ta EU zajímavá organizace:

Another huge problem with the EU is its acute lack of transparency. Staggering as it may seem, in the last 20 years the Union has not passed a single audit. Indeed, so opaque is the state of its finances that in 2002 Marta Andreasen, the first ever professional accountant to serve as the Commission’s Chief Accountant, refused to sign off the organization’s 2001 accounts, citing concerns that the EU’s accounting system was “open to fraud.” After taking her concerns public, Andreasen was suspended and then later sacked by the Commission.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LUBOB: oldthinkers unbellyfeel doublethink
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    E2E4: takze rum nebude? prestoze je to totozne znejici produkt z jinych prisad?
    no tohle! tomu se da celit jedine triplethinkem :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LUBOB: Tos nepochopil: zakaz ceskych nazvu je ochrana spotrebitele aby nebyl maten. Ruzne produkty pod stejnym nazvem je neco uplne jineho, to je ochrana spotrebitele a jednotneho trhu..

Rika se tomu doublethink.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam