• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pirate Bay Founder Gets Ready to Run for European Parliament | TorrentFreak
    http://torrentfreak.com/pirate-bay-founder-gets-ready-to-run-for-european-parliament-140321/
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Německý ústavní soud zamítl část ústavní stížnosti proti Evropskému stabilizačnímu mechanismu.

Zatím ale rozhodl o té méně podstatné části. To základní (jestli je ESM v souladu s německou ústavou) bude ještě nějaký čas trvat. (Poslali to k rozhodnutí předběžné otázky k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku a vzhledem k jeho rychlosti to může trvat rok až dva, pokud to tedy jako velice žhavou věc razantně neurychlí.)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    TRAVIX: Logický protiargument je, že název "pomazánkové máslo" může vést ke klamání spotřebitele. K tomu se vymezuje případ Rau (rok 1982). Belgické právo požadovalo, aby veškerý margarín byl prodáván pouze ve tvaru kostky (aby s ho zákazníci nepletli s máslem, které mohlo být tvarované jakkoliv). Soudní dvůr rozhodl, že tento požadavek je nepřiměřený, protože stačí dostatečně čitelný popis.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Ještě k pomazánkovému máslu - případ Deserbais z roku 1986:

Německo vyrábělo sýr eidam s obsahem 34 % mléčného tuku, zatímco francouzské zákony povolovaly označení "eidam" jen pro sýry s obsahem nad 40 %. (Podobně jako pomazánkové máslo má kolem 30 % tuku, zatímco normální máslo 82 %.) Evropský soudní dvůr tehdy rozhodl, že francouzské pravidlo není nezbytné k ochraně veřejného zdraví, prohlásil ho za nezákonné a umožnil tak Německu vyvážet nízkoprocentní eidam do celé EU.

...jenže od té doby se hodně změnilo. EU došla k závěru, že právní mléčných produktů je třeba harmonizovat. Ne že by to bylo apriori špatné, to je samozřejmě politické rozhodnutí a je jenom na Komisi, jak bude tuhle pravomoc využívat. Píšu to jako důkaz, že jednotný trh s mléčnými fungoval i předtím a odlišná národní pravidla zjevně nikomu nevadila (tedy kromě těch Francouzů...).
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Poslední z pobaltských států, Litva, chce k euru přistoupit od 1. ledna 2015. To jenom na doplnění...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Zrovna Lotyšsko je právě výkladní skříní MMF i eurozóny v tom ohledu, že se dostali do velkého průšvihu, obdrželi pomoc od MMF i EU a vyhrabali se z toho. A součástí toho bylo významné zhoršení životní úrovně - tamní premiér Dombrovskis to lidem neskrýval a oni ho následně znovuzvolili. Ale přiznejme si, Lotyši nejsou Řekové;)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE:
    Lotyšsko začalo používat euro. Většina obyvatel ho ale nechce | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...vatel-ho-ale-nechce-puf-/firmy-trhy.aspx?c=A140101_002119_firmy-trhy_jzl
    ale jo možná že je to dáno zbožným přáním politiků být v případě průseru obštastnen pomocí eurovalu či jiného nástroje "záchrany" a nemuset tak řešit návrat ke konkurenceschopnosti
    potom tomu rozumím, i když je to samozřejmě nesmysl, neb cesta z krize vede jen a jen přes snížení vlastní životní úrovně,ale opět politik nerad říká lidem pravdu a radši spoléhá na dluhy které se nemusí splácet...
    obávám se ale, že by se litva i lotyši šeredně zklamali, řecko je totiž strategicky významné, sanace podobného kalibru by asi pobaltí nebyla udělena
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Hahahaha, normálně mi z tebe vhrkly slzy do očí:-) Hele, jestli mi chtějí někde za debatu s tebou na Nyxu platit, dej vědět kde. Opravdu bych to považoval za zaslouženou odměnu:-)

Ty ode mně vyžaduješ odpověď, kterou ti nemůžu (anebo nechci - jsem mazaný mystifikátor!) dát. Pokud chceš "objektivní" argumenty pro zavedení eura, běž na stránky národní koordinátora, třeba tam něco najdeš - http://www.zavedenieura.cz . Můj osobní přístup je ten, že bych si euro v ČR přál, stejně tak jako bych si přál, aby ČR patřila k více integrované eurozóně. Nějaké detailně propracové důvody ti sdělovat nemusím, anebo je možná také, můj ty smutku, ani nemám.

Je mi líto, že nemáš parťáka do inteligentní, odborné debaty, ale v podstatě se příznivcům eura (pokud sem vůbec nějací chodí) ani nedivím, že do takového podniku nemají chuť;)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Právě že země Pobaltí se o přistoupení k euru rozhodovaly až po roce 2008. S Polskem je situace složitější, uznávám.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Tak mi "to neco takoveho" vysvetli. Kde se ty penize objevily a kde mely skoncit? Ten machackuv blog jsem nedocetl, promin, jakmile zacal klast fantasticke otazky, tak jsem prestal. Sibgeruv blog si mozna nekdy v budoucnosti proctu, ale na ten jsi neodkazoval.

BANSHEE+BANSHEE: Co se tvych radoby odpovedi tyce, zapomnel jsem, ze jsi placeny za mystifikace, takze jsem zas nakvaseny, ze vubec tve blaboly ctu. Otazka byla jsne polozena a ty naprosto demenne odpovidas. Kdykoli dojde na debatu o cemkoli, co by mohlo zavanet necim jinym, nez totalnimi blaboly, tak tu debatu zabijis.
    Tvym nejvetsim podnikem na tomto auditku bylo dvoumesicni opakovani, ze Lisabonske smlouve nerozumime a zaroven likvidace debaty o tom, co v ni je napsano tim, ze "je to vytrzeno z kontextu". Vysledkem byla narosto frajersky odvedena prace EU desinformatora.

Dat te do ignore listu by byla chyba. Vzdy, kdyz te potkam, uvedomim si, proti jak obrovskemu nebezpeci dnesni spolecnost stoji.
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    BANSHEE:a nezapomnel autor nahodou jeste od tech skvelych cisel odecist 800 milionu euro nezjistnou soudruzskou vypomoc rekum?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: opakuji firmy v eurech dávno obchoduji ,jejich transakční náklady jsou dány pouze v okamžiku převodu výplat zaměstnancům či platbě dodavatelům kteří požadují koruny, nicméně větší firmy skutečně mají účty jak v eurech tak v korunách...
    ano zcela jistě nějaké transakční náklady vždy zůstanou otázka je zda jsou natolik podstatně abychom se vzdali ztráty kontroly nad monetární politikou a nechali si vnutit německou....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: ne nejsou hloupí, byli zaslepení a byli pod vlivem dluhového mejdanu a pseudoekonomického růstu (bublin) nového tisíciletí, myslím že po roce 2008 by se možná některé země zpětně rozhodovaly jinak
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: pobalti???
    a to si ze mě děláš legraci nebo to myslíš vážně???
    litva a lotyško které ještě nerozdychali ekonomickou krizi 2008???
    polsko jehož premier míni že euro nebude mit ještě 10 let a chce jej jen a čistě z důvodů politického vlivu???
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Tu ekonomickou rovinu rozhodně nezpochybňuji. Nicméně i z ekonomického hlediska je ta otázka natolik komplexní, že jednoznačnou odpověď nikdy nedostaneš. Někteří ekonomové budou argumentovat ve stylu ČNB, jiní naopak. Nepovažuju se za úplně nepoučeného, ale jen na základě ekonomických argumentů bych se rozhodnout nedokázal - a většina lidí na tom bude ještě hůř. Takže se většina bude rozhodovat podle subjektivních "hloupostí". A třeba u mně hraje roli i příklad ostatních zemí okolo - Pobaltí a Polsko jsou typickou ukázkou. Nemyslím si, že mají hloupé ekonomy. Takže mají jen odvážné/hloupé politiky?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: No, těmi transakčními náklady samozřejmě nemyslím výměnu hotovosti ve směnárnách:-) Spíš něco takového - http://dialog.ihned.cz/c1-61811200-slovensko-usporilo-transakcni-naklady . Ostatně celá ta Macháčkova výměna ( http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-61795690-proc-slovenska-ekonomika-roste-rychleji-nez-ceska ) je pro účely téhle debaty docela poučná.

Co se týče ekonomického hlediska, je můj osobní názor to, že by nám přistoupení k euru rozhodně neublížilo. Jestli by nám nějak závratně pomohlo to nevím - a na rozdíl od OTAVA si fakt nemyslím, že stačí porovnat změny deficitu (čeho vůbec?) ČR a srovnatelné země eurozóny a tvářit se, že pro vývoj ekonomiky je měna tím jediným rozhodujícím faktorem.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: on uz ti to psal otava ale za prve v eurech se obchoduje i bez eura,
    pojisteni roti kurzove ztrate je samozrejmost,navic nikdo nikoho nenuti kazdou transakci prahazovat okamzite v bance na koruny, ze???
    euro a ekonomicka krize spolu nesouvisi,euro a dluhova krize spolu souvisi dosti
    pokud si pujcujes v eurech a mas eura pak je to proste super,zejmena pro zeme dosti zadluzene a tradicne vysoce proinflacni,aneb timto si totiz vzdy ten dluh korigovazy..je to super ale jen do urcite chvile,jenze politik nepremyli dal nez k hranici volebniho obdobi,carpe diem

PS:i kdyz stejne tak jepruser pujcovat eura a devalvovat vlastni menu..priklad madarsko,ono obe ma svoje
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    OTAVA: vyvoz sem vyvoz tam, bez domaci poptavky se nehnes...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    ATOMOUSEK: politicke,ciste politicke...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: ale jo,souhlasím ,že je debata bude spíš v rovině pocitové a politické než čistě ekonomické, nicméně u měny bych vetsi duraz na ekonomicky dopad uvital...
    lidove receno nemyslim si ze jsme euru dostatecne dorostli.
    jinak stagnujici ceska ekonomika mozna kopanec potrebuje otayzka zda to u tradicne skeptickeho obyvatelstva nevyvola spis dalsi frustraci a dalsi podkopani spotreby...aneb nebude to mistp nakopnuti finalni skopnuti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam