Ještě k pomazánkovému máslu - případ Deserbais z roku 1986:
Německo vyrábělo sýr eidam s obsahem 34 % mléčného tuku, zatímco francouzské zákony povolovaly označení "eidam" jen pro sýry s obsahem nad 40 %. (Podobně jako pomazánkové máslo má kolem 30 % tuku, zatímco normální máslo 82 %.) Evropský soudní dvůr tehdy rozhodl, že francouzské pravidlo není nezbytné k ochraně veřejného zdraví, prohlásil ho za nezákonné a umožnil tak Německu vyvážet nízkoprocentní eidam do celé EU.
...jenže od té doby se hodně změnilo. EU došla k závěru, že právní mléčných produktů je třeba harmonizovat. Ne že by to bylo apriori špatné, to je samozřejmě politické rozhodnutí a je jenom na Komisi, jak bude tuhle pravomoc využívat. Píšu to jako důkaz, že jednotný trh s mléčnými fungoval i předtím a odlišná národní pravidla zjevně nikomu nevadila (tedy kromě těch Francouzů...).