• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Ja teda nevim, skoly na to nemam, ale kdyz se podivam na tu evropskou legislativu o pridavani repky do nafty (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:140:0016:0062:EN:PDF) , tak odstavec 96 rika presne - jako bylo by dobry nejaky cil mit, ale kdyz ho nesplnite, usi vam neutrhnem. Mimochodem teda.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: 28 zpusobu jak pridavat repku do nafty? :-)

Fskutecnosti krome toho jak to maj jednoťlivy staty jeste musis resit co o tom rika eu..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ERGOSUM: Ehm ehm, biopaliva ?
    (Nepocitam to jak si to babis ted jeste prodlouzil.)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ERGOSUM: Tak já neříkám, že EU blbinu nevymyslí. Mě jen zcela realisticky přijde, že blbin vymýšlí úplně stejné množství, jako jakékoli jiné vládnoucí těleso.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CAIDEL: "No, já si na nic nezvykl, já to z větší části považuji za naprosté kecy." Já si některé případy ověřil a s údivem zjistil, že kravina z EU přišla, nebo je ve stádiu projednávání. Nyní si většinou už nejsem jist.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ERGOSUM: Roztomile. Jaky mylny dojem? Co kdyby se neschvalila podpora OZE? Co by mne osobne EU udelala?
    A ultimatni konkurence je valka. Tamze tvrdis, ze ve valce se lide maji nejlip? To snad ne.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MAKROUSEK: "tak vetsinou rika, jako ze by bylo dobry neco udelat, ale kdyz to neudelate, usi vam za to neutrhnem." To je právě mylný dojem.
    "protoze kdyz lidi spolupracuji, maji se vsichni lip" Jenže po Lisabonu teď dva spolupracují proti jednomu a vynutí si co chtějí. Nutnost souhlasu se ztratila, deprese z bezmoci stoupá.
    "Naopak, kdyz si konkuruji, jsou vsichni chudsi (protoze konkurence tlaci ceny dolu)" To je také složitější. Konkurence tlačí dolů i náklady a zvyšuje efektivitu, takže za stejné peníze koupíš víc. Naopak nedostatek konkurence(monopoly nebo domluvené ceny) ti víc blahobytu nepřinese.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ERGOSUM: No, já si na nic nezvykl, já to z větší části považuji za naprosté kecy. A jinak ten argumentační směr není moc dobrý (ono je něco sice prokazatelně blbost, ale věří tomu většina tak na tom něco bude, není zrovna něco co bych přehnaně respektoval) :)

A to s těmi dobrými zákony... hehe. To jsi mě vážně pobavil. Jistě, to by samozřejmě bylo lepší, ale - ono se tak někde na světě v libovolném období lidské historie dělo? Pouč mě.

Takže, můžeš mít dva základní pohledy: podle jednoho by byl v ČR ráj na zemi, protože jsme pochopitelně nejchytřejší ze všech a jen ta zlovolná EU nám to kazí, podle druhého by se zase dalo říci, že EU nás vysloveně zachraňuje, neboť naši vlastní umělci by to bez EU domrvili ještě řádově víc a přidružení k balkánu by nás neminulo. Pravda bude jak tomu bývá někde uprostřed.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ERGOSUM: Prave. Co si ctu tu evropskou legislativu, tak vetsinou rika, jako ze by bylo dobry neco udelat, ale kdyz to neudelate, usi vam za to neutrhnem. Vono ta harmonizace je jenom proto, ze kdyz nekdo chce obchodovat s clenskym statem, nemusi resit 28 ruznych legislativ, staci vyhovet jedny a je hotovo. A ja osobne celou tuhletu vlnu "pravicoveho populismu" vnimam jako stret dvou svetonazoru. Jednoho, ktery rika, ze je docela dobry napad spolupracovat a druheho, podle ktereho by si lidi meli spis konkurovat. Ja osobne jsem tvrdym zastancem prvniho, protoze kdyz lidi spolupracuji, maji se vsichni lip. Naopak, kdyz si konkuruji, jsou vsichni chudsi (protoze konkurence tlaci ceny dolu) a nastvany jeden na druhyho (coz mezi staty vede k valkam).
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CAIDEL: Můžeš si to kontrolovat, ale bez Lisabonu by tuhle výmluvu neměli. Všechno by mohli odmítnout. Zároveň krásně ilustruješ situaci. "EU po nás sice něco podobného zhruba chce, ale u nás se vymyslí něco ještě zběsilejšího," Ale jak je možné, že tolik lidí věří, že tak to požaduje EU? Prostě jsme si zvykli, že EU požaduje zběsilosti. Není lepší když se schvalují pouze dobré zákony?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ERGOSUM: No, že to hlásí (direktiva = musíme) je hezké, otázkou ale je, zda je to pravda, nebo jen lež, aby to bylo na co svést. Případů, kdy to v parlamentu hráli na "to po nás chce EU," a přitom šlo o vymyšlenou iniciativu nějakého místního joudy o které EU v životě neslyšela bylo dost a dost.

Nebo aspoň případů kdy jde minimálně o ne celou pravdu - tedy EU po nás sice něco podobného zhruba chce, ale u nás se vymyslí něco ještě zběsilejšího, abychom byli papežštější než papež. Ale je to chyba EU, jistě.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MAKROUSEK: Když se občas podíváš na hlasování ve sněmovně, nebo senátu, když příjde na řadu nějaká direktiva, která se musí přetvořit v zákon a téměř pokaždé slyšíš "Nikdo to nechce, ale je to direktiva a musíme." a pak to nejméně dvakrát zopakují, aby to nějaký volič nepřeslechl.

Hrozivé je co se stalo po Lisabonské smlouvě.(Proti bylo téměř 50% evropanů a průběh přijímání nebyl příliš čistý) Státům může být vnucen zákon proti jeho vůli. O tom, jaké ty zákony jsou svědčí fakt, že když někdo vymyslí nějakou šílenost, že přišla z EU, nikdo si není jist co je na tom pravdy. Chceš data? sám se rozhodni co ti vyhovuje.
    Evropská unie schválila konečnou podobu obecného | epravo.cz
    http://www.epravo.cz/...alila-konecnou-podobu-obecneho-narizeni-o-ochrane-osobnich-udaju-101825.html
    Evropské právo | epravo.cz
    http://www.epravo.cz/top/clanky/evropske-pravo/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: Bernská úmluva: copyright. Jiná úmluva: psychoaktivní látky... to vše jsou dohody, zakazující něco i mimo rámec EU.

Naproti tomu, USA ani nemají jednotný trh v tom smyslu, že by třeba Elon Musk mohl ve všech státech prodávat přímo, mimo sítě obchodníků s auty...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Karikatura z Finska:
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: Hodne podobne. To je fakt.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRAKY: Co je na tom slozityho? Prvni dve pricky Maslowa, vic ke stesti nepotrebuju.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRAKY: Me zajimaji jednoduche veci - 1) abych si mohl delat, co chci. 2) Abych si mohl koupit, co chci. 3) Abych ani ja ani muj syn nepadl ve valce. Cim budu mit vic penez, tim budu stastnejsi. Cim bude min lidi, kteri nenavidi jine lidi, tim vic se snizuje pravdepodovnost tretiho bodu. Na ostatnim nezalezi. A zatim to podle reakci vypada, ze po rozpadu EU budu mit min penez a zivot bude nebezpecnejsi. To mi prijde jako hovadina, snazit se o neco takoveho.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Jak podobne? Fakta, fakta, to je oc tu bezi.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: S tema je to podobne. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: A ty ostatni otazky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam