• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    ....

LEXIK
    LEXIK --- ---
    .....

LEXIK
    LEXIK --- ---
    Docela zajímavý .. co říkáte ..?

OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    MAKROUSEK: mas nejaky zdroje na tohle opravdu by me to zajimalo
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ERGOSUM: Ano, proto jsem tam zahrnul tu strukturu zdroju. A diky za radu, je pravda, ze me energetika zivi zatim jenom patnact let, z toho poslednich deset fosilni paliva a pet let predtim regulace.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MAKROUSEK: "zeleznici, ktera je elektrifikovana z 60%." V Československu měl z dopravy největší ekologickou stopu právě elektrický vlak. Uhelná elektrárna + ztráty. Jaká je struktura v Německu nevím. Do energetiky bych se na tvém místě nepouštěl.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Budoucnost ukaze. Ja mam treba kamarada, co stavi ve Spanelsku slunecni elektrarny uz docela drahne let. Poctive, nedieselove. Ted si predloni koupil fotbalovy klub ve svem domovskem meste, aby si mel s cim hrat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: No ve spanelsku maj ty diesel-slunecni elektrarny, co genrujou oze i v noci.

A 20% v doprave do roku 2020 chci videt.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Mimochodem ve Spanelsku je dnes elektrina z OZE 42%, v Italii z 38% a treba ve Francii z 18%. Samotneho me to prekvapilo, si makli.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Doprava, to znamena treba i vlaky. V roce 2014 byl podil OZE v elektrine v Nemecku 30% (Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Germany). 23% nakladu a 9% pasazeru cestuje zeleznici, ktera je elektrifikovana z 60%. Tedy naklady se uz v roce 2014 dopravovaly z 5% a pasazeri ze 2% z OZE. Taky se ceka, ze za par let se zacnou prodavat elektromobily, coz tahleta procenta zvedne taky. Plus pokud do toho pocitaj repku (ktere je dnes v benzinu 5-10%), tak uz jsou skoro na tech deseti procentech. Z nuly v roce 2009, takze i kdyz by rust nebyl exponencialni, ale linearni, daj to. No a pokud to da ta nejvetsi ekonomika, pomoci onoho principu proporcionality to dame i my ;-).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: A jakpak splnite 20% oze v doprave?
    Autǎma na drevoplyn?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ERGOSUM: To jo, kapitoly se jmenujou "zavazne" a obsahuji terminy, ale kdyz se clovek podiva do toho zduvodneni vepredu, tak to rika, ze jako zase tak hrozne zavazne to neni, protoze je jasne, ze ne vsechny clenske staty to dokazou implementovat. Vono jako kdyz se clovek dokaze prokousat tou byrokracii, tak zjisti, ze za ti jsou pomerne rozumne pozadavky. Bohuzel tady v Evrope je tradice byrokracie, takze bez ni lidi neumi fungovat. Ani na narodni ani na mezinarodni urovni. Takze Evrope trva, nez se k necemu rozhoupe, ale vetsinou to je pak spravnym smerem.

A jasne, je to ad absurdum. Nechapu, jakou spolupraci vyzaduje valka, ale to jsem asi prilis hloupy.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MAKROUSEK: " „Postlegislativní" vývoj

V případě, že jednání v dohodovacím výboru dopadnou úspěšně (tedy i v časovém limitu), je schválený legislativní text právně a jazykově upraven, podepsán zástupcem předsednické země a předsedou Evropského parlamentu a uveřejněn v Úředním věstníku EU. V platnost vstupuje buď v den, který je v něm explicitně uveden, nebo dvacet dní po uveřejnění.

V případě směrnic následně zpravidla začíná běžet tzv. implementační lhůta (povětšinou dlouhá šest měsíců až tři roky), v jejímž průběhu je od členských států očekáváno, že přijmou národní legislativu, která unijní normu provede. Pokud tak neučiní, lze proti státu vést řízení u Soudního dvora EU završené až finanční pokutou.

Vzhledem k tomu, že řada nově přijímaných legislativních norem má v sobě zakomponovánu tzv. revizní klauzuli, nedlouho po jejich schválení bývá fakticky zahajován nový legislativní proces (resp. prelegislativní fáze; viz výše). Nezřídka uplyne mezi datem završení implementace směrnice a datem předložení sdělení Komise, jak příslušnou normu revidovat, jen několik měsíců.

Krom revizních klauzulí obsahují legislativní normy (především směrnice) i odkaz na tzv. komitologii, soustavu speciálních výborů, skrze niž členské státy fakticky kontrolují, jak Komise nakládá s pravomocemi, které na ni byly právě členskými státy delegovány, a jejímž prostřednictvím dochází (zpravidla) k technickým (podstatu normy neměnícím) úpravám platných norem, například v souladu s novými vědeckými poznatky."

Tedy něco platí hned a za něco je pokuta. Hádej kdo to zaplatí. A tvá práce se třeba stane příliš drahou.

"A ultimatni konkurence je valka." Válka vyžaduje spolupráci na vysoké úrovni byla by tedy vyloučena. Ultimátní konkurence je stejná kravina, jako ultimátní spolupráce. Jedno předpokládá, že nemáš žádný společný zájem, druhé že nemáš jiné zájmy než společné. Ale jestli chceš něco na druhou stranu vah proti válce, polož tam třeba otroctví. :-D
    MAKROUSEK:
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009L0028&from=EN
    Já čtu něco jiného. Totiž závazné a termíny.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Ja teda nevim, skoly na to nemam, ale kdyz se podivam na tu evropskou legislativu o pridavani repky do nafty (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:140:0016:0062:EN:PDF) , tak odstavec 96 rika presne - jako bylo by dobry nejaky cil mit, ale kdyz ho nesplnite, usi vam neutrhnem. Mimochodem teda.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: 28 zpusobu jak pridavat repku do nafty? :-)

Fskutecnosti krome toho jak to maj jednoťlivy staty jeste musis resit co o tom rika eu..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ERGOSUM: Ehm ehm, biopaliva ?
    (Nepocitam to jak si to babis ted jeste prodlouzil.)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ERGOSUM: Tak já neříkám, že EU blbinu nevymyslí. Mě jen zcela realisticky přijde, že blbin vymýšlí úplně stejné množství, jako jakékoli jiné vládnoucí těleso.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CAIDEL: "No, já si na nic nezvykl, já to z větší části považuji za naprosté kecy." Já si některé případy ověřil a s údivem zjistil, že kravina z EU přišla, nebo je ve stádiu projednávání. Nyní si většinou už nejsem jist.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ERGOSUM: Roztomile. Jaky mylny dojem? Co kdyby se neschvalila podpora OZE? Co by mne osobne EU udelala?
    A ultimatni konkurence je valka. Tamze tvrdis, ze ve valce se lide maji nejlip? To snad ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam