CAIDEL: Ja nic nestavim, proc mne s bennym davas do jednoho pytle? Ma pravdu, ale neprijde mi to nejak vyrazne dulezity, to uz je dulezitejsi i riziko runu na cnb kdyz budeme v erm (spekulanti s velkou trzni silou jsou schopni cnb vysat natolik, ze nebude schopna korunu udrzet v pasmu erm).
Ale daleko zavaznejsi (i zavaznejsi nez nejaky transakcni naklady nebo kurzovy rizika dnes kdy mame vlastni menu) je to ze prijdes o moznost vlastni monetarni politiky, jenze to je pro euronadsence naka ezoterika.. a navic dle oficialni ideólogie to nevadi, protoze diky strukruralnim fondum se ekonomiky v eu nak zazracne vyrovnaj..
Toto receno, pro cr neni monetarni politika tak vyznamna, vyhovuje nam celkem ta ecb/nemecka. Problem muze nastat v pripade nakyho externiho soku, kterej by u nas pusobil jinym smerem nez napr v tom nemecku. U recka/spanelska/italie tohle je velkej problem, kterej byl ale zrejmej uz v dobe kdy euro prijmali. (A pravidla ktera tomu branila musela byt z politickych duvody porusena.)
K tomu je treba pripocist naklady na sanaci ekonomik, pro ktery je jednotna mena nevyhodna (zachranny fondy), ale to je zas min vyznamny - spanelsko zdaleka netrapi zavazky vuci esm tolik jako to ze jejich ekonomika se diky fixnimu kurzu prizpusobuje pomalu a bolestne.
Jenze ono je to tezky, lidi jsou hloupi a snadno uveri tomu ze kdyz pojedou do nemecka nebudou muset mit v penezence jiny mince a nic dalsiho v tom neni..