ERGOSUM: Zajímavé, ale měřeno stejnou optikou nemáme demokracii ani v ČR, protože z pohledu voliče například menšinové strany/nevládní strany to vypadá vlastně naprosto stejně. Něco můžeš prostřednictvím svých zastupitelů ovlivnit, ale pouze pokud to vládnoucím stranám nevadí. To že bych mohl ignorovat rozhodnutí/zákony, které se mi nehodí v praxi také nefunguje a jsem tedy vláčen realitou tím, co rozhodují ostatní.
Ne že bych si stěžoval, nic praktičtějšího neznám, ale jisté paralely si nelze nepovšimnout.
Ve výsledku je mi upřímně celkem fuk, KDO o mě rozhoduje (neboť to, že to můžu ovlivnit je dost chimérická záležitost), zajímá mě spíš jak o mě rozhoduje. A odpověď že náš národní parlament má na srdci jen mé dobro a jedná v souladu s mými zájmy a přáními, zatímco EU rozhoduje fuj a vždy proti mě je prostě a jednoduše nepravdivá. Každý si tu hranici může postavit jinam, ale zatímco tábor MY SUPER/EU FUJ své zastánce nepochybně má (toho křiku), myslím, že i tábor EU SUPER/MY FUJ zastánce mít bude. A realita jako obvykle někde mezi.