GREATDRAKE: "Protože je to hra s nenulovým součtem." Ale ano. Jen by jinak nastavená pravidla té hry mohla být pro nás výhodnější. Ono to vychází tak, že příjmy z dotací jsou asi o 20% vyšší, než platby + spoluúčast. Když spočítáš, kolik lidí řeší administrativu dotací, nechce se mi věřit, že by nedokázali vymyslet investice s větším(a ne jednorázovým) ziskem.
"Ke sblížení životní úrovně v zemích EU" Já víc vnímám zvyšování naší životní úrovně vzhledem k vynaloženému úsilí a nákladům. Na druhou stranu tu jsou restrikce, které nám růst životní úrovně brzdí.
Pomoc při povodních bych do dotací úplně netahal. Nicméně tvrdit, že v tom nebyly i jiné než humanitární zájmy bych si netroufl. A prokazatelně nejsme sami, komu bylo při různých pohromách pomoženo.
Já v principu nejsem proti spolufinancování věcí, které jsou prospěšné pro více stran. Ale trvám na tom, že to jde dělat lépe.
Nevím jak to máte zavedeno u vás, ale dávat po vzoru EU příspěvek do rodinného fondu a pak procházet takovou administrativou, když chceš čerpat, bez výrazného vlivu na to, nač se čerpat může(platit musíš), by nepůsobilo jako dobrý nápad.
Chápu, že se vám to nelíbí, ale dát mi mínus je asi tak to jediné, co s tím můžete udělat.