MAKROUSEK: liší se totální nadvládou státu,přemírou byrokratizace a legislativy která až příliš sešeněrovává život člověka.Zásadním zlomem je snaha systému zamezit člověku rozhodnout se špatně..tím se vyznačuje svoboda,svodoba činit i špatná rozhodnutí,ale nést za ně následky.Současný systém se snaží chránit lidi za každou cenu,ve smyslu kdby to mělo zachránit jeden jediný život,bez ohledu na collateral damages a zároveň je poslední dobou špatné rozhodnutí jedince vnímáno jako selhání systému.Například idiocii jedince,který se zadluží nad své schopnosti vnímá většina jako selhání státu a stát hledá prostředky jak se ze situace v podstatě vyvinit.
Vyspělé komunikační technologie umožňují ovládat pomocí internetu veřejné mínění,ovlivňovat demokratické procesy,šmírovat na každém kroklu a maximálně ovládat.Nedat jedinci možnost vystopit z MAtrixu,nebo jej trestat za jiný názor a v podstatě ovládnout populaci.Systém je nastaven tak že péči o staré a nemocné místo svých rodinných příslušníků přesouvá na bedra státu a linstitucí,lidé žijí stále více sobecky,bezohledně v honbě za maximalizací zisku a dobývání renty,čest se stala sprostým slovem a jediné co nesmrdí jsou peníze,byť získané ze dna morální žumpy.Populace hrubne,lidé místo pospolitosti pěstují prapodivné virtuální životy,pěstuje se kult krásy a mládí což je doslova stzupidní vzhledem k demografickému vývojni a stárnutí populace.Stáří je na obtíž,nejlépe uklidit do ldnenek ,kam na ně není vidět.
Pokud bych si vybral zemi ,která ještě jakžtakž splňuje mé požadavky na kulturní a demokratický stát,pak asi Švýcarsko,ale je mi jasné že pozicice čr je zcela jiná a nesrovnatelná,nicméně takový hnůj jak zde se jen tak nevidí.Navíc typický český ateismus a odmítání křesťabnských principů situaci moc nepřidá...
Obecně lze říci,že i čr byla před deseti lety o mnoho víc demokratickou zemí,než současný monarchistický babišostán v holportu s hnědou lůzou a rudou svoločí..
Já se snažím žít podle zlatého pravidla,nesoudím druhé podle barvy kůže a jsem realitvně spokojený,ke štěstí mi stačí západ slunce na jezerem,zasazený strom v zahradě,pivko s přáteli,odpolední projížďka na kanoi,prostě maličkosti,nekřičím v noci ze spaní nad hrůznou vizí muslimů v čr,neupdatuji svůj profil na ksichtoknize,bo nemám účet a rozhodně si nemyslím že rodina je středověký přežitek,vzhledem k tomu že mám s dvěma již dospělými a dle mne dobře vychovanými dětmi perfektní vztahy a snad se mi podaří totéž u těch zbývajících dvou darebu,byť tam jsme teprve tak za polovinou trati...