• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: no je to menší zlo než facebook, ale jinak je to asi takový kamarád jako ČEZ: prostě to potřebuješ, a nemáš jinou volbu, to je to...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: Google je kamarad :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: Twitter u mě spadá do stejné kategorie, jako třeba Google: je to zlo, ale vzhledem k tomu, co by reálně mohlo zaujmout jejich místo, je to relativně malé zlo. (to máš něco jako s demokratickým státem - hlavním smyslem jeho existence je, aby jeho místo nezaujalo něco daleko horšího a hrůzostrašnějšího...) o dění na twitteru: http://teckacz.cz/1077 o hrozbách pro svobodu netu obecně (něco jsem sem už psal): http://teckacz.cz/1080
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: Facebook ma spoustu konkurence a podle vseho ji bude mit porad vic, obzvlast jestli se z kotle novych socialnich siti vyklube neco, co za par mesicu nezajde, pripadne neskonci s par uzivateli (jako se to bezne deje). Ano, ma nejvic aktivnich uzivatelu ze vsech, ale je to zas tak zdrcujici? Facebook ma vic jak 500M uzivatelu, Twiter neco kolem 200M - to zas tak propastny rozdil neni. Jasne, kazde je to trochu jiny salek kavy, ale oboji to spada do stejne skatulky.

    Trochu jsem cetl studie o tom, jak lidi socialni site (predevsim tedy facebook) vyuzivaji a popravde receno, mam pocit, ze vetsina z nich vyuziva facebook na veci, na ktere neni zrovna idealni a daleko vic by se jim hodila specificteji zamerena sluzba. Facebook funguje spis jako agregator zprav z aplikaci, bookmark, hra na sbirani bodu v podobe "pratel" a nastroj na hledani spoluzaku a ztratu soukromi, nez jako socialni sit v pravem smyslu slova. Spousta lidi taky pouziva facebook jako seznamku, coz je neco co si ani nedokazu predstavit :)

    Sluzby zamerene na tyhle jednotlive veci maji dle meho daleko lepsi sanci uspet v tech kterych oblastech a pokud by se na nejake rozumne platforme daly propojit tak, aby to pro uzivatele byla otazka odkliknuti nabidky, tak si myslim, ze pokud by se facebook na neco takoveho sam nepreorientoval, tak by ohromna spousta lidi prisla na to, ze ho vlastne nepotrebuje a ze to co hledaji najdou daleko spis jinde.

    Ale samozrejme je to teorie zalozena na omezenych informacich a dedukcich a tezko rict, jestli se v blizke budoucnosti neco pohne k tomu, aby se tenhle koncept mohl overit v praxi :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: tak sakra nemusíš hned vypravovat soukromou jachtu, abys vyvrátil můj argument :-) bavíme se o realistických možnostech pro běžného smrtelníka.

    snažím se tu zkrátka zobecnit "technologický monopol", který ačkoliv není přímo garantovaný státem, tak je dostatečně reálným omezením pro většinu lidí. a to ty letecké společnosti si alespoň ještě navzájem konkurují: FB je příkladem situace, kdy je na celém světě jediná letecká společnost s de-facto monopolem (a s právem kohokoliv bez udání důvodu vyloučit z přepravy, apod.)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: jen technicka - pro jakou destinaci neexistuje lodni ci pozemni varianta a da se tam dostat letadlem, aniz bych musel skakat padakem? :)

    Popravde, nemyslim si, ze by mel facebook sanci ziskat monopol, ani na poli socialnich siti (vzdyt po 5 letech porad ani nepridusil MySpace), ani jakychkoliv ratingu (ani google nema).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WANAH: no tak právě třeba letecká doprava: pokud jsi z nějakého iracionálního důvodu na blacklistu (a už se vyskytl příklad malého indického dítěte, které ze záhadného důvodu figurovalo na seznamu nebezpečných teroristů, kteří nesmí na palubu letadla), tak prostě nemůžeš dnes absolutně cestovat po světě - a protože pro spoustu destinací neexistuje pozemní či lodní varianta, tak mě to přijde jako dostatečná forma "vyloučení" (samozřejmě: spousta lidí si asi nedovede představit, že se cestuje taky třeba za prací či vzděláním - a nejen na dovolenou, apod.)

    u FB hrozí, že získá monopol právě např. na rating kvality článků či webových stránek - jistě, potřeba nějaké nezávislé autority tady zřejmě byla, jakýkoliv samo-domo systém je vždy zneužitelný provozovatelem stránek, to je jasné - ale to nezávislou autoritou se mělo stát něco jiného než FB.

    já o tom pochopitelně stále ještě přemýšlím, jak by vlastně decentralizovaný systém hodnocení kvality stránek měl vypadat - ono je ve hře několik vzájemně protichůdných požadavků. ale představa, že někdo jako FB získá monopol na "to se mi líbí" palečky pod webovými stránkami, mě popravdě přijde jako noční můra.
    WANAH
    WANAH --- ---
    XCHAOS: O které komerční služby se jedná? Nějak mne nenapadá žádná ... a to nemluvim o soc. vyloučení
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIANT: to bych fakt pořešil raději soukromě :-) faktem je, že jsem v té době byl na NYXu ještě nováček, a neměl jsem úplně v paži některé zdejší zvyklosti - ale druhým faktem je, že navzdory tomu, že se klub jmenuje C/C++, v něm opravdu nebylo radno shánět příznivce svého odvážného tvrzení, že by C mohlo evolvovat třeba i jiným směrem, než k C++ :-) tady je to fakt silně offtopic ... je to sice geekovské téma, ale i geekové (nebo právě geekové) jsou schopni se k smrti pohádat o suché z nosu. "sobecké memy" prostě své nositele vedou k tomu, aby bojovali s nositeli jiných memů :) (Dawkins)

    jinak politika uživatelů NYXu vůči despotickým adminům klubů je kapitola sama pro sebe, podle mě se do této politiky časem uživatelé budou muset vrhnout.. ale současně je to podle mě už minulost. opačný extrém - tzn. laxní admini, kteří tolerovali celé měsíce nekonečných repetitivních flamewars plných urážek - je podle mě vyřešený těmi palci - no a pokud někdo banuje třeba za příspěvek, který se objeví v klubu, kam měsíce nikdo nic nenapsal, tak tam to podle mě vyřeší prostá evoluce.

    nedávno jsem si tady třeba u zakládání klubu všiml hlasování, které nahradilo dřívější "žádání správců o založení klubu"... nevím jestli to je už u všech témat, ale podle mě to tady směřuje k docela univerzálnímu systému, který pro mě představuje alternativu k FB despocii.

    současně ale FB představuje docela prokazatelný "business model" - je jasné, že pokud má někdo 2000-3000 "přátel" na FB, tak jde o "virtualizovaný sociální kapitál", který už dnes zdatnější jedinci dokáží přetvářet v cash flow nejen skrze vyslovené podvody - ale např. i v oblasti cestovního ruchu, politiky, propagace kulturně/kalicích akcí, apod. - právě proto ale FB označuji za "sociální letadlovou hru": finanční letadlové hry také nějaký čas fungují (hlavně svým zakladatelům), než se zhroutí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Facebook bude šmírovat e-maily, některé věci nepošlete - Živě.cz
    http://www.zive.cz/bleskovky/facebook-bude-smirovat-e-maily-nektere-veci-neposlete/sc-4-a-154720
    Zprávu s blokovaným obsahem zkrátka neodešlete. A protože Facebook potvrdil, že hodlá současný systém „ochrany uživatelů“ nasadit i do své nové komunikační služby s provázanou e-mailovou schránkou, dočkáme se neobvyklé e-mailové služby s kontrolou obsahu ještě před odesláním.
    GIANT
    GIANT --- ---
    sory za OT, ale jak clovek dostane ban v C++? :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (brzy asi dostanu ban ještě v jednom klubu, ale to je tady fakt fuk - zvůle moderátorů má jen lokální dopad a tento problém lze řešit prostředky "vnitro-komunitní" politiky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nová role pro Facebook. V USA bude bankám radit u životních pojištění | FinWeb.iHNed.cz -
    http://finweb.ihned.cz/c1-48254740-nova-role-pro-facebook-v-usa-bude-bankam-radit-u-zivotnich-pojisteni
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - #IAmSpartacus - aneb když někdo vyhrožuje pumovým útokem přes Twitter...
    http://teckacz.cz/1077
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUCKYMARY: ...a naopak pravá fotka ani pravé jméno nejsou žádnou prevencí smazání účtu. a co mě přijde znepokojivé je to, že algoritmus rozhodování o tom, kdo půjde z kola ven, není vůbec znám... a FB ani nepokládá za nutné se z toho někomu zodpovídat - je to přece soukromá firma a uživatelé FB ani nejsou zákazníci této firmy (toto si prosím POŘÁDNĚ promyslete, co znamená: řadoví uživatelé FB fakt nejsou zákazníci - jsou spíše něco jako nakupující v supermarketu, kteří ještě neprošli pokladnou... a pokud k ní nehodlají jít, mohou být ze soukromých prostor kdykoliv vyvedeni...)

    Zkušenost Daniela Dočekala (trochu enfant-terrible českého Internetu, ale přeci jen letitý power-user) napovídá tomu, že vyhozeni mohou být ti, kdo s plným nákupním košíkem nehodlají postoupit k pokladně. Moje zkušenost je paranoidnější, a určitou teorii jsem nastínil zde: [ XCHAOS @ AntiFacebook ] - samozřejmě, může to být paranoidní nesmysl - ale to, že necítí potřebu se někomu zodpovídat ze svých rozhodnutí, pochopitelně nahrává takovéto paranoii.

    Nepatřím k hledačům New World Order a Ještírků - ale pokud bych je už někde hledal, tak asi fakt na FB.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LETUSK: jenomže ono být zabanovaný na FB bude brzy něco podobného, jak být zabanovaný v rámci mezinárodní letecké přepravy: existují tu komerční služby, ke kterým neexistují lehce dostupné alternativy, a zabanovaný člověk může snadno skončit sociálně vyloučený..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FANAE: nevím co se dělo historicky.... nesuďte žádnou komunitu dle jejích sektářských začátků v době, kdy měla méně, než 10 000 členů, že :-) dnes hrozí reálně ban v konkrétním klubu.

    já mám například ban v konferencích Marxismus a C++ - a nenadávám kvůli tomu hned na NYX, že jo :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    LUCKYMARY: Dobre, ale proste tim porusujete pravidla, se kteryma jste se zavazali souhlasit a minimalne ten ban hrozi docela dost (viz. XChaos, clanek o trochu niz, ze FB vyzaduje obcanku i kdyz jen zapochybuje o pravosti udaju atd) - na Nyxu ti hrozi ban jen za to kdyz se chovas jak naprostej kreten:) (a obcas ani to ne:)
    PEDRO
    PEDRO --- ---
    FANAE: jen takovas mensi pozvanka....na fb jsem nekolik let pod prezdivkou, nekolikrat sem si ji zmenil, pokazde mi to fb schvalil, menil sem si vek, v profilu mam animovanou ikonku, paklize me nekdo nahodou otaguje tak se to ukaze jen u me a u nikoho jinyho, nikdo koho nemam v pratelich se o me nic nedozvi. Je to jen o tom co vse si dokazes nastavit....
    LUCKYMARY
    LUCKYMARY --- ---
    FANAE: no... na fb nemám svoji fotku, a znám spoustu lidí co tam nemaj svoje pravé jméno a stále tam jsme... myslim, že s tim tagnutím fotky to lze taky nastavit, abych to potvrdila popř. zamítnula (nevim, nezkoušela jsem to) každopádně vim jak tag smáznout.... a z té ikonky co mám na nyxu vážně nejde nic poznat :) a ano je to moje blbost..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam