CYBERWOLF: podívej... rád bych aby bylo jasno, že proti Facebooku neútočím proto, protože by mě bylo líto nějakých mých příjmů z reklamy.
Experimenty s bannerovou reklamou jsem vzdal už cca před 10 lety...původně jsem s ní měl velké vize, ale postupem času jsem si uvědomil, že reklama je slepá ulička obecně... všichni bychom měli mít zájem, aby si kvalitní zboží, služby, apod. dokázaly udělat reklamu samy, aby si o nich lidé řekli mezi sebou... a aby to nebylo tak, že na úspory z rozsahu dosáhnou jen ti, kteří si můžou dovolit zaplatit reklamu. jsem v tomto ohledu "konzervativní liberál" (opak "liberálního konzervativce") - nepokládám peníze do budoucna za extra důležitý komunikační nástroj a hledám k nim obecně alternativy (aniž bych chtěl někomu jeho zálibu v penězích brát...)
potřebu sociální sítě si uvědomuju - ostatně, celý Internet vznikl jako sociální síť - ale Internetu jsme uvěřili právě proto, že jako celek nikomu nepatřil, nebyl pod centrální kontrolou, apod. ! tento jeho atribut je třeba dále rozvíjet, ne upozaďovat - a právě proto je třeba nahradit Facebook decentralizovanou spoluprácí webů provozovaných různými operátory.
jestli jeden ten web bude placený a jen pro platící členy, druhý bude sponzorovaný reklamou a třetí bude dotovat nějaká církev a bude tam cenzurovat i celkem neškodné nahotinky a erotiku (ale právě jen na tom jednom svém nodu - a ne nikde jinde !) - to je mi už jedno. důležitá je možnost vzájemného decentalizovaného propojení těch nodů mezi sebou.