ALINEARTODE: Tak např. já nejim jiný maso kromě ryb, tak mam ten jídelníček trochu jednotvárnej...Ale oproti vegetariánum je to ještě v pohodě a žádný živiny mi nechyběj.
Kromě těch níže zmíněnejch jídel si dam třeba jednou za měsíc nějakou vegetariánskou nebo krevetovou pizzu... Ale nedostatek bílkovin nebo nějakejch aminokyselin ani vitaminů nebo minerálů nemam - jim dvakrát denně jogurty a tvarohy a dost tvrdejch sýrů...
Ale moje hlavní zásada je, že skoro každý z pěti až šesti jídel, jedenejch během dne, obsahuje minimálně z 50ti % zeleninu (snídaně, oběd, večeře) nebo z 50ti % ovoce (v případě svačin)..
A jim takhle trvale, např. knedlík nebo zahuštěnou omáčku jsem neměla 15 let...Koláč vyjímečně ano - kupuju si sladký pečivo tak jednou tejdně ..ale jinak bílou mouku ne e...a pečivo výhradně celozrnný a každej den místo sladkostí mueslityčinka :)
Moc toho nevařim - tyhle plus dalších cca deset zdravejch zeleninovejch nebo rybích jídel a ty střídam pořád dokola. Často mam místo večeře jen salát s nějakym sýrem, tak se s tim dá vystačit:
rybí file s bramborem, mrkví a brokolicí
rýže s čínskou zeleninovou směsí, mrkví, pórkem a sýrem
losos na česneku s hrstičkou zapečených brambor a velkým salátem
těstoviny s rajčatovo-bazalkovou omáčkou a kopcem sýra
zeleninová polévka s brokolicí, mrkví a pórkem, ve který je víc zeleniny než vody
zapečený lilek a cuketa s česnekem a zapeč. bramborem
vaječná omeleta přelitá přes plátky žampionů, salát s mozzarellou, kukuřicí a olivami
palačinky s ovocným tvarohem a ovocem)
To, co vařim, vystačí tak na 14 dnů za sebou a pak jedu zase znova.... Existuje řada dalších zdravejch jídel, ale ty už jsou moc časově náročný a daj se vařit jen občas o víkendu, když je venku ošklivo a nedá se vyrazit ven...