• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARA_ONLY_ONEDIETNÍ jídelníček aneb co jste dnes měli dobrého
    Taky už vás nebaví zeleninový salát, kuřecí maso se zeleninou, tuňák nebo nízkotučný jogurt stále dokola? Podělte se, co jste dnes všechno snědli a inspirujte ostatní.

    Diskuze poslouží i k tomu, abyste získali přehled, co za den sníte a byli si vědomi chyb, kterých se při hubnutí dopouštíte.



    Držte se prosím tématu, toto auditko je o zdravých, dietních (zejména redukčních) jídelníčcích a receptech.
    rozbalit záhlaví
    CULI
    CULI --- ---
    KELPIE:
    LUCKAZ: tak prvni vec je, ze jsem ho vyndala z lednicky a z alobalu:) dalsi zalezitost bude asi nejaky ten salat, ale zapekani s chlebem zni luxusne, vyzkousim, dekuji .)
    KELPIE
    KELPIE --- ---
    CULI: ne moc zrale nebyva moc dobre, priste ho nechcej par dni uzrat pri pokojove teplote az bude na omak mekci (a slupka dost tmava)

    nicmene ja ho mam moc rada treba do salatu, nahoru na misku salatu nakrajet na platky, zakapnout citronem, lehce posolit, popeprit, pripadne trocha rozmackaneho cesneku a ono jak je to hodne tucne, funguje to misto syra/jogurtu/majonezy
    CULI
    CULI --- ---
    holky, prosim, nemate nejaky ryceptik kde se da pouzit pulka avokada (ne moc zraleho)? jen ne pomazanky, ja jsem ted zkusila poprve : pul avokada, lucina 50g, citron.stava, sul,pepr,cesnek, a teda ma grady i zvlastni chut,nutim se do toho trochu at to nevyhazuju! :)
    MANXX
    MANXX --- ---
    REBORNA: Čočka se odjakživa prodává i předvařená, která je hotová za 15 minut a bez namáčení.
    A teda nevím, jakou červenou tvrdou čočku jsi jedla - to nejspíš syrovou, ne? :-D Červená čočka se totiž rozpadá za pár minut.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    SCHEJBITCH: Taky doporučuji, dělala jsem to už snad se všemi druhy čočky a je to naprosto vynikající!
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    IKARIE: Ahoj!
    Zkus tento recept... http://www.cuketka.cz/?p=7680
    Je sice lepší s tmavou čočkou, ale dělal jsem už i napůl s červenou. Je to sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to!!! ;)
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    IKARIE: Nedávno se to v nějakém auditku řešilo, jen nevím kde.. Nicméně já miluju z červené čočky indický dhal s rajčaty a listovým špenátem, posypaný čerstvým koriandrem.

    Placka naan je k tomu super, ale dietní teda opravdu není, lze vynechat :-) Samotné to stačí jako plnohodnotné jídlo.
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    Jé, kde jsou ty časy dobře rozpatlaný kyseloučký čočky se šmakounem nebo vajíčkem nebo vegepárkem z vegetariánský menzy, ojojoj :(

    Studenti mají svou čočku, my nemáme nic, jen strašný hlad trápí nás :(
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    a nejaky tip na neco jineho nez polevku z cervene cocky nemate? mam doma velke baleni, tak by se hodila inspirace :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    REBORNA: Zrovna čočkovou polévku dělám tak, že nakrájím zeleninu, dám vařit, hodím tam prostě surově suchou čočku a ve chvíli, kdy je měkká mrkev a petržel, je tak akorát i ta čočka :)) Nebo si ji můžeš namočit během toho čištění a krájení zeleniny, o moc delší dobu vážně nepotřebuje..
    A čočka jako čočka (s vajíčkem nebo něčím) se taky nijak zvlášť namáčet nemusí - a i kdyby, tak u ní přece nemusíš celou dobu být :D Namočíš ráno, večer přijdeš a vaříš..
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    TYET: Tu jsem měla jednou a přišla mi moc tvrdá a hnusná :(

    Já miluju tu hnědou, když je pěkně rozpatlaná :)
    TYET
    TYET --- ---
    REBORNA: červená čočka je uvařená za pár minut a bez namáčení
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    GEISHA: Spíš jde o to, že kupuju pořád to samý a ten kuskus nikdy v krámě nevyhledávam a ani po něm netoužim...Ale on neobsahuje nic esenciálního, co by mi nějak chybělo - ale uznávam, zpestření je to dobrý...Ale salát poreferuju s mozzarellou a olivama nebo řeckej a dam si do něj spíš kukuřici než kuskus..
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    To je vlastně docela zajímavá otázka.... Ví třeba někdo, jak do sebe v časovym presu dostat čočku, tak aby jí člověk nemusel někdy o půlnoci namáčet a pak druhej den zdlouhavě vařit??

    Co nějaká rychle dostupná a zároveň jakž takž zdravá čočka? Ale ne v konzervě s klobásou :)
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    TESKERA: Jim. Obiloviny v tom celozrnnym pečivu a mueslityčkách denně, to právě hafo...A luštěniny taky - občas hrášek a hodně často fazole, bohužel hlavně z konzervy - ale čočku teda flákam, protože ta se dlouho připravuje a v konzervách ani mražená se moc nedělá..To mam dlouhodobý předsevzetí, že čočku víc zapojim, protože jí miluju, ale nikdy se k tomu z časovejch důvodů nedostanu a pokaždý si jí zapomenu koupit a to už několik let :(

    Čočka samotná bez párku nic moc - ale chci si občas dělat čočkovou polívku - nedávno jsem jí měla instantní - ble..A když zbylo v práci několik porcí kolegum, co si objednávaj jídlo z restaurace, tak jsem se na ní přímo vrhla, i když byla určitě s masovym bujónem :)

    Pro vegetariána nebo částečnýho vegetariána jsou obiloviny a hlavně luštěniny základ..jako doplnění potřebnejch aminokyselin, vitaminů skupiny B a minerálů - železo, hořčík atd.

    Sóju moc nejim - sójová čína s rejží tak max dvakrát za rok, to dřív jsem to měla furt - ale ty ryby to jistěj :)


    GEISHA: Kuskus mi moc nejede a k tý přípravě se taky nikdy nedostanu - ale na dovče jsem ho zas měla skoro denně :) A občas ho vozej kolegove do práce jako zbytky z nějakejch akcí....
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    REBORNA: a co luštěniny a obiloviny? ty vůbec nejíš?
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    ALINEARTODE: Tak např. já nejim jiný maso kromě ryb, tak mam ten jídelníček trochu jednotvárnej...Ale oproti vegetariánum je to ještě v pohodě a žádný živiny mi nechyběj.

    Kromě těch níže zmíněnejch jídel si dam třeba jednou za měsíc nějakou vegetariánskou nebo krevetovou pizzu... Ale nedostatek bílkovin nebo nějakejch aminokyselin ani vitaminů nebo minerálů nemam - jim dvakrát denně jogurty a tvarohy a dost tvrdejch sýrů...

    Ale moje hlavní zásada je, že skoro každý z pěti až šesti jídel, jedenejch během dne, obsahuje minimálně z 50ti % zeleninu (snídaně, oběd, večeře) nebo z 50ti % ovoce (v případě svačin)..
    A jim takhle trvale, např. knedlík nebo zahuštěnou omáčku jsem neměla 15 let...Koláč vyjímečně ano - kupuju si sladký pečivo tak jednou tejdně ..ale jinak bílou mouku ne e...a pečivo výhradně celozrnný a každej den místo sladkostí mueslityčinka :)

    Moc toho nevařim - tyhle plus dalších cca deset zdravejch zeleninovejch nebo rybích jídel a ty střídam pořád dokola. Často mam místo večeře jen salát s nějakym sýrem, tak se s tim dá vystačit:

    rybí file s bramborem, mrkví a brokolicí
    rýže s čínskou zeleninovou směsí, mrkví, pórkem a sýrem
    losos na česneku s hrstičkou zapečených brambor a velkým salátem
    těstoviny s rajčatovo-bazalkovou omáčkou a kopcem sýra
    zeleninová polévka s brokolicí, mrkví a pórkem, ve který je víc zeleniny než vody
    zapečený lilek a cuketa s česnekem a zapeč. bramborem
    vaječná omeleta přelitá přes plátky žampionů, salát s mozzarellou, kukuřicí a olivami
    palačinky s ovocným tvarohem a ovocem)

    To, co vařim, vystačí tak na 14 dnů za sebou a pak jedu zase znova.... Existuje řada dalších zdravejch jídel, ale ty už jsou moc časově náročný a daj se vařit jen občas o víkendu, když je venku ošklivo a nedá se vyrazit ven...

    ALINEARTODE
    ALINEARTODE --- ---
    REBORNA: nápodobně
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    Když tu čtu některý ty výplody, tak musim říct, že bych takhle nedokázala jíst ani měsíc, natož několik let nebo dokonce celej život :D

    Ale nějaká inspirace se tu přeci jen najde :)
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    Mam typ na strašně jednoduchej a zároveň strašně dobrej oběd na odnešení do práce:

    uvaří se pytlík rejže, půlka se odsype do krabičky, pokape sójovkou (popř. posype pepřem a sypacim česnekem) a v práci ohřeje v mikrovlnce..
    ...a pak se zamíchá s malou konzervou 80 g tuňáka - kousky v oleji..
    ...podává se např. se salátem nebo alespoň s několika lupenama salátu a ředkvičkama.

    ...Nechápu, jak to, ale je to úplně výborný :) Vznikla mi jednou ve spěchu takováhle úžasná znouzectnost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam