• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARA_ONLY_ONEDIETNÍ jídelníček aneb co jste dnes měli dobrého
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    To je vlastně docela zajímavá otázka.... Ví třeba někdo, jak do sebe v časovym presu dostat čočku, tak aby jí člověk nemusel někdy o půlnoci namáčet a pak druhej den zdlouhavě vařit??

Co nějaká rychle dostupná a zároveň jakž takž zdravá čočka? Ale ne v konzervě s klobásou :)
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    TESKERA: Jim. Obiloviny v tom celozrnnym pečivu a mueslityčkách denně, to právě hafo...A luštěniny taky - občas hrášek a hodně často fazole, bohužel hlavně z konzervy - ale čočku teda flákam, protože ta se dlouho připravuje a v konzervách ani mražená se moc nedělá..To mam dlouhodobý předsevzetí, že čočku víc zapojim, protože jí miluju, ale nikdy se k tomu z časovejch důvodů nedostanu a pokaždý si jí zapomenu koupit a to už několik let :(

Čočka samotná bez párku nic moc - ale chci si občas dělat čočkovou polívku - nedávno jsem jí měla instantní - ble..A když zbylo v práci několik porcí kolegum, co si objednávaj jídlo z restaurace, tak jsem se na ní přímo vrhla, i když byla určitě s masovym bujónem :)

Pro vegetariána nebo částečnýho vegetariána jsou obiloviny a hlavně luštěniny základ..jako doplnění potřebnejch aminokyselin, vitaminů skupiny B a minerálů - železo, hořčík atd.

Sóju moc nejim - sójová čína s rejží tak max dvakrát za rok, to dřív jsem to měla furt - ale ty ryby to jistěj :)

GEISHA: Kuskus mi moc nejede a k tý přípravě se taky nikdy nedostanu - ale na dovče jsem ho zas měla skoro denně :) A občas ho vozej kolegove do práce jako zbytky z nějakejch akcí....
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    REBORNA: a co luštěniny a obiloviny? ty vůbec nejíš?
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    ALINEARTODE: Tak např. já nejim jiný maso kromě ryb, tak mam ten jídelníček trochu jednotvárnej...Ale oproti vegetariánum je to ještě v pohodě a žádný živiny mi nechyběj.

Kromě těch níže zmíněnejch jídel si dam třeba jednou za měsíc nějakou vegetariánskou nebo krevetovou pizzu... Ale nedostatek bílkovin nebo nějakejch aminokyselin ani vitaminů nebo minerálů nemam - jim dvakrát denně jogurty a tvarohy a dost tvrdejch sýrů...

Ale moje hlavní zásada je, že skoro každý z pěti až šesti jídel, jedenejch během dne, obsahuje minimálně z 50ti % zeleninu (snídaně, oběd, večeře) nebo z 50ti % ovoce (v případě svačin)..
    A jim takhle trvale, např. knedlík nebo zahuštěnou omáčku jsem neměla 15 let...Koláč vyjímečně ano - kupuju si sladký pečivo tak jednou tejdně ..ale jinak bílou mouku ne e...a pečivo výhradně celozrnný a každej den místo sladkostí mueslityčinka :)

Moc toho nevařim - tyhle plus dalších cca deset zdravejch zeleninovejch nebo rybích jídel a ty střídam pořád dokola. Často mam místo večeře jen salát s nějakym sýrem, tak se s tim dá vystačit:

rybí file s bramborem, mrkví a brokolicí
    rýže s čínskou zeleninovou směsí, mrkví, pórkem a sýrem
    losos na česneku s hrstičkou zapečených brambor a velkým salátem
    těstoviny s rajčatovo-bazalkovou omáčkou a kopcem sýra
    zeleninová polévka s brokolicí, mrkví a pórkem, ve který je víc zeleniny než vody
    zapečený lilek a cuketa s česnekem a zapeč. bramborem
    vaječná omeleta přelitá přes plátky žampionů, salát s mozzarellou, kukuřicí a olivami
    palačinky s ovocným tvarohem a ovocem)

To, co vařim, vystačí tak na 14 dnů za sebou a pak jedu zase znova.... Existuje řada dalších zdravejch jídel, ale ty už jsou moc časově náročný a daj se vařit jen občas o víkendu, když je venku ošklivo a nedá se vyrazit ven...

ALINEARTODE
    ALINEARTODE --- ---
    REBORNA: nápodobně
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    Když tu čtu některý ty výplody, tak musim říct, že bych takhle nedokázala jíst ani měsíc, natož několik let nebo dokonce celej život :D

Ale nějaká inspirace se tu přeci jen najde :)
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    Mam typ na strašně jednoduchej a zároveň strašně dobrej oběd na odnešení do práce:

uvaří se pytlík rejže, půlka se odsype do krabičky, pokape sójovkou (popř. posype pepřem a sypacim česnekem) a v práci ohřeje v mikrovlnce..
    ...a pak se zamíchá s malou konzervou 80 g tuňáka - kousky v oleji..
    ...podává se např. se salátem nebo alespoň s několika lupenama salátu a ředkvičkama.

...Nechápu, jak to, ale je to úplně výborný :) Vznikla mi jednou ve spěchu takováhle úžasná znouzectnost :)
    REBORNA
    REBORNA --- ---
    Moje dnešní večeře a zítřejší oběd do práce (brambory vařený ve šlupce, brokolice a mrkev dělaná na pařáčku, file s rybím kořením, rozmarýnem a oliv. olejem zapečený v troubě)

Ještě vařim např.:
    rýže s čínskou zeleninovou směsí, mrkví, pórkem a sýrem
    losos na česneku s hrstičkou zapečených brambor a velkým salátem
    těstoviny s rajčatovo-bazalkovou omáčkou a kopcem sýra
    zeleninová polévka s brokolicí, mrkví a pórkem, ve který je víc zeleniny než vody
    zapečený lilek a cuketa s česnekem a zapeč. bramborem
    vaječná omeleta přelitá přes plátky žampionů, salát s mozzarellou, kukuřicí a olivami
    palačinky s ovocným tvarohem a ovocem
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    1) jahody a cottage cheese
    2) kafe
    3) kuřecí s rýží indian way .o) (na cibuli, česneku, zázvoru a batátech orestované maso, sůl, pepř, kurkuma, garam masala, chilli, zasypané rýží, orestované a zalité kokosovým mlékem, povařeno, hotovo a na vrch čerstvý koriandr)
    4) jahody s cottage cheese
    5) hrozno, mrkev, okurka
    TYET
    TYET --- ---
    1. ovesná kaše s ovocem
    2. koprovka s tvarohovým knedlíkem a vejcem
    3. jahodový nepečený dort s tvarohem
    4. domácí chleba s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem
    5. kiwi
    MOOONA
    MOOONA --- ---
    1. bílý jogurt, ovesné vločky, slunečnicová semínka, trochu rozinek
    2. hrneček kysaného podmáslí, jablko
    3. kuřecí přírodní pidi řízeček, brambor
    4. dva knackebroty, lučina, rajče, půlka kedlubny
    5. bude kuřecí stehno s rýží, jen tak v troubě
    TYET
    TYET --- ---
    1. ovesná kaše s ovocem
    2. penne pomodoro
    3. květákový koláč
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    1)krajíc chleba, lučina, krůtí šunka
    2)jablko s půlkou cottage sýra
    3) caprese salát z půlky mozarelly a dvou rajčat, posypané krutony (krajíc chtela opečený v troubě)
    4)musli tyčinka
    5)těstoviny s omáčkou z rajčat, cukety a oliv, trocha sýru gran moravia
    6)musli tyčinka
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    1) platek lisovanýho žitnýho chleba, trocha lučiny gervais, bazalkové pesto, okurka a bezový čaj
    2) hrst müsli a mléko bez laktózy
    3) tofu se zeleninou a rýže
    4) hroznové víno, mrkev
    5) peču batáty, mrkev, brambory, cuketu, cibuli, papriku.. + trochu soli, pepře a oliváku (možná k tomu udělám jogurtový dresing a salát)

začla jsem pravidelně běhat a jak už si tělo zvyká, tak večer po běhu bojuju se záchvatem chuti (asi je to tím výdejem energie), začínám být nenažraná.. snažím se to utlumit ovocem, ale občas mě v noci probudí hlad :D
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    PEPENKA: Psala jsi, že po smetaně, česneku a zelenině jsi nadmutá. Odpovídám, že to je pochopitelné, když jíš věci, které nadýmají. Pokud Ti dělají problémy syrové papriky, tak je prostě nejez, ne? :-) Pokud papriky miluješ, tak si je ogriluj nebo podus.

A ať nejsme tolik OT

Dnešní:
    1. cherry rajčata, celozrnný rohlík
    2. kousek melounu
    3. chilli s domácí ultranedietní brioškou
    4. cherry rajčata, sušená šunka
    5. bude pečená vepřová panenka se zeleninovým salátem
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    LUCKAZ: Jojo, o klíčku už jsem slyšela, začala jsem ho vykrajovat a zatím se zdá, že je to ok.

BARA_ONLY_ONE: Jak to myslíš: "Jíš takhle"? Jinak mi dělají problémy kedlubny a ředkvičky (což je asi známé), ale taky třeba syrové papriky...
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    PEPENKA: No tak... česnek je těžce stravitelný, nadýmá. Smetana? To je prostě jenom tuk, od té doby, co jsem dělala domácí máslo, nemůžu smetanu ani vidět, připadá mi hrozně nechutná :-)
    Zelenina - jaká? Zelí, květák, brokolice, cibule - to vše nadýmá. Pokud jíš čerstvé pečivo, taktéž nadýmá.
    Já s tímhle naštěstí problém nemám, ale jestli k tomu máš sklony a jíš takhle, není se čemu divit :-)
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    PEPENKA: Co se týče česneku, měl by se vykrojit ten klíček, ten může nadýmat. S ostatním si rady nevím, zelenina mě naštěstí nenadýmá, ale mám ten problém s některými typy jablek, ač se jablka uvádí jako nenadýmající potravina ...
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    Tak děkuju všem za odpovědi a teď k tomu nadýmání. Celkově mám docela problémy se zažíváním, bydlím rok v Praze, ze začátku jsem měla hrozné průjmy, byla jsem na vyšetření, ale nic nenašli. Teď zase nějakou dobu občas trpím zácpami, myslím, že je to možná prací (vstávám brzo, není čas si dojít na záchod, pak mě to přejde). Dřív jsem jídlo hodně šidila, strava o rohlících, abych měla na cigára, občas nejezení vůbec a docela hubenost. Teď jím normálně, ale třeba ta zelenina, česnek, smetana, to mi dělá problém, nadýmání, bolení žlučníku, atd... Co s tím? Ve strave jsem fakt amatér, nevím, co a jak :-)
    TESKERA
    TESKERA --- ---
    BARA_ONLY_ONE: diky moc, ja jen, jestli to nevaris nejak sibalsky treba se soyou nebo tak.. pritel prave tohle jidlo zboznuje, tak jsem si rikala jestli nejde to hovezi necim nahradit... ja jsem sice masova, ale nemusim ho jist casto .o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam