• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    TAPINA:
    MIKEYLA: Sorry, svou obhajobu sem totalne zbabral a tak vam davam zapravdu. Mam s tim nak cely zivot problem, ze co si vyhledam ja tak to prece muze vyheldat kazdy a jakto ze na to maj lidi jiny nazor....Fakt sorry. Asi sem uz natolik otravenej dnesni konzumni dobou ze se za kazdou cenu chci vratit ke korenum a nejsem schopen prijmout fakt ze dnesni spolecnost to nevidi jako prirozene ale naprosto alternativni a mozna nezodpovedne jak ctu. Pro me, prestoze jsem dite mesta, jsou dary zeme to nejvetsi bohadstvi a verim v silu kterou nam rostliny pres slunce a Zem davaji...jednoduse receno, je v tom hodne moc viry v prirodni sily a snaha odpoutat se od vseho umeleho. Mrzi me ale ze jsem se tu predstavil takhle. Kazdopadne bylinny odpuzovac funguje a verte ze neni tak nebezpecny jak si myslite, a nebojte se prirody, ona nam dala zivot.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JAYBEE: Já bych se i trochu bála, jak jsou na tom ti zkušení šamani a herbalisté s léty ověřenými znalostmi účinků na zvířata. Léčba psů a koček (těch zejména) je i v klasické veterinární medicíně v podstatě otázkou posledních "pár" let. Výzkumné laboratoře za těch pár let stihly udělat hodně, ale vědomosti bylinářů stojí na letitých pozorováních, a nějak jsem nikdy nezaregistrovala, že by se třeba v minulých stoletích tyhle druhy zvířat výrazně léčily. Bylo důležité umět pomoci koni a krávě, to byla zvířata, na kterých stála lidská existence. Psovi se maximálně dalo něco "lidského", buď to pomohlo, nebo se nahradil.
    KABIS
    KABIS --- ---
    JAYBEE: Rekla bych, ze trosku problem je v tom, ze Ty to nepodavas jako alternativu ale jako jedinou spravnou cestu.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    ZMYJKA: Jo asi mas pravdu, neprislusi mi tu kritizovat vase nazory kdyz za sebou nemam roky jako herbalista, ale nejak clovek musi zacinat. A presto ze nemam v rodinne linii nekolik samanu tak tam mam nekolik bylinarek a jako malej sem se neco nasbiral bylin a napoznaval rozlicnych druhu a nasbiral ruznych bylin ve spravny cas a nasledne z nich delal jako malej prcek masti a tinktury a pozoroval jak se na m s babickou dari lecit rodinne neduhy. To ze sem v tom dal nepokracoval je uz vec jina, fakt ktery me den co den hloda hluboko v mysli. Chemie je pro me spanelska vesnice a osobne jsem presvedcen ze to neni spravna cesta. To co pises muzu napsat i ja opacne. Ty zi myslis ze kdyz se drziz osvedcenych metod ktery ti nabidnou ve zveraci a u doktora a co pisou na netu tak ze pro psa delas maximum. Jo jasny, je to snadny, tak to delej. Ale co je spatnyho na tom ze se snazim prijit s alternativou ve forme prirodnich LEVANDULOVYCH kapek, ktery pusobej v podstate stejne, setrneji a pro me jako panicka je tento zpusob odpuzovani hmyzu mnohem snesitelnejsi nezli nerotoxiny ktere se pousivaji pro hubeni krys a hmyzu, at uz sou v sebemensich davkach, proc bych to na toho psa mel davat. Mimochodem, to ze si tu pletu TTo s Cajovnikem cinskym ze ktereho se delajii vytazky prave ze semen, je jen proto ze slozeni na netu neni uplne jasny, ale to je stejne jedno protoze puvodne jsem tu sdeloval svou zkusenost s Levandulovyma kapkama. Vy me tu osocujete ze tu psovi snad potiram telo TTO a vubec se nezamyslite nad tou moznou alternativou k obojkum, ktery proste nekomu nevyhovou, protoze nekdo mysli dal nez nej za krabicku od obojku a slova veterinare. A nazaver me tu jeste zesmesnis ze vlasnte nic nevim a ze sem amater. Tak se ukaz ty, kdyz si tak chytra. Si pprecti neco o tech tvych obojcich, o tech latkach kteryma je napustenej a pak si sama udelej zaver jestli tohle at uz minimalnim mnozstvi chces mit doma. Jeslti jo, tvuj vyber. Pro ostatni lidi je tu prirodni alternativa. Si nech ty svoje reci o tom ze tim psi trapime a ze z nich delame pokusny zvirata, protoze pro me ste vy, co davate psum ty toxicky obojky ti spatni co ze psu delaj pokusny kraliky co si nechaj naockovat co maj kupovat a nevidej za roh. Kdybych obojky nezkousel tak bych nemel potrebu hledat nahradu. Stejny jako s BARFem, kdybych nekrmil granulema, tak bych o BARFu nepremyslel a nevedel ze je lepsi nez granule. Umite fakt jen napadat a zamyslet se...to je asi na vas moc.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JAYBEE: Já ti nevím, někdo, kdo si plete tee trea oil s čajem (ne, opravdu se z čaje nedělají olejíčky proti klíšťatům) mi nepřipadá jako člověk, který se vyzná v přírodních látkách a měl by je používat. Kdybych měla dojem, že seš odborník který si uvědomuje toxicitu řady přírodních preparátů, vyzná se v metabolismu zvířete a sleduje nejnovější výzkumy nebo potomek tradiční linie šamanů s léty osvědčenou tradicí přírodní medicíny, tak sem zticha. Ale tvé tažení proti "chemickým látkám" je typickým výkřikem amatéra, který si přečetl pár článků na netu a chemii měl naposled na střední možná ve druháku a s biologií na tom není o moc líp.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    TAPINA: Neaplikuju bylinne leky z cloveka na psa, od toho tu jsou zkuseni bylinari a samani ktery s tim maji zkusenosti a od nich muzu nasledne prijmout radu. Ve svete leceni bylinkama je pravidlo ptat se starsiho, tak jak by to v normanim svete melo fungovat. Pokud clovek respektuje leky z rostlin a prijme radu starsiho zkusenejsiho a veri v uzdraveni a klidny prubeh, pak ver ze lecba bylinami je mirnejsi a ucinejsi nez lecba prasky. ale opet plati ze zasadni roli hraje cas...pokud bychom ale zustali u zakonu prirody, pak by platilo, ze pokud neexistuje dostatecne rychla bylinna lecba, pak pacient ma zemrit a neni tomu vyhnuti.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JAYBEE: Stejně si ale myslím, že účinky přírodních léčiv u zvířat nejsou tak dobře prozkoumané, jako u lidí. A nemůžeš vycházet z toho, co je známo o lidech. Něco, co psovi pomůže, kočku zabije. A to jsou příbuzné druhy, vem si, jaký pak bude rozdíl mezi člověkem a psem.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    TAPINA: To ze lidi jsou naprosty tupci, za to ja nemuzu. Fakt ze me tu hazite dojednoho pytle s temito chytraky co najdou nekde na netu ze tohle je dobry na tohle a nafutrujou tim psisko ktery se pak slozi, to me docela urazi. Ja diky BARFu presel totalne na prirodni peci a vsechno je lepsi nez kdy bylo. Misto toho abyste si tu zjisti maximum tak jen hanite, ted to neber osobne, protoze to neni mireno primo na tebe. Prece bych psovi nedal neco cim bych si nebyl jisty, dyt jeho zivot lezi v mych rukach a tak si musim byt naprosto jisty ze mu svou cinnosti neublizim.Spis mu nedam chemky ale radsi bylinnou ocistnou kuru, lecbu, ktera sice trva dele ale je mnohmem mirnejsi nez jine leky, ale stene tak nejsem zasadne proti beznym lecivum, naopak jsem za ne rad ve chvilich kdy jsou opravdu potreba, jako treba ATB tam kde maji smysl a neni cas na hledani prirodni varianty.

    Prave ti co prijdou a nevedi co psovi je prestoze do nej rvaly celej vikend co jim upadlo od huby a tak nejak zapomneli ze jim venku neco sezral u popelnic a ze ten pes ani nema moc pohybu a panicek vlastne ani moc nevi o jeho chovani, jsou ti co tvosi vetsi neinfomovanych lidi kteri zi porizuji psa jako psa, ne jako spolecnika, jako kamose co je treba jednou bude hrat v noci pod sirakem. Takovy sem do barfistu snad netahejme. Nevim jak vy ale jduli se psem cestou BARFu tak maximalne a ciste. Ale ted nemuzu soudit jestli delam uplne dobre nebo uplne spatne, ale Spajk mi den za dnem dokazuje ze vse co delam, delam dobre. Proto si dovoluji tu sdelovat svoje subjektivni nazory a pozitivni reference na bylinne pripravky. Kdybych nezkusil tak prece nevim.
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    TAPINA: ja sama pouzivam killtix, takze me presvedcovat nemusis:) chodim si tento klub pouze cist, ale nekdy proste reagovat musim:)
    ockovani jsem uvedla jen jako jeden z prikladu, muzes si ale dosadit cokoli jineho...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DOLORES: Obojky pro psy už se používají několikanásobně déle, než je průměrný psí život. Kdyby byly nežádoucí účinky, už by se o nich vědělo. Jestli exisují nežádoucí účinky, které se projeví po třiceti letech nepřetržitého používání, bude to mým psům už jaksi jedno.
    Diskuze o účincích očkování se naštěstí vede v kruzích, které do něho nemají moc co mluvit. A to jen proto, že už si nepamatujeme, jak se žilo bez něho.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    já si teda hlavně myslím, že záleží na psovi a jeho srsti.. na jednoho psa třeba nedávám vůbec nic.. a má pár klíšťat do roka.. z druhýho se mi pouštěj obří nacucaný klíšťáci denně po celym bytě a nic moc nezabírá, takže chemickej obojek už je na cestě..
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    TAPINA: promin, ale ddt se take vzalo z prirody, v soucasne dobe je diskuze o ucincich ockovani a zitra muze byt o obojkach pro psy... never tolik tomu, ze vse co je odzkouseno je ok...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JAYBEE: Jestli jsem to tedy špatně pochopila a ty bys případnou otravu psa bylinkami neřešil úprkem na veterinu, ale podáním příslušné protibylinky, tak to je všechno v pořádku. Jenže ona skutečnost je spíš taková, že lidi přijdou na veterinu, že psovi něco je a neví co, a až po půl hodině vyptávání z nich vytáhnu, že mu dali něco, o čem si mysleli, že to nemůžeš škodit, tak ani nepovažovali za nutné se o tom zmiňovat.
    Ty chemické látky jsou taky vzaté z přírody, odkud by asi byly. Někdo je tam objevil, pročistil, vyzkoušel, tak proč je nepoužívat, proč tu funkci pokusného králíka přesouvat na svoje zvíře, když už tím prošla jiná.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    mno a v kombinaci s tehotenstvim a ditetem snad radeji tomu psovi nic davat nebudu a holt bude mit nejake to kliste pres leto
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    MATHEA: ano, to muze, ale taky nemusi... + samozrejme vseho s mirou
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    TAPINA: noooo....na to bych snad jen rekl ze priroda ma dost protijedu...ne-li vic jak lekarna....jen je znat, ale to po tobe nikdo nemuze chtit kdyz nejsi baba bylinarka, nebo lety zkuseny herbalista saman.

    natolik se tu zabivame pagmatickou strankou problemu ze zapominate na to ze tu je stale priroda ve ktere najdeme vetsinu toho co potrebujeme k preziti a to se tyka i nasich zvirat. Vsechno stoji a pada s lidskou infomovanosti a se zdravym rozumem. Je prece jasny ze na psa nevyplacam lahvicku TTo a pak s brekem nepudu k veterinari ze nevim co se mu stalo, nebo ze psa naladuju silnym bylinnym odvarem a pes bude srat a blit den a noc a stejne tak nebudu vubec vedet co to asi tak mohlo stat. Furt mi tu davate priklady extremu na druhym konci spektra dobry a zly. Ufff
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JAYBEE: Fajn, tak ty přírodní látky používej pro sebe a necpi je zvířatům. Pro psy a kočky je jedovatá taková část rostlinné složky přírody, že trefit se do něčeho neškodného je v podstatě náhoda. Ono je nejblbější to, že na chemickou látku existuje chemický protijed, který je na ni určený a psa s neobvyklou reakcí zachrání. Když mi někdo přijde do ordinace s tím že si otrávil psa kdejakýma rostlinkama, tak moc nevím, co s tím.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    Pani, neuveritelny jak se bijete o svou chemii ozkousenou duveryhodnymi laboratoremi :D Lidi ja vam vase nazory neberu. Vlastnosti prirodnich latek jsem si dobre vedom. A stejne dobre si jsem vedom jak cloveku pomahaji. A jeste lepe jsem si vedom jak chemicke latky cloveku skodi. Dal jsem sem jen referenci na alternativu a svuj nazor.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    DOLORES: ale u lidi, pes muze reagovat jinak...
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    jinak mi tedy prijde, ze tea tree je dostatecne odskouseno...mezi esencialnimi oleji jako jediny spolu s levanduli je primo aplikovatelny na kuzi v neredene forme (v pripade sirsiho pouziti se doporucuje redit v nosnem oleji)...samozrejme, ze u citlivych lidi muze vyvolat reakci, stejne tak ale jako cokoli jineho
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    JAYBEE: ja se nechci moc vmesovat do vasi diskuze, ale ty kapky mi taky prijdou jako docela vyvar...podivej se napr na nobilis.cz, nebo eone.cz, kolik tam stoji jednotlive esence a jojobovy olej a jake mnozstvi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam