• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IF_: Čím menší pes, tím víc kamene, zjednodušeně řečeno. Yorkové chodí s nánosama kamene na ultrazvuk i několikrát ročně.
    IF_
    IF_ --- ---
    TAPINA: On se problém s kamenem týká jen nějakých plemen? Já mám JRT a morkovky fungujou spolehlivě, v 6 letech nemá žádný kámen... Možná pro čivavy je to moc velké, to je pravda...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IF_: No, ta plemena, kterých se problémy se zuby týkají, se na morovku zpravidla vyprdnou, protože ji ani nedají velikostně do huby.
    Provize z prodeje jsou na všech značkách stejné, prostě prodejní marže. Fakt tomu věř. Maximálně má nějaká firma akci typu "k deseti odebraným balením jedenácté zdarma" nebo "k velkému pytli tričko".
    IF_
    IF_ --- ---
    TAPINA: Fakt osvědčily? No podle mě morkovka za oětikorunu udělá mnohem větší službu.

    Můj veterinář doporučuje Hills. Moc nechápu, jak někdo kdo nějakým způsobem studoval výživu psů může doporučovat pro masožravce jídlo, kde jsou dvě ze tří hlavních složek kukuřice a pšeničná mouka.

    nejsem fanatický barfista, ale tomu že by ti lidé nedostávali provize z prodeje a dle toho dávali své doporučení nevěřím.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Aha, tak už je jasno. MVDr. Železný není praktikující veterinář, ale reprezentant firmy Waltham (MVDr. Leoš Železný, spolupracovník anglického výzkumného centra Waltham(R).)
    Až na to, že ten nejezdí po veterinách ale po diskusních fórech na internetu :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IF_: To zase pozor, tyhle žvýkací kosti od Pedigree se mi taky hodně osvědčily. Fungujou a není to základní výživa, takže tam na složení až tak nehledím.
    Možná je tenhle doktor tak trochu mediální hvězda a tvář značky, to nevím, ale běžné ordinace takhle nefungujou. Už proto, že v běžném provozu žádná firma nemá možnost ověřit, jestli veterinář ty její produkty opravdu nabízí.
    IF_
    IF_ --- ---
    Nevěřim, že tohle dělá pan veterinář Železný zadara :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IF_: Sice by bylo vhodnější od Pedigree zrazovat a nebo ho vůbec nezmiňovat, ale nevidím v tom, že by ho doporučoval. Doporučuje nekombinovat značky, Pedigree si vzal jako příklad. Jestli ho někdo opravdu doporučuje, tak to už asi opravdu musí být čisté osobní sympatie ke značce, protože s tím fakt žádní zástupci nechodí a kdy to mají v každé samoobsluze, tak to nejspíš veterinář ani neprodá.
    IF_
    IF_ --- ---
    TAPINA: Jistě a docela dost vetů... zrovna nedávno jsme se tu bavili tímto.

    [ IF_ @ BARF - kvalitní výživa psa ]
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IF_: To nějakej dělá? Pedigree se prodává po supermarketech a televizní reklamou, s tím se po veterinárních ordinacích nechodí.
    IF_
    IF_ --- ---
    TAPINA: Počkej takže vet co ti cpe Pedigree si podle tebe fakt myslí, že je to pro psa to nejlepší?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jako někdy z toho mám chuť třískat hlavou o zem, vždycky se snažím lidem jednoduše popsat, podle čeho poznají kvalitní granule od šmejdu (číst složení, na prvním místě musí být maso, ne rostlinná složka, kvalitní mají uvedené procento masa, neměla by tam být soja, atd...) Tohle se dá jednoduše popsat dvěma větami tak, aby si to člověk zapamatoval, principy barfu bohužel na dvě věty nejsou. A klient pak přijde vysmátý s tím, že koupili Pedigree, je tam napsáno, že to je "s hovězím masem", tak to je asi dobře, že jo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MATHEA: 90 % klientů se nezajímá o to, co je lepší, chtějí doporučit značku a nejlíp tak, aby sami nemuseli číst ani složení, bohužel. Jenže ono to souvisí obecně s tím, že zvířata mají lidi, kteří o nich absolutně nic nevědí. Vy jste tady výběrová skupina informovaných jedinců, to si pak těžko dovedete představit, co za myšlenkové pochody dokáže vyprodukovat "průměrný klient" :o)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TAPINA: On tam je spis prusvih v tom, ze vetsina vetu ti na skutecnost, ze krmis masem, reaguje az temer "hystericky", kdyz to ted prezenu. Kdyby rekli, ze je to moznost, ale ma to svoje ale, doporucili literaturu, upozornili na hlavni problemy, je to jina. Pak se neni cemu divit, ze klienti videj hlavne granularsky lobby. Ale myslim, ze jsme pred casem debatu na podobny tema vedly:)
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    TAPINA: jj, s tím souhlasím, to je mi naprosto jasné, že není nic horšího, než když se nezkušení, laici pouští do něčeho, v čem se neorientují...., spíš mě jen mrzí, že veterináři obecně (neříkám, že všichni, to určitě ne.., už jsem se setkala i s vetem, co doporučoval vařenou stravu) nenavrhují zpravidla nic jiného, než granule... , já bych svým zvířatům, ať už koni nebo psům nedala nic bez rozmyslu a prakticky se mají, co se týče jídla, lépe než já:D. Ale chápu, že ne každý je zodpovědný..a ne každému dojde, jak se má chovat, čím krmit atd.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIKEYLA: Jasně, já teď nesrovnávám granule a barf. Ono by bylo potřeba dovysvětlit asi i ten "veterinární" vztah k barfu. Nic proti němu, když se dělá pořádně, když se ví, co do té misky dát. Jenže představ si hypotetickou situaci, že jsi veterinář, přijde k tobě novopečený majitel psa se štěnětem a jen tak mezi řečí se zeptá, čím krmit. V tu chvíli nevíš, jestli před tebou stojí zodpovědný člověk, který si o barfu načte první poslední a bude ho dělat dobře, nebo si ho zjednoduší po svém (aha, takže maso) a převede psa na monodietu z kuřecích křidýlek (ano, opravdu konkrétně s tím jsem se setkala a psa to v podstatě stálo život, protože po několika letech takového krmení nebyl ochotný nic jiného považovat za jídlo a změna už nebyla možná). Tak doporučujeme granule, protože jsou v tomhle ohledu "bezpečnější". Chovatel, který by si načetl první poslední o barfu a krmil správně, má stále možnost si to první poslední načíst.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    TAPINA: je mi jasné, že si veterináři vybírají, pokud mají tu možnost, ale pořád si nemyslím, že granule, které doporučují, jsou téměř vždy lepší než barf..., ovšem je jasné, že pro někoho (pro koho je jednodušší nasypat granule) jsou granule lepší. Můj veterinář přes koně (má ordinaci i pro malá zvířata), mi na otázku ohledně krmení granulema řekl, že granule vznikly ze dvou důvodů, aby to měli lidi jednodušší a aby na tom někdo vydělal. Na krmení barfem nevidí nic špatného. Je jeden z mála, jinak se zatím obecně setkávám s názory veterinářů, kteří propagují různé značky granulí a dle jejich názoru, není nic lepšího, než krmit granulema..., co si z toho mám odnést? Zatím skoro nikde jsem u veterináře neviděla značku např. Orijen, což jsou snad s Acanou jediné granule, které bych svým psům dávala...., ale třeba jsem taky úplně blbá a nerozumím tomu, to je taky možný.........
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIKEYLA: Hele, to s tím "propagováním různých značek veterináři" je taky kravina jak noha. Jo, za veterináři chodí zástupci firem a nabízí jim výhody za odběry, ale chodí zástupci úplně VŠECH firem. A je jen na veterináři, kterou značku si nakonec vybere a bude propagovat (no a ještě drobný detail odlišující nás od humánních lékařů - z toho, že něco PROPAGUJEME, nic nemáme. To až z toho, co v ordinaci prodáme. Takže když se veterináře zeptáš, co doporučuje, a on ti něco opravdu pouze doporučí, asi si opravdu myslí, že to je dobré). To stejné s antiparazitiky, jak se trošku oteplí, otočí se v ordinaci reprezentanti patnácti firem jak figurky na orloji a veterinář si vybere. Nejlíp podle toho, co funguje, protože samozřejmě chceme, aby se pro to spokojení klienti vraceli.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    JAYBEE: no, mě přijde, že jedinej, kdo tu napadá, jsi ty..., ostatní jen reagují na tvé "obranné" reflexy..., to, že se snažíš jít v každém případě přírodní cestou je chválihodné a nikdo ti to nebere..., ale uvědom si, že tu tvojí přírodní cestu nemůžeš cpát všem za každou cenu..., my jsme pochopili, že na tom něco je..., ale záleží už na každém, jak se k tomu postaví a co si z toho odnese. Každý chce pro své psy to nejlepší, o tom není pochyb. Ovšem každý člověk se řídí svým rozumem, svými zkušenostmi a ve výsledku posoudí sám, který názor uzná za obohacující. Já mít tvé zkušenosti a rozhled v bylinkách, tak jsem fakt ráda, ale vzhledem k tomu, že je nemám, tak se do "experimentování" s přírodou na svých psech rozhodně pouštět nehodlám... a proč? Protože nebudu slepě dělat něco, v čem se neorientuju, dám raději na zkušenosti ostatních, na rady veterinářů (samozřejmě více vetům, protože je jasné, že ne vždy zastupují názory své, ale obecné, propagující různé značky granulí apod.) Možná mě teď budeš považovat za někoho, kdo je hloupej a nevzdělává se v přírodě, ale věř, že se taky zajímám a nemám na krku jen dvy psy..., ale daleko náročnější zvíře na uživení a starání se.... Ale veškeré krmení, doplňky změny ohledně skladby jídla svých zvířat se snažím konzultovat s krmiváři (preferující krmení na přírodní bázi), kteří narozdíl ode mě tu chemii a biologii mají daleko více v malíku, než já....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam