LORAENA: Ten clanek jsem prolitla a vety typu "Laik jednoduše nemá šanci v domácích podmínkách sestavit vyváženou a plnohodnotnou dávku tak, aby nic nescházelo a zároveň nepřebývalo." ve me fakt teda nebudej duveru o jeho validite. Sice chapu, ze jsou veterinari opatrni, ale delat ze vsem majitelu psu dementy mi prijde tezce kontraproduktivni.
TATEREZA: To je to samy jako kdybys rekla, ze pes neumi od prirody travit parek/piskot... Co sem ted hledala, tak traveni u psa trva 21-57 hodin (ale za zdroje nerucim, nemam cas se v tom ted vic nimrat).
Chapala bych argument, ze je pro psi organismus neco na traveni slozitejsi, potazmo narocnejsi (napr. jako rapikatej celer u lidi), ale furt by mi to teda logicky nestymovalo do toho, ze je nesmyslny tim psa krmit. Ano, zbytecne organismus nezatezovat (tim myslim nekrmit kilo parku/rapikatyho celere denne:D ), ale jinak tomu fakt nerozumim.
Z mejch zkusenosti - kdyz jsem cubu krmila granulema 1x denne vecer, zacalo se ji pak stavat, ze odpoledne zvracela stavy, po prechodu na maso (krmeni taky 1x denne vecer) to bylo ok. Dejme tedy tomu, ze granule ze zaludku zmizej rychleji nez barf, coz samozrejme ale neznamena, ze jsou rychleji straveny. Ted mam psiska uz dlouhou dobu zpet na granulich, krmim dvakrat denne gastro intestinalkou a cuba stavy nezvraci. Na mase sem je mela 7 let - problemy pri prechodu/kombinaci masa a granuli i po delsi casovej usek sem nikdy nezaznamenala a to ani u psa, kterej ma to traveni celkove hodne citlivy odmalicka.
Ale pokud by nekdo mel relevantni zdroj, rada se poctu.