• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    GANBOY: já teda vetamix nekupuju, když mě nenutí okolnosti, protože mám vesměs jen špatné zkušenosti, většinou jsem měla štěstí na smradlavý nechutný mletiny, ale občas vídám na FB ve skupině o Barfu celkem dobře vypadající kusovky.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    NICKIE: Nevím, jestli narážíš na Aujézskyho chorobu, ale zrovna k tomuhle mám jednu aktuální zprávu. Venčím skoro každý den v Komořanech a právě u cesty na Letiště Točná je na stromě čerstvě přidělaná cedule, aby si lidi dávali pozor na styk psů s divokými prasaty kvůli Aujézskyho chorobě. Že se někdy před pár lety dělal výzkum z celkem velkýho vzorku divočáků a celkem bylo nakažených 34% ze všech testovaných prasat. Až půjdu kolem příště, tak to vyfotím, včera jsem u sebe neměla mobil. Bylo tam celkem dost zajímavých informací. Jo a mimochodem těch prasat je v okolí Komořan FAKT hodně. Už jsme na ně narazili tři krát za poslední tři týdny. Teď o víkendu jsme teda díkybohu žádný nepotkali, ale zato jsme potkali hrozně moc rozrytý zeminy... Mám z toho celkem strach vzhledem k povaze mýho psa..
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    Vite nekdo nejake blizsi info k ty afere se zverinou?
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    DZEJNY: zcela urcite! ja pred mesicem koupil 3ks dvoukilovek vetamix (nebyl cas a energie dojet pro zasoby, tesne pred sestou, zverimex u baraku otevrenej...) a jaky byl muj sok kdyz sem pri nandavani vecere klukum uvidel to prekrasne namlety maso... a v tyhle kvalite byli vsechny tri kousky, pak sem tam sel po tejdnu, koupil jendu a ta byla kvalitou a dost niz...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TATEREZA: Jo, to znam, jenze i presto ze Novosadovy si vazim, tak chybi podlozeni odkazama na odborny clanky. Nehlede na to, ze z toho vyplyva spis to, ze kdyz krmis granulema, je dobry k nim prihodit i maso, aby se tvorily travici enzymy...
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    MATHEA: já to mám z knihy BARF - krmení psa syrovou stravou, ale dobře shrnutý to je i zde: http://www.manwe.eu/index.php/pes-je-masoravec-aneb-znovu-granule
    KYO
    KYO --- ---
    CICIN: u nas taky krmi muz, zvlast v tehotenstvi jsem nemohla!
    CICIN
    CICIN --- ---
    LORAENA: to jsem jediný muž který doma poctivě krmí masem protože jeho družce je z toho šoufl? juhu můžu se ženit:D
    LORAENA
    LORAENA --- ---
    FIFAJZ: Já už jsem rozhodnutá pro maso :) přítel sice argumentoval, že granule jsou rychlejší a jednodušší.. nicméně pro maso si umi zajet sama a upřímě.. všechny domácnosti co znám, tak zvířata stejně krmí ženský :D

    MATHEA: Ano ta citovaná věta mě taky "pobavila", rozhodně to článek dost shodí. Blbý je, že na tohle téma je těžké hledat důvěryhodný zdroj, veterináři to bohužel většinou nejsou (Viz moje zkušenost, kdy jsme zachránili kocourka, veterinářce jsem řekla, že mám objednané už granule Taste of the Wild a ona mi do ruky dala Hills ať raděj zkusim to. Takže oni jsou prostě placený nějakou značkou a jedou si to).

    Každopádně všem děkuju za reakce, určitě mi pomohlo si v tom udělat jasno.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    LORAENA: Ten clanek jsem prolitla a vety typu "Laik jednoduše nemá šanci v domácích podmínkách sestavit vyváženou a plnohodnotnou dávku tak, aby nic nescházelo a zároveň nepřebývalo." ve me fakt teda nebudej duveru o jeho validite. Sice chapu, ze jsou veterinari opatrni, ale delat ze vsem majitelu psu dementy mi prijde tezce kontraproduktivni.

    TATEREZA: To je to samy jako kdybys rekla, ze pes neumi od prirody travit parek/piskot... Co sem ted hledala, tak traveni u psa trva 21-57 hodin (ale za zdroje nerucim, nemam cas se v tom ted vic nimrat).

    Chapala bych argument, ze je pro psi organismus neco na traveni slozitejsi, potazmo narocnejsi (napr. jako rapikatej celer u lidi), ale furt by mi to teda logicky nestymovalo do toho, ze je nesmyslny tim psa krmit. Ano, zbytecne organismus nezatezovat (tim myslim nekrmit kilo parku/rapikatyho celere denne:D ), ale jinak tomu fakt nerozumim.

    Z mejch zkusenosti - kdyz jsem cubu krmila granulema 1x denne vecer, zacalo se ji pak stavat, ze odpoledne zvracela stavy, po prechodu na maso (krmeni taky 1x denne vecer) to bylo ok. Dejme tedy tomu, ze granule ze zaludku zmizej rychleji nez barf, coz samozrejme ale neznamena, ze jsou rychleji straveny. Ted mam psiska uz dlouhou dobu zpet na granulich, krmim dvakrat denne gastro intestinalkou a cuba stavy nezvraci. Na mase sem je mela 7 let - problemy pri prechodu/kombinaci masa a granuli i po delsi casovej usek sem nikdy nezaznamenala a to ani u psa, kterej ma to traveni celkove hodne citlivy odmalicka.

    Ale pokud by nekdo mel relevantni zdroj, rada se poctu.
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    LORAENA: Ja neznam moc veterinaru, kteri by doporucili ke krmeni maso (ale jsou taci). Takze vetsina stranek veterinaru, kdyz uz radi s vyzivou, vypada podobne, bububu, nekrmte masem, natoz v kombinaci s granulema, krmte jen vyvazenyma granulema.
    Dle myho to mas v hlave srovnany spravne. Pestra prirozena strava a obcas nejaky granule - nic se nestane. Dokonce pes/stene v klidu stravi v jedny davce syrovy maso a nacucany granule. Problem muze nastat naopak u granulare, kterymu pak clovek podstrci v dobre vire neco na prilepseni - psi granulari maji citlivejsi, "rozcapeny" traveni, muze je to rozhodit.
    To, ze kombinovat granule a maso je strasny zlo, se traduje leta letouci. Jak pises, je to individualni, ale plno lidi takhle krmi - par granuli coby balast+syrovy/vareny maso. No problem. Pes takto krmeny se zevnitr nekazi, nema problem stravit kdejaky ukradeny hnus a pripadne vyblit nestravitelny soucasti hnusu (stene vcera vyblilo asi hodinu po veceri kusy drevenyho tvrdyho spalku, zvlastni, ze vecere mu v zaludku zustala ;) ).
    Takze, sama za sebe ti fandim, at se rozhodnes pro maso, vnitrnosti, skelety atd, tim steneti prospejes. Pekne si otuzi traveni, zaludek a streva se nauci spravne pracovat. Pri dovoleny pak nebudes mit problem mu na par dni dat kvalitni granule, pridat do nich treba kefir, podmasli, nejakou zeleninu a pes bude spokojen.
    Ja mam ted pulrocni stene, odmala je na "B.A.R.F." strave - od skeletu, nepranych drstek, kurat, ryb, hoveziny, pajslu atd dostava do zradla furu balastu ala zelenina/ovoce, vlocky ovesny, klidne tam obcas kydnu zbytek testovin, ryze, co zbyde. A na dovoleny bez problemu zvladal i granule. Smichany s masem syrovym, i samotny jen treba s kefirem - bobek ukazkovy. :)
    LORAENA
    LORAENA --- ---
    MATHEA: Dneska jsem se snažila tohle ještě dohledat. Co jsem pochopila, tak je to tak, že příjem živit z koncentrované stravy (granule) je jiný, než z normální stravy (maso atd). Takže když je pes na mase a dostane granule, tak si z nich nevezme všechno a časem by to byl problém. Prý přechod mezi různými typy krmení (maso vs granule) trvá 7 - 14 dní.

    http://www.veterinachrudim.cz/informujeme-obecne-zasady-krmeni-psu tady je o tom 5. a 6. odstavec, víceméně to samé jsem našla i na jiných stránkách.

    http://www.psycholog-psu.com/poradna/viewtopic.php?t=6215 tady ale lidi na píší ze zkušenosti, že problém nemají

    http://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1060684/nekombinujte-maso-a-granule tady je nějaká diskuse, ale osobně pro mě nemá velkou hodnotu komentáře typu "náš pes je v pohodě, nic mu nechybí"

    Že bych z toho byla nějak extra moudrá, to se říct nedá. Řekla bych, že když budu psa krmit jen masem a občas (ne pravidelně) dostane z nějakého důvodu granule, tak se asi nic nestane. Když budu chtít přejít na granule třeba kvůli dovolené, tak na ně přejít dopředu a po návratu pak zas přejít na maso. Naše kamarádka krmí granule a občas dá maso, ale to je trochu jiná situace, není to pravidelně, řekla bych. No a určitě platí, že každý pes to bude mít trochu jinak.
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    MATHEA: já to řeknu jako totální laik, ale maso a zelenina se tráví přibližně den, na což má pes uzpůsobenej organismus. granule pes trávit od přírody neumí, takže to trvá dýl a jde to hůř, mezitím mu to tam může i bobtnat nebo kazit se atd, protože na tak dlouhý trávení není psí organismus uzpůsobenej...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    A muze mi nekdo vysvetlit, co znamena jina doba traveni? Protoze masna krmna davka vetsinou obsahuje taky veci, co se travej ruzne dlouho, ne?
    LORAENA
    LORAENA --- ---
    OPI: Ok tak děkuju za radu :) já teď koukám, že dopsimisky maj obchod kousek od nás, autem tak 10 minut.. tak to asi nebude problém. Jinak kdybych měla mrazák se 2 šuplíky, to by bylo super :D ale my máme pidi ledničku s takovym tim pidi midi (40cmx20cmx15xcm = 12l) mrazákem v horní části. My si nic pro sebe nemrzíme, občas tam je nějaký ten potkan zamražený pro hady, ale tak žrádlo na 2 týdny by tam snad šlo nacpat a dvakrát do měsíce jet pro maso je ok.

    Já nejdřív hledala co nejlepší granule, hodně jsem o tom načetla, ale pak se mi zalíbilo krmení masem a dost mě překvapilo, že to vyjde levněji, než granule.
    OPI
    OPI --- ---
    LORAENA: taky mám i kočku která užírá maso psovi ale má svojí misku s granulkama ale tu dosypávám třeba jednou za 3 dny takže těch granulek fakt moc nesní..maso je prostě maso :D
    možná tu někdo je kdo krmí kombinovaně ale jak říkám - já osobně toho zastánce nejsem..
    na takové malé plemeno velký mrazák nepotřebujete, já beru maso od dopsimisky.eu, k nám konkrétně zaváží co 3 týdny a na ty tři týdny si myslím že bohatě stačí 2 šuplíky...a časově zabere akorát to nachystání do mrazáku, pak už se jen vytahuje a rozmrazuje...jestli vysypu sáček masa nebo dám hrst granulí do misky je pro mě uplně stejně časově náročné..
    já se psem do zahraničí necestuju, jezdím jen po kempech po ČR a to většinou řeším domácíma konzervama nebo prostě někde koupím kus masa
    s tím přechodem asi záleží jaká to bude frfňa :D když budou granule dobré tak by snad být problém neměl..ono fakt záleží na každém psu jak je na tom i třeba s citlivostí žaludku aby mu to pak zbytečně neuškodilo
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    IHNAT: kupovala,jsem v létě. když to porovnam s kysele smrdicim posvarem nebo co na me vypadne z pytlíku od Nýřan.... moje zkušenost je toho rázu ze kvalita masa kolísá i u výrobců.
    LORAENA
    LORAENA --- ---
    OPI: Chceme staffbulla, fenky maj podle standardu nějak 11 - 15kg, tzn denní dávka kolem 250g jestli dobře počítám. K tomu budem asi pořizovat číču, která by masíčko dostávala taky, ale jak jsem psala, u těch koček je běžné, že se jim to kombinuje, nebo alespoň co já znám.

    Jinak na léto například teď plánujem 3 týdny v Norsku, takže tam by to asi jinak přes granule a nějaké masové konzervy moc nešlo. Obvykle jezdíme na 2 týdny, ale prostě se trochu bojim, že když bude dostávat jen maso, tak pak bude problém s přechodem na granule.
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    DZEJNY: To je zvlastni, ja dobre zkusenosti s Axou rozhodne nemam. Ani s hrubomletym hovezim, ktere jsem kupoval nejcasteji, ani se smesma. Pes to spatne travil a to s jinym syrovym masem problem vubec nema. Takze jsem to prestal kupovat.
    OPI
    OPI --- ---
    LORAENA: pro jak velké plemeno? ptám se kvůli tomu masu že když někdo krmí kilo masa denně tak je to jednudušší než nějaké pidi porce (kvůli rozmrazování a chystání)..
    jinak já taky nejsem moc zastánce kombinovaného krmení právě kvůli té době trávení :/
    když bych jela na celé léto pryč kde by dostupnost a skladování masa nebyla moc dobrá tak bych asi na tu dobu na granule přešla ale takhle denně si osobně myslím že bude lepší jen masíčko :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam