• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: podle toho obrázku je Bublina číslo tři :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    HEJSEK23: i u stenete se da odhadnout vyzivny stav, (pokud se teda nebavime o steneti pod fenou, tam se vazi, jestli prcek pribira).. podle hmatatelnosti zeber, vystouplosti patere, panevnich kosti. Jen se to u tech prcku meni rychleji v ohledu na to jaknse zrovna vytahnou.. Nejde taky soudit podle toho co clovek vidi, ale musis si psa osahat..

    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    HEJSEK23: u cistokrevnyho psa to asi takovy trabl neni, vis jaky ma to plemeno standarty, jak vypadaji oba rodice, stenata uz se taky vystavujou a hlavne ma kazda druha ChS fotky na netu,jak jejich sampioni rostli (pro RR treba zrovna Manwe)..takze to myslim jde odhadnout docela slusne.
    S voriskama to bude horsi, u dospelaka si uz asi predstavu udelas jestli ma byt robustnejsi nebo ne, u stenete tezko rict..
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    co se mysli tim tlusty stene? muj spolubydlo ma dva uz dospelaky na muj vkus hrozne hubeny (koncentrak hadr) a o moji jednolety ktera je podle me normalne stavena tvrdi ze je tlusta :l
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    YEMANJA: s tím prekrmovanim bych viděla problém hlavně: tlusté štěně = hrozí problémy. A ne jen s nohama :)
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    SUFFOCATE: Asi to hrotím, no u rostoucího štěněte je pro mě těžko říct, co je málo a co moc. U těch velkých plemen se všude varuje, že když se bude překrmovat, tak rychle poroste, což vede k špatnému vývoji kostí, kloubů, dysplazie, etc.
    Někdo zas řekne, nechat mu krmení ať sní kolik chce (vč.veterináře)...ehm...přemýšlela jsem jestli to zkusit, ale nejspíš by žral dokud by neodpadl..už teď se po jídle sotva unese, ale stejně kouká, jestli by ještě něco nebylo.
    Už mu trochu narostlo bříško, žebra sice trčí furt jak kdyby prošel koncentrákem, ale tak třeba se obalí...

    jinak díky za uzemnění, čekala jsem nějaké připomínky k poměru tuku/obilovin/cokoli, ale "dej mu víc nažrat" bude funkční:)
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    A hlavne kazdy pes je jiny. Fenka 18kg, pes 10kg a dostavali stejne velke porce.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    YEMANJA: taky bych tolik neresila procenta. My vzdy krmili od oka, kdyz pribirali, dostali mene a naopak.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    YEMANJA: ja osobne bych se vyprdla na hmotnostni procenta teďka. Pokud je hodne hubený, tak bych mu prostě přidala :)
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    ahoj, chtela bych poprosit o radu, co s hubenym stenetem... pred mesicem jsme si privezli stene Rhodeskeho ridgebacka a napul neplanovane zacali s barfem (puvodne jsem chtela spis granule z "opatrnosti",ale chovatele krmili vsim-granule varene/syrove maso,prilohy,tak jsme u toho zustali). Poctive jsem nastudovala a steneci sezere vsechno,co dostane (krome varene mrkve,jedina vec, co kdy nesezral i kdyz uz musel mit hlad pred dalsi varkou).

    Krmim maso/prilohy v pomeru 80:20, obiloviny skoro nedavam. Dostava i granule,tak z 1/3 (ze zacatku Ontario od chovatele, ted Lupo natural-za studena lisovane), budto vecer v posledni davce,aby mel cas vytravit nebo jeden cely den a vetsinu dni uz jen ciste barf. Davka 4x denne.

    V 8mi tydnech mel neco mezi 7-8 kilo, krmila jsem 6% z 10ti kg, ale behem par dnu se hodne vytahl a zhubl,ze mu vytrcely vsechny zebra. Pricitala jsem to tomu,ze ma nesrovnatelne vyssi vydej (chovatele je zacli poustet ven jen par dnu pred odberem,do te doby byli jen v mensi pretopene mistnosti a s nama chodil hned vencit ven a na kratke prochazky-par set metru, v tech zimach,co zrovna byly).
    Davku jsme zvedli na 7 % a hned jak pribral na 9kg,tak pocitame 7% z 12kg...kazdopadne zebra mu uz nezalezly.
    Ted ma 11 a pul tydne a vazi 10,5kg. Tabulkove by mel mit ve 3 mesicich snad kolem 13ti kg.
    Dnes mu to chci zvednout na 8% z 13 kg, ale uz jsem z toho vyžlete nejista. Nevim jestli nedelam neco blbe a nemam radej vsadit na granule (i kdyz to se mi nechce, vidim, ze ho bavi ochutnavat).

    Jinak snazim se zkrmovat pestre-dle moznosti mrazaku. Zatim asi prevladala hovezina(vc.vemene,nepranych drstek,jatra,plice). Veproveho moc nemel, z tucnejsich mas spis kachna,losos,sumec. Krom uz pomletych kosti ve smesich dostaval hlavne kureci krky,ale poradil si i s veprovyma zebrama. Obcas mlecny vyrobek,rostlinny olej, tak 1xtydne vajicko.

    Diky kdo jste se docetli az sem, ocenim jakoukoliv pripominku.

    DIVA
    DIVA --- ---
    HYSTERIA: na to asi nemam vybavu .) ale zkusim svuj predpotopni mixer, uvidime, diky ,)
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    DIVA: my děláme ze zeleniny smoothie. Takže pak maj dvě možnosti - buď to sežrat i s tím, nebo nejíst vůbec :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    Mrazim akorat napytlikovane porce drstek ,)
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ta moje fiflena nad veskerou zeleninou ohrnuje nos, jedine ji do ni propasuju v polivce. Takze prilohu varim s kostima (ap.) a zeleninou, max 3 porce, nemam vetsi kastrol. Jinak se ji zuby promeni v pinzety a hotovo.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    KUURA: zeleninu mrazim zvlášť. dycky udelame kotel smesi, napytlikujem a pak jenom taham. jsem jinak lina:)
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    Nemrazím se zeleninou, byla by mi zima. (pardon, nedalo mi to) :)
    Jinak ja davam prilohy cerstvy, psiska maji pres den radi zeleninu i ovoce jako odmenu. Zeleninu mrazim nakrouhanou pro nas, pro lidi, do polivek a tu je mi lito coklum dat. Ale znam dost lidi, co si i pro psy zeleninu pripravi ve velkym a zamrazi.
    KUURA
    KUURA --- ---
    Můžu dotaz k priloham? Mrazite se zeleninou?
    REDDAY8
    REDDAY8 --- ---
    VELADA: kdyby se maso kazilo takhle rychle, je mi blbe po kazdem mase. Krom toho, pes ma podstatne odolnější zažívání nez člověk ;-)
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    VELADA: sekera je ideal, jestli mas tu moznost. Staci zmrzlou stangli naseknout a pak treba o schod rozlomit, jde to krasne a nemusis nic nechavat povolovat.
    VELADA
    VELADA --- ---
    REDDAY8: já mám trochu obavu z toho opětovného mrazení... Aby tam nezačaly už bujet breberky. Doteď jsem kupovala maso chlazený a mrazila právě po tom míchání s přílohama. A po krabičkách pěkně na hromádku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam