• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    TMA: Ne, u běžných léků mi zabírá právě jenom velká dávka. Například ibuprofen 800mg, jinak se nic nestane. Nebo myslíš sebe? Tableta Concerty půlit vůbec nejde, Medikinet taky ne. Takže pokud správně chápu, nejmenší Concerta 18mg je na tebe moc? :/
    TMA
    TMA --- ---
    KROPUCHA: Já se sám polechtat umím! A to prosím nejsem lechtivý.
    SHARKIE: Pomáhá mi si říct si to nahlas. Jako říkat si "zamykám," abych si zapamatoval, že jsem zamknul. Není použitelné v přítomnosti lidí.

ELLIE: Well, Ritalin mi předepisují, ale pro dospělé je užití na ADHD offlabel. Ritalin je na ADHD jen pro děti, pro dospělé je jen na narkolepsii. Předpis mi dají (jinak by mi lék nevydali), ale musím si zaplatit plnou cenu (150/krabicka).

ELLIE: Pokud nemáš "smůlu", ze ti zabírá menší dávka, protože ti obecně zabírají menší dávky všeho (ibuprofen 200 mg, normální populace 400 mg skoro nepocítí). Protože tablety Concerty se nesmí půlit!

MART1NKA: Můžou počkat deset let a napařit ti pokutu a úrok z ní za celou dobu. To už se prodraží výrazně víc.

POZITRON: Moje zápisky ze zkušenosti s Atomoxetinem (25 mg):

2025-02-20 kolem 9? Pilulka

Cca 10 bolest břicha
    10:40 vertigo. Bílé ruce. Mravenčení. Nausea. Kokosbol tlakový (týl, šešulka, strany).
    10:50 spavost
    12:44 sucho v ústech

2025-02-21
    10:15 pilulka
    11:04 vertigo
    22? Bílé ruce, mravenčení
    Furt: Brain fog

2025-02-22
    02:41 nespavost, akrasia, vertigo, kokosbol
    09:47 po probuzení cihla/kladivo/kámen místo mozku. Mozek jen na okraji, ale prostředek tvrdý a těžký. Trochu vertigo. Ne tak silné jako chvíli po prášku nebo potom po jídle, ale pořád.

Obecně:
    Chybí pocit hladu a žízně. Spolu se silně zhoršenou dysregulací to vede k hladovění. Nespavost je formou, že necítím únavu, ale jen o ní vím. To je však nedostatečné, aby mne to pohnulo k akci. V pátek celý den jsem seděl u počítače a díval se na videa na YouTube. Ani se mi nelíbila a nepřinášela uspokojení. Je to peklo. Je to horší než v nejhorší dny. Trochu mi to myslí jen ráno, kdy tělo odbouralo trochu toho léčiva. Ale teď (sobota 22. v 10:05) …
    Musím psát hned a nestarat se o formátování. Jinak zapomenu, co píšu. Jo. Že je to horší, než včera. A rozhodně je to výrazně horší, než normálně. Asi to není pocit mlhy. Ale je to jako dívat se na hloupého spolužáka, jak bojuje s pochopením nějakého konceptu, jenom teď jsem to já.

Jestli je to u normálů takové, že myslí jen trochu a těsně po probuzení a pak už ne, tak asi nechci být normální. Možná proto jsou ty rady, že se má začít s užitečnou prací hned po probuzení, že je člověk nejvýkonnější. Možná normálové jsou takoví, že myslí jen chvilku a pak už ne. Na jednu stranu je příjemné, když vnitřní monolog si dá pauzu, ale nemožnost ho nastartovat znamená, že to přestávám být já, protože já jsem svá mysl. Já jsem ta malá část, která myslí. Zbytek je moje tělo a můj mozek, které jsou důležité, ale nejsou to, co je centrum mého já. Někdy kolem půlnoci jsem měl pocit, že jsem se rozdělil. Že "já" chtěl jít spát, ale zbytek mozku chtěl koukat na YouTube. Tak mozek a tělo koukali na YouTube. Byl to trochu pocit bezmoci. Byla taková povídka.
    POZITRON: Bylo na mne poznat, že pod vlivem jsem nějaký jiný. Poznali to i lidé, kteří mne znali/znají jen zběžně, takže ten efekt byl velmi výrazný a to už ve čtvrtek. To ticho tam bylo. Nedalo se to vypnout. Nešlo začít přemýšlet.

Celkově jsem měl pocit, že padám, nebo spíš, že se potápím. Plus pocit, že to vlastně nejsem já, že realita neexistuje, že je to jen "sen".

MARWIN: Možnost mít ticho v hlavě je fajn. Muset ho tam mít už tolik ne. V okamžiku, kdy prostě nejde přemýšlet, jde jen reagovat, tak už to není tak fajn, když sis na přemýšlení zvyknul. (Ano, vím, že to byla chyba s přemýšlením začínat, ale tenkrát jsem byl malý a neměl jsem z toho rozum a teď už jsem na tom závislý.)

KAIAFOX: Muj dealer psychiatr mi tu diagnozu napsal, ale měl jsem historicky záznam o LMD. Asi pomohlo, že jsem příznaky, které mám, popsal správnými slovy a ve správném pořadí.
    MAR_TINA: Tak dějepis také končí kolem první nebo druhé světové války, žeano.
    IOM_NUKSO: Ten psychiatr musí věřit, jednak že ADHD existuje obecně, jednak že možná existuje i v tomto konkrétním případě, jinak žádanku nenapíše.
    AXTHEB: Ta náhodnost je klíč. Zkoušel jsem fixní buffer a nefunguje.
    2BFREE: A+C+E (jako C, ale příležitost se ukáže jako nevhodná)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    2BFREE: Kombinace A, C a D. Zalezi na okolnostech, rozpolozeni, osobnosti druheho. Je to vyssi divci.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MAR_TINA: To je presne duvod proc uz pouzivam jenom messenger na mobilu ktery neni se zbytkem FB propojeny. Kdybych nepotreboval messenger na organizacni komunikaci co tam mame a nahaneni lidi co nic jineho nemaj tam to zrusim uplne.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    2BFREE: Přirozeně jsem se snažila dělat C, ale zaprvé nepoznám vhodný moment, a za druhé ta osoba třeba pak nechápala, proč tu v podstatě výčitku "zrovna teď" vytahuju, a tak jsem se naučila D, ale velmi diplomaticky. Teď mi to vadí - teď to řeknu. "Prosím tě, radši nezmiňuj XY, já mám na to tak špatný vzpomínky a asociace, že mě to až bolí... Moc bys mi pomohla, kdybys to radši neříkala." Tak nějak. Na špatný vzpomínky a asociace má každej právo, nikdo ti naopak nemůže říct "simtě, jak to, že to nemáš furt vyřešený, ty cíťo!" - a pokud řekne, máš právo ho poslat do háje. On sám určitě taky nemá všechno dořešený.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    2BFREE: C je najtazsie zo vsetkeho, riesila som to na terapii. ono obcas je nieco, co ta nesere takto moc intenzivne v moment kedy to dotycny robi, ale ked sa to dlho opakuje, tak ta to srat zacne.
    mam tendencie toto chovanie potom ospravedlnovat a drzat v sebe emocie a potom to vzdy ked mam PMS vyleti absolutne bez filtru.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    A kontrolní otázka 2 k bodu C: Jak poznáte, že je “ten vhodný moment”?

A doplňující: Jak se vypořádáváte s blbým picitem, že “vytahovat něco po dlouhé době je špatné”?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    2BFREE: ja mam (mozno kulturny rozdiel) dost vyrazne D, ja to neudrzim a vsimam si u svojich ceskych partnerov, ze tieto veci drzia v sebe a potom si buduju pomaly zast, ktora vybuchne v uplne random momentne a clovek netusi, odkial to prislo.
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    2BFREE: Ja jsem bohuzel prakticky A, ktery si nekdy myslelo, ze bude aspon C/E. V praxi se mi ale ukazuje, ze v rodine, tj. kde to vadi nejvic a je nejcasteji, nema cenu rikat nic, protoze se to bud ignoruje nebo obraci proti me.

U mensich veci, coz je v praci, se mi nektery veci dari zminovat pozdeji, kdyz se vzpamatuju a vychladnu, ale i tam zalezi, o koho jde. Jsou lidi, ktery to vezmou na vedomi, i se omluvi, ale pak jsou zajimavy experti, ktery vec vytoci zcela nepochopitelne ve smyslu "nejlepsi obrana je utok". Tam nema cenu nic.

Zdaleka to neni tak jednoduchy, jak jsem si pred davnymi lety myslela, jak jsem to pochopila z ruznych navodu a rad, ze se clovek ma slusne ohradit, rict, jak se citi, a druhy se okamzite kopne do zadku, omluvi se a prestane to delat.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: No, to je ten pripad, kedy to nema zmysel. Ale uz som sa naucila to potom proste vypustit, ked viem, ze s tym nic nespravim. Proste si tym nenechat kazit zivot. Ale je to narocne, no.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SHARKIE: anebo dalsi moznost, strach, ze se to jeste obrati proti tobe, takze radsi vubec a pak to v sobe dusis treba 20 let.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DRABICZ: Mam to podobne. Ale teda hodne zalezi na druhej strane. U niekoho uz viem, ze sa musim ohradit hned, u ineho, ze to nema zmysel vobec.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    2BFREE: dříve jsem byl c) teď se asi čtyři roky učím D) což je ve finále zatím s úspěšností půl na půl. U něčeho a především někoho je.v pohodě se ohradit ihned ale někdy to prostě nejde.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    2BFREE: urcite.

ja teda nevim jak si mam predstavovat triggerovani mojeho ADHD.. to proste mam.
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    2BFREE: za mě asi dobrý říct hned (pokud se jedná o pro tebe nějak podstatný vztah). Zásadní je forma. Imo je důležitý popsat vlastní pocity dřív, než jaké jednání protějšku je v tobě probouzí . I když někomu může připadat tvoje prožívání neadekvátní, neznamená to, že na něj nemáš právo.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ZSIS: I když to, co ten člověk říká, je třeba úplně banální blbost, jen to zrovna přehnaně triguje vaše (ADHD, OCD, …)?
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    2BFREE: asi bych to oslovil hned, jestlize fyzicka bolest.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    to jsou vsechno symptomy, proc fb opustit.
    teda, me to takhle vytocilo asi pred 3-4 lety, ale nikdy neni pozde na to poslat Marka so prdele. Zuckerberga, tedy.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Představte si prosím modelovou situaci, že vám někdo říká něco, co je vám nepříjemné, nebo vám to působí až fyzickou bolest, i když víte, že je to vlastně úplně normální blbost, kterou tak nikdo nemyslel a mužete si za to sami…

Rěknete mu to

A) nikdy
    B) jednou za 5 let
    C) zpětně, ve “vhodné příležitosti”1 (když je zrovna ideální konstelace hvězd, lidí okolo, jejich nálady, potřeb možností…)
    D) když se to třeba zrovna děje
    E) jindy (kdy prosím????)
    SUK
    SUK --- ---
    MAR_TINA: ale zahajlovat si v 230 na (nemecky) dalnici muzu, zejo? ;) Moje mys typicky spocine spis na audio vecech, ale z nejakyho duvodu se mi nezobrazujou zase tolik. Stejne tak prakticky zadny z mych znamych a minimum mnou sledovanych stranek. Soucasny AIgoritmus uz moc nechapu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Zed je z velkej casti propagovany "plateny" obsah. Poslednu dobu tam mam uplne random prispevky od uplne random ludi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam