• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tož tady moje minuta slávy :)
    Radkin Honzák proti ADHD, Martin J. Stránský proti digitálu - CzechCrunch
    https://cc.cz/radkin-honzak-proti-adhd-martin-j-stransky-proti-digitalu-kdyz-se-odbornici-pusti-na-tenky-led/
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: jestli máš trochu nechutenství, tak je za mě ideální jíst energitečtější potraviny. Skvělý jsou vejce, ale když je nejíš, tak třeba ořechy, pistácie, semínka, furt to zobat po malych porcich.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Ach jo, nechceš si kupovat třeba nějaké protein drinky s dobrou příchutí? To doporučil dětský lékař mému synovi, kterej právě taky moc přes den nejí. Dohání to ale večer, když mu 30mg Medikinet přestane působit, přeci jen je to puberťák ve vývinu.
    Já vážím o skoro 30 kilo víc než ty, běžně mlsám na uklidnění, takže jsem za tenhle efekt dost ráda, ehm. Za měsíc 18mg Concerty mám dole dvě kila.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    AXTHEB: jíst se snažím stejně jako dřív, i když chuť moc nemám. Celkově mě ritali zklidňuje, takže naopak nemám vůbec potřebu si s něčím hrát apod. Takže to asi půjde na vrub tomu zrychlenému metabolismu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ECLECTICA: No, nejen zrychluje metabolismus, ale často také snižuje potřebu jíst. A občas taky podporuje fidgeting, takže zase zvyšuje energetickou spotřebu. Držím palce, ať to zvládneš srovnat.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: to je blbý, to máš pravdu, to jsi jak moje maminka. Tak víc jíst a hlavně bílkoviny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: To ani moc ne, nehýbu se nijak víc, rozhodně ne tak, aby tam byl takový úbytek. Spíš je to tím, že stimulanty zrychlují metabolismus, akorát bych nečekala, že tolik. Aktuálně vážím lehce přes 43 kg (na 153 cm) a nerada bych přišla o to málo svalové hmoty, co mám.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: a není to tím, že více energie = víc pohybu?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: Zatím to vypadá stále dobře. Připadá mi, že samotný atomoxetin mi sice do určité míry pomáhal se soustředěním, ale problém s motivací přetrvával. Methylfenidát to soustředění ještě zlepšil a pomáhá mi k tomu, abych se dokopala k neoblíbeným činnostem. Přesněji řečeno, vůbec se teď nemusím přemáhat, abych se do nich pustila.
    Jediné mínus je, že jsem za ty cca 3 týdny shodila dvě kila, aniž bych se o to snažila.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    AXTHEB: Merry Christmas! 😅
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Dneska opět super příběh, jak jsem si koupila krásný nůžky za 79,-, akorát že vůbec. Stály 379,-. Tu trojku jsem prostě neviděla. Nebo nechtěla vidět.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Dnes som došla k mame a je strašne vtipné pozorovať, jak je tiež úplne jasná. Keď už človek vie, čo má hľadať, tak to hneď vidí. 😃

Rozmýšľam, či jej to niekedy povedať, alebo nie. Alebo jej zatiaľ aspoň nenápadne podstrčiť nejakú tu "vzdelávaciu" literatúru. 🙂
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Takhle bohatej jsem si nepřipadal už hodně dlouho:) Skoro po roce najednou úplně bez problémů.

ELLIE
    ELLIE --- ---
    KAMCZA: Mně dvě míchající se videa / hudby vadí dost intenzivně. Dřív jsem poslouchala hudbu, ale tu moc prožívám, takže k práci je to kontraproduktivní. Pokud musím pracovat se slovy, nebo kdybych se učila, je nejlepší ticho (nebo maximálně tak lo-fi mixy). Ale jakmile dělám cokoli jinýho manuálního, pořád poslouchám true crime 😁
    UNUX
    UNUX --- ---
    tavrana.cz místo psytrance doporučuje vyhledávat, když se cítíš šťasten
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Takže pardon, ne, nemám to tak, praskla by mi hlava. Ale to je asi tím, že čtyři až šest hodin denně intenzivně učím a jsem unavená.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KAMCZA: Dlouhodobě si dělám výběr písniček na Spotify specielně na práci. když potřebuju přemýšlet, poslouchám psytrance, protože jsem ten popohání a linearizuje myšlenky a nemám ho zas tak ráda, abych u něj měla potřebu tančit. Mluvené slovo musím poslouchat soustředěně, jinak za minutu vím piču, co čem se mluví.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KAMCZA: já poslouchám běžně 3 a víc YouTube videí zároveň a docela mi to pomáhá se soustředit na práci. Většinou nějaký vítr, déšť, někdo chodí s kamerou po ulici ve městě, někdo mluví (např přednáška Alana Wattse) a do toho nějaký house nebo trance mix
    Je na to super web
    ViewSync - Multiple YouTube Viewer
    https://viewsync.net/
    KAMCZA
    KAMCZA --- ---
    Co si myslíte o tom, že můj oblíbený mix do sluchátek při práci je nějaký sport s českým komentářem a do toho navíc nějaký housový mix z YT. Máte to taky někdo tak?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MARKYSHA: ano, risperidon u nas pravevysazoval psychiatr kvuli prilisnemu spani (nepomohlo to, ale to je jina story), kazdopadne jo je to utlumovak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam