• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    KAMCZA: Mně dvě míchající se videa / hudby vadí dost intenzivně. Dřív jsem poslouchala hudbu, ale tu moc prožívám, takže k práci je to kontraproduktivní. Pokud musím pracovat se slovy, nebo kdybych se učila, je nejlepší ticho (nebo maximálně tak lo-fi mixy). Ale jakmile dělám cokoli jinýho manuálního, pořád poslouchám true crime 😁
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KAMCZA: Dlouhodobě si dělám výběr písniček na Spotify specielně na práci. když potřebuju přemýšlet, poslouchám psytrance, protože jsem ten popohání a linearizuje myšlenky a nemám ho zas tak ráda, abych u něj měla potřebu tančit. Mluvené slovo musím poslouchat soustředěně, jinak za minutu vím piču, co čem se mluví.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KAMCZA: já poslouchám běžně 3 a víc YouTube videí zároveň a docela mi to pomáhá se soustředit na práci. Většinou nějaký vítr, déšť, někdo chodí s kamerou po ulici ve městě, někdo mluví (např přednáška Alana Wattse) a do toho nějaký house nebo trance mix
    Je na to super web
    ViewSync - Multiple YouTube Viewer
    https://viewsync.net/
    KAMCZA
    KAMCZA --- ---
    Co si myslíte o tom, že můj oblíbený mix do sluchátek při práci je nějaký sport s českým komentářem a do toho navíc nějaký housový mix z YT. Máte to taky někdo tak?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MARKYSHA: ano, risperidon u nas pravevysazoval psychiatr kvuli prilisnemu spani (nepomohlo to, ale to je jina story), kazdopadne jo je to utlumovak.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: vůbec nevím, ale měla jsem za to, že ten Risperidon je útlumovák, tak jsem čekala, že spíš spát nebudu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ECLECTICA: Nic take drasticke, co by ma fakt dokopalo. Jako niezeby sa to neprejavilo. Prejavilo dost, ale ocividne to nestacilo.

Uz tie recepty mam, jeden liek poslali zase len na mesiac (v minulosti mi davali rovno na 3), tak snat to uz zvladnem nabuduce lepsie. 🙄
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: a nemohlo by to mít vliv na účoveň pociťované energie?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: no snížila jsem o půlku antipsychotikum
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: nemáš po nějakém infekčním onemocnění? Nebereš toho půl roku nově nějaké léky, nebo jsi naopak něco nevysadila?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHARKIE: Co bereš? S některými psychofarmaky je ti už první den pauzy od léčby tak špatně, že tě to donutí :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som si konecne spomenula cez den u kompu a napisala si o recepty na lieky, ktore beriem denne. Uz ich nemam vyse 3 tyzdne. Zatial moj rekord. Nie zrovna moc dobry.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ELLIE: ale jiné příznaky nemám
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ELLIE: cca před půl rokem
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MARKYSHA: Kdy sis nechala naposled checknout hladinu různých věcí v krvi? Mně tohle dělal nedostatek železa.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Nevím, jestli to sem patří, ale mám problém se spaním v opačném gardu, než je obvyklé. Nemůžu vstát, ale ne takovýto mně se nechce, ale fakt nemůžu, přes den usínám při jakékoliv činnosti. Nezáleží na tom, kolik hodin jsem spala a jak aktivní jsem měla den. Měla jsem s tím problém vždycky, ale horší se to. Máte to někdo taky?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SHARKIE: a on to tak někdo nedělá?:-) Já úplně nenávidím cokoliv s domácími pracemi včetně vaření. Ani výsledek mě nepotěší, protože ho vždy považuju za nedostatečný. Mám pocit, že jsem pomalá a stejně je to na nic. Zvlášť přítel, který to myslí dobře a je prostě v tomhle taková ženská, ale já mám pocit, že je uklizeno a on přijede, dá mi pusu, koukne a mezi řecí vytvoří dokonalý pořádek. Ne, že by mi chtěl něco vyčítat nebo mi něco nutit, ale prostě se v tom cítí líp, tak to udělá. A já z toho mám mindrák.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    MAR_TINA: tak dík :D
    Ráda peru a věším a skládám prádlo. Ale ponožky páruji až při skládání suchého prádla, hledat jim za mokra druhou do páru mě nějak zdržuje. Na věšení mám svůj postup co kam patří, to se nesmí porušit, no ikdyž občas to zkouším v rámci hry změnit, jsem rebelka :D

A taky poměrně ráda myji nádobí. Ostatně mytí nádobí jsem v době největších propadů/afektů používala jako zaměrný nástroj regulace vyšponovaných emocí. Ta nutnost se koncentrovat a vnímat co dělám, abych nic nerozbila a o něco se nepořezala mi pomáhala přežít stavy, kdy mi přišlo, že už nevydržím být v těle a chci mlátit hlavou o zeď.

No ale tím teda ty domácí práce pomalu končí. Vysávání je celkem neutrální. Vytírání už je peklo a třeba úklid koupelny už je daleko za pekelnou hranicí, stejně tak utírání prachu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Sklep ma bavi najviac, ked zrovna pristavia kontajner. Posledne som ho prepasla, tak musim pockat na dalsi.

Najlepsie bolo, ze som od predoslej akcie uplne zabudla, kolko tam toho zmizlo, v hlave ostal obrazok toho praskajuceho maleho priestoru a ked som tam sla pre nieco nedavno, tak prva myslienka bola, ze ma vykradli. :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Roztřídím a pověsím ponožky.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    mali by sme urobit appku, kde si ludia budu psat svoje hyperfixace a navzajom si pomahat :)
    nechcete niekto vypliet zahradku za to, ze mi vytriedite sklep? :D

tiez mozete mat vsetky ponozky rovnake a neriesit to vobec :D pretoze vesat to vedla seba je bolestive utrpenie.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Jako priznam sa, ze som to robila tiez, jak som v tom vyrastla. Ale raz som to u niekoho videla takto a odvtedy nevesiam inac. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: to nejsou dobří lidé :)))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam