můj poslední recept zní nějak takhle:
- dostatek tekutin (voda) a spánku - to je absolutní základ - hlavně ten spánek
- sport, cvičení - zjistil jsem (a někde jsem to i četl), že fyzická aktivita vyplavuje něco do krve co pomáhá; do práce jezdím na kole, každý den cvičím ráno a večer - dost mi pomáhá, když jsem fyzicky "v pohodě"
- v práci piju zelený čaj (na soustředění)
- chce to disciplínu! takže se snažím omezit vedlejší aktivity, když pracuju nebo dělám něco důležitého, taky se snažím "utahovat opasek" prakticky ve všem - nezvykat si příliš na pohodlí
- vyhledávám aktivity, které vyžadují soustředění - go, občas se snažím trénovat žonglování, hraju na kytaru
- zaměření se na přítomný okamžik - zní to možná banálně, ale je to zcela zásadní věc - teď je teď a minulost, budoucnost a "možná" neřeším, pomáhá se soustředit na to co právě vidím a uvědomit se, že to je kde mám právě být (a ne myšlenkama kdovíkde), případně soustředit se na dech atp.
- uvědomění si strachu - další zásadní věc - strach má hodně podob - bojím se, že něco zapomenu, že nezvládnu to co musím/chci, seznam je nekonečný - ten strach je třeba najít a vynést na povrch, uchopit...
- navíc pár životních moudrostí, zen, GTD, prostě všechno co může pomoct
- a samozřejmě v první řadě bezbřehý optimismus a tvrdohlavost :-)