• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SARGO
    SARGO --- ---
    DEETOMMY: Zkus místo medikace normálně jíst, možná se budeš divit :-D Po pokusech na vlastním dítěti mohu s jistotou říci, že jídlo s cukrem a takové ty sračkoidní potraviny jeho stav obecně zhoršuje, i v řádech dní. "-)
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    UNREALONE,UNREALONE,UNREALONE: TO SEM JA :))))) jen sem vystudoval technickou skolu takze mam systemy v malicku problem nastava v jejich dodrzovani takze se snazim je nekomu vtisknout :)))))
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    a samozřejmě když udělám v něčem chybu, tak z toho mám stres - ono se dost těžko balancuje mezi "buď v klidu, chyby dělá každý" a "jseš chaotik, musíš si dávat extra pozor abys na něco nezapomněl", takže to skáče mezi psycho paranoiou jestli jsem něco nezapomněl a stavem, kdy něco zapomenu...taky asi ale hodně záleží na celkové náladě, množství spánku, tekutin, atd. atd.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    v práci to vadí jenom někdy...občas mi trvá déle než se dostanu do nového úkolu, ale když už v tom jsem namočenej a "nahraju si to do paměti", tak je to ok

    spíš to vadí, když mám před sebou širší problém to nějak uřídit abych nepřebíhal a jak mám snahu, aby mi nic neuteklo, tak je to někdy peklo
    celkem mi pomáhá kreslit si na bílou tabuli když si chci něco rozmyslet...nebo na papír, ale tabule je lepší
    pořád si snažím v tom udělat nějaký systém, ale někdy to moc nejde
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    občas je to fakt otrava jak ta pozornost uletí někam pryč - třeba když hraju na kytaru a uprostřed písničky se zapomenu nebo jdu k oknu, abych ho otevřel a cestou narazím na věc, kterou jsem chtěl uklidit, tak ji vezmu do ruky a jdu a cestou si vzpomenu, že jsem si chtěl udělat čaj, ....takže pak lítám po bytě, plné ruce věcí a mezi tím ještě sednu k netu a místo věci, kterou jsem chtěl vygooglit vytuhnu u nyxu nebo fb a zapomenu co jsem dělal původně...
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    CORDELL: vzhledem k tomu ze jim jednou za dva dny a vetsinou je to nekolik kolacu a kafe tak nedokazu posoudit :) cas a prostor na to kontrolovat z ceho jsou veci so jim slozene opravdu neni.

    co se tyce agresivnich deti tak tam hlavne chybi prace s nimi. jako malej sem citil hrozny nepochopeni jediny stesti ze sem mohl litat venku a za pomoci moji fantazie a energie delat vsechno co sem chtel.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CORDELL: Imho je obojí úplná blbost. Mýty o škodlivosti lepku a laktózy jsou v US kultuře docela zažraný, ale nemá to žádný vědecký opodstatnění. Byly nějaký studie co to ukazovaly, ale byly špatně udělaný a nepodařilo se je zopakovat.
    Stačí když si uvědomíš, že "vyloučíme z potravy lepek" znamená "přestaneme dítě krmit sračkama a začnem mu dávat jídlo" a to už smysl dává.
    A ritalin se dětem v US dává iirc dost volně, je otázka jestli ti střelci neměli úplně jiné obtíže, jen tou medikací maskované.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    UNREALONE: rikam tomu vetvickareni ;)) a nektery strom byva hooooodne rozvetveny ale v hlave porad drzim nit :))
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    no to mě na tom štve dost - ostatním to nevysvětlíš :-(

    člověk se ani moc nechce pouštět do vysvětlování, protože to stejně bude vypadat jako výmluva
    a člověk co to nemá jen těžko pochopí jaký to je...

    normálně to úplně nevadí a kamarádi si zvyknou, že občas při vyprávění začnete mluvit úplně o něčem jiném,
    k čemuž jste se dostali řetězcem asociací nebo tak, že musíte nutně nejdřív vysvětlit pozadí věci a tak nějak to vezmete moc ze široka...a vlastně je to i celkem vtipné...

    když ale jde o to, že se chováte jinak, než všichni očekávají a je to problém, tak neuděláte nic...
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    CORDELL: u me probiha ta panika ze se neco stane a tak radsi kontroluju vsechno. sel sem jednou kolem stolu v restauraci a pani shodila sklenici na vino chytil sem ji v letu postavil na stul a sel dal :DDD
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    UNREALONE: ja to mam tak ze vnimam vsechno cesta tramvaji je pro me za jeden den tak bohata jako pro nekoho za mesic. tohle sou ty dobry stranky. vidim vsechno a vazby kterych si ostatni nevsimnou.

    jak pises ten ciklus tak to je to co na tom nesnasim neco dodelam a misto dobryho pocitu se objevi neco dalsiho a tak porad dokola jako sisifos a kamen. toho ciklu bychs e rad zbavil proste jednou klid
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    DEETOMMY: dar nedar to je relativní - na jednu stranu je ta zaostřená pozornost dar a umožnňuje se pekelně soustředit na 1 věc a spojuju to taky s tím, že se na svět dívám často jako kdybych ho viděl poprvé...nemám moc problém s tím, že bych se nudil...a tak nějak si říkám, že kdybych neměl "tyhle problémy", tak ze mě třeba vyrostl "horší člověk"...no snažím se na všem hledat to pozitivní...

    ...nicméně ty špatné věci dokážou člověku pěkně srazit morál...osobně mi hrozně pomohlo, když jsem si přečetl o ADHD a zjistil jsem, že to není tím, že jsem tak strašně neschopnej jak jsem si občas myslel - vždycky jsem říkal, že nejvíc energie spálím na tom, abych zkrotil ten chaos a pak už mi jí moc nezbývá na to co chci skutečně dělat

    tak nějak jsem smířenej s tím, že můj život je nekonečný cyklus, kde se opakuje "je to dobrý, věci se daří, jde to" - "katastrofa, depka, hučí mi v hlavě a nemůžu se na nic soustředit" - "musím přežít tu depku, bude to dobrý, zvednu se a budu bojovat"
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    CORDELL: jako dar to neberu protoze se to da velice spatne ovladat je to jako ridit auto bez brzd a porad uhybat na jinou silnici.

    dusevni veci neresim jsem velkej praktik a racionalista
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    CORDELL: problem se s vekem tlumi a fyzicke poskozeni mozku samozrejme nezmizi cili nutnost jist prasky je jasna stejne jako u chronickych onemocneni (tedy pokud pomahaji). meditace, joga nebo cokoli u ceho se uklidnis je super jen to jaksi nezapada do zpusobu vnimani naseho sveta. musel bych byt pasacek ovci a koz a byt nekde na samote aby vnejsi podnety byly maximalne priroda pak bych se urcite uklidnil. jen mi to zatim prijde jako moc velka cena za klid ale kdo vi treba casem... :) (nemuzeme vsichni zit stejne a delat stejny veci aby sme byli stastny)


    MUI: me udivilo jak deti medikuji raz dva a neni problem a ja na sezeni s doktorem mel pocit ze ma nejakyho brouka v hlave. na vsechno rikal ano obcas chodil bez vysvetleni do ordinace o dve hodiny pozde (plna cekarna a nerek ani pardon). vse zakoncil leky na schizofrenii a jedine co zkusil bylo lamani prasku na mensi dilky a kdyz sem mu rikal ze uz to jde opravdu spatne (prasek velikosti antiperle) tak mi zvysil interval mezi tim kdy mam brat dalsi.


    da se tedy rict ze zde v auditku neni nikdo dospeli kdo by mel zkusenost s lecbou v dospelosti? at uz formou terapie nebo medikamentozni? myslim tim v CR.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    CYBERWOLF:beru to jako ukol co se musi resit dodelam a jedu dal nakonec kouknu na hodinky a je 23 taky dost casto pocitam s tim ze noc ma extra dvanact hodin ;)

    myslim ze me to nebavi protoze v tom nevidim zadny smysl. penize sou pro me jen nastroj a prakticky po nicem krome bydleni v domku netouzim
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DEETOMMY: ta část o práci mi (až na tu nepravidelnou a úkolovou práci) připomíná můj život. Skončilo to syndromem vyhoření. Od té doby vyhledávám práci v omezeném množství, ale nějak jsem ztratil výhody té "manické" fáze. Prostě takový ten stav, kdy něco řešíš a najednou je pár hodin pryč, ani nevíš jak. Což mi dost chybí.

    Takže s tím celodenním děláním něčeho, co tě nebaví, to chce trochu opatrnosti.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    jak to tedy bylo

    v detstvi sem mel problem se soustredenim ale dalo by se rict ze sem byl talentovany. v technickych predmetech sem vynikal ale vetsinou sem mel spatne znamky protoze sem nevydrzel dlouho se soustredit. mel sem problem vydrzet nevykriknout spravnou odpoved a ostatni lidi mi prisli pomali. diagnostikovali mi ADHD s dysortografii (s tim ze tenkrat se tomu tak nerikalo) zacali mi davat kapicky ktere meli tlumici efekt. cili celkovy efekt zadny. pozdeji jak sem stridal skoly se o problemu jiz nemluvilo a byl sem proste jen ten nepozorny s dysortografii.

    dale se od lecby a upustilo. na stredni sem mel stestni v nestesti a zjistili mi ze mam vrozenou chronickou zloutenku. mel sem individualni program a chodil jen na zkousky. ucil sem se predmet po predmetu a naucil se smerovat hyper cast kratkodobe do reseni problemu a uceni. nemel sem problem se ucit 12 hodin denne (vlastne sem se ucil v noci protoze to je vetsi klid a nezpivaji ani ptaci ve dne sem spal) znamky se mi zlepsili az o 3 stupne s tim ze v jednom pripade mi rekli ze z neklasifikovan nemuzou udelat vyborny a daji mi tedy chvalitebny. problem nastal kdyz sem sel na vysokou. vsichni rikali jak mi to bude vyhovovat ale rad ktery byl na stredni na vysoke nebyl. nedokazal sem ho sam udrzet a hlavne zacala potreba chodit do prace. rodice chtelil abych si veci krome bydleni platil sam. neschopnost usporadat si program vedla k tomu ze sem se snazil stihat skolu a dve prace (brigady) zaroven. dvakrat sem na rok prerusil a tak nejak se nadechl a skolu sem dodelal ale zjistil sem ze nejsem schopen dokola resit jednu a tu samou vec a pokud nema ukoncene reseni nedokazu u ni dlouhodobe zustat.

    prace. zalozil sem si zivnost a tak nejak podnikal. 7 let sem delal jednu praci ktera byla presne pro me. nepravidelna pracovni doba spousta hodin ve kterych se prace vykonavala ukolove. zadany problem - najit reseni - vyresit a jit dal. v tehle dobe uz sem vedel ze sem ten dospeli kteremu ADHD vydrzelo v plne vysi az do dospeleho veku. nastesti zmizely takove ty projevy kdy se clovek nedokaze soustredit ani minutu. nejaky rad sem tomu vtiskl a naucil se byt na nejakou chvili v klidu avsak faze neklidu zmizela jen z fyzicke casti. v myslenkove nadale pretrvavala.

    tady trochu odbocim a pokusim se vysvetlit jak to u me (nas) funguje. v ramci poruseni neurotransmiteru v mozku mozek panikari a vysila falesne signaly na ktere nikdy nevzesli z vnejsiho sveta pozadavky. proto i kdyz nemam aktivni podnety mozek odbocuje od daneho tematu a posila zpet myslenky na ktere se nikdo neptal a tim rozrusuje plne soustredeni. nejedna se o zadne hlasy ani dalsi osoby jak tomu muze byt u schyzofreniku. pro predstavu bavim se v praci s investorem a on se me zepta na danou vec, odpovidam (vetsinou vic nez bych mel) a zaroven prichazi informace o tom, ze na okne je moucha a nemuze ven, u kliky je upadly sroubek, investor ma rozvazanou tkanicku, zapomnel sem doma klice od dalsi prace a neposlal sem dulezity mail. o vterinu pozdeji mu rikam o sroubku a tkanicce a zaroven prichazi dalsi informace o tom ze musim koupit mliko do kafe. naucil sem se na ostatni podnety nereagovat tedy alespon ne na ty nedulezite kazdopadne to neznamena ze tam nejsou. ono se velice tezko bojuje proti chemii v mozku. neporucite bunkam aby nedelali svoji praci. kdyz sem byl dite tak vsechno co me napadlo sem mel potrebu sdelit a to i kdyz sem nebyl tazan. dnes si to nechavam pro sebe ale porad to tam je.

    dnes jiz delam neco jineho ale stale sem zivnostnik vetsinou resim 4-6 projektu naraz pracovni napor vytezuje plne mou hyper cast fyzickou bohuzel to co chybi a nejsem schopen toho dosahnout je odpocinkova faze. mozek se nechce uklidnit a cas ktery zbyva na odpocinek je prilis kratky. v dospelosti sem vyhledal psychologa a nasledne psychiatra abych problem nejak resil. problem je ze moje vystupovani uz neni takove jako u ditete protoze sem se ho naucil ovladat ale ta vnitrni cast pretrvava.

    chtel bych aby nahodne myslenky neprichazely v takovem objemu. to co cini vase deti nepozornymi je v dospelosti silne rozptylujici. od medikace sem si vzdycky sliboval dorovnani chemie v mozku a takove uklidneni neurotransmiteru ze se nic nedeje. mit moznost si vybirat na co chci myslet a kdy chci.

    omlouvam se ze sem se tak rozepsal a jen pro zajimavost - v prubehu tohodle psani sem myslel na nakup ktery musim udelat v 8 (neni treba tam byt uplne presne), holuba co mi pristal na terase a to ze ho nezahnal muj pes protoze je u bratra, dopis ktery chci napsat kamaradce, ale nespecha to protoze ho hodim az zitra a zbytek se nastesti tykal tematu :))
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    p.s: urcite nejsem workoholik protoze zadna z praci kterou delam me nebavi :)))
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    CORDELL: vzhledem k tomu ze vetsinou zacinam delat kolem 6 rano a koncim tak kolem 22 vcetne sobot a nedeli tak nevim kde na to vzit cas a protoze sem ze dne rozjetej nedokazu se nejak rychle uklidnit. pak jeste bezny starosti jako pes, nakup, pracka atp. a uz zbyva cas jen na spanek. kolem 7 tridy sem chodil na jogu to docela pomahalo ale s pribyvajicima povinostma sem se spis musel uchylit k hyper abych vsechno zvladal. to co chci je dusevni klid utrideni myslenek a zastaveni jejich nekonecneho toku.


    CORDELL: na hovno nejsem presmeroval sem celou cast hyper na praci problem je ze se to neda samo zastavit. neni v tom rad teda urcite ne takovej pro normalni lidi. terapii nepotrebuju znam svuj problem a v mem okoli neni nepochopeni. chtel bych doktora co si me vezme na starost a pomuze mi. nekoho kdo bude sledovat zmeny a bude schopen mi vysvetlit co a jak. chtel bych zkusit medikaci a poznat jaky je v tom rozdil zvlast kdyz vim ze muj problem je zpusoben mozkovou disharmonii (jednoduse receno) :))
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    MUI: ja kdysy byl u jednoho doktora a ten mi daval nejaky sedativa na schizofrenii. chtel sem zkusit ten rozdil ale nikdy me nemedikovali. moji velice obsahlou dokumentaci skartovala sestra pri tom kdyz sem prechazel z detskyho obvodaka na dospelyho. muzes mi doporucit teda doktora?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam