• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Díky za rady, knížku seženu a přečtu. No já hlavně nevím, jak se k tomu postavit, je to totiž dobrá tragikomedie - právě přestoupil z gymplu na strojní průmyslovku a tam je dost podstatné, jestli něco měří 3 nebo 5mm. Vůbec nemám potřebu za něho zrovna v tomhle orodovat a zametat cestičky. Jestli spíš neměl zůstat na tom gymplu (průměr 2.0) a následně si najít obor, ve kterém se to dá nějak okecat.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PERSEEIDA: Ja si pletla 4 a 7. Pomohlo mi, kdyz mi nekdo rekl, ze si to co napisu mam jednou (nebo radsi vickrat) po sobe precist. Dys* mi nikdo nediagnostikoval.
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    PERSEEIDA: precist fast minds. deti podporovat. mit vlidnej pristup a pochopeni. vse samozrejme do urcitejch mezi. ale tohle je hodne dulezity. zaklad je v pristupu a ve fast minds se clovek dozvi jak na to.
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    inu, ja v prvni tride dostal velkou dvojku a taky navrh na zvlastni skolu, coz se nastesti vyresilo presunem na jinou skolu k ucitelce s chapavym pristupem. nasledovala i navsteva ppp a tam jsem byl diagnostikovanej jako dislektik a disgrafik. jenze krom mensich ulev pri psani diktatu se to uz nikdy vic neresilo, protoze jsem s odrenejma usima zakladku prosel a stredni s par prestupama a opakovanim taky. zamestnani jsem si taky vzdycky nejaky nasel... s matematikou jsem se ale i tak hooodne trapil :D
    chci rict.. dislexie si vsimnes jako prvni veci, jenze to je jen stary oznaceni mozkovy dysfunkce, kterych je vic a jsou soucasti adhd. kazdyho adhd postihuje jinak a v jinejch oblastech zivota. ja si myslim ze je k tomu treba tak pristupovat. musim doporucit tu knizku FAST MINDS, tam se o tom pise!

    jinak dik za odpovedi k predchozimu dotazu. za sebe jeste musim doplnit, a doufam ze tim nekoho nechtene neurazim :D ze jsem obklopenej vesnickejma ignorantama, ktery nemaj ani chut se takovejma volovinama zaobirat, velkej bic a malej dvur na tebe :D to mi moc energie nepridava. mezi vrstevnikama to je pohoda. jeste muj mudr, ten trochu vi, neco si nejspis precetl na wiki.... ale moc se boji abych leky nezneuzival, vzhledem k me historii s ganjou, takze z nej hodne citim neduveru :-)
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CORDELL: Pro tak velký už zvláštní školy nejsou!;)
    Tohle dítě je ještě v pohodě, jde jenom o srážku představ s realitou (představuje si že to umí na jedničku a přitom to je reálně kvůli blbým chybám na 2-3). Ale mám v domácím portfoliu komplikovanější kousek a tam je to fakt problém, vůbec vybrat školu kterou ještě zvládne, něco se naučí... budem rádi že normálně projde základku a najdem učňák.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Mám dotaz. Mám pubertálního syna, který má poslední dobou problém v matematice s tím, že když počítá, tak se mu občas nepovede přepis, z čísla "3" je najednou "5" a už mu to vyjde blbě. Nebo se rovnou splete v opisu zadání. Má novou učitelku, kterou vůbec nezajímá postup, ale výsledek, takže i když matematice rozumí, dostane špatnou známku. Pochopitelně si za to může sám, jeho hobby je odhalovat chyby paní učitelky a před celou třídou je rozpitvávat - já jsem mu říkala, že nedělá dobře.
    Adhd nemá, max je tam dyslexie. Co s tím?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    FAKE_DJ: se mnou se to tahne snad od skolky, co se mnou rodice zacali vymetat pedagogicko-psychologicky poradny, protoze jsem byla nezvladatelnej spratek a kdyz jsem jim ted oznamila, ze to byl duvod moji hospitalizace v blazinci, tak se nad tim nijak nepozastavovali. :) a manzel nevim, ten si asi trochu mysli, ze to je pseudodiagnoza a vymluva, ale je mi to jedno, jsem rada, ze jsem ve 32 letech zjistila, ze se s tim da neco delat. :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CORDELL: šum větráku mě bohužel nebaví :-)
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    zajimalo by mne, co rikaji vasi rodinni prislusnici na vasi diagnozu adhd? myslim maminky, babicky, partnery, kamarady, kolegy,... rozumi tomu? jsou schopni se vcitit a pomoct vam svym pristupem nebo si naopak mysli, ze se jedna jen o vymysl moderni doby a vec nechapou/nechteji chapat?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: co furt mas s tema vedlejsima ucinkama? dyt ja se jen prvni dny motala, ale ted uz nepocituju zadny! jo, mam mensi chut k jidlu, jenze to neni negativni ucinek, aspon u me ne, neporadam ted aspon vecerni nalety na lednicku. :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DRAKY: Mně zas pomáhá naopak nechat otevřené okno do ulice (žádná moc rušná), ty noční zvuky mě uklidňují. Ale možná je to podobné, jako píšeš s tím zaměstnáním mozku nějakými známými uklidňujícími zvuky. Naprosté ticho mi na usínání vadí. Nejradši mám nějaký šum, ideálně v létě cvrčci, nebo moře (ale toho se mi nedostává zas tolik :D).
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    BUBBLE: jak rikas, levny to uplne neni, ale kdyby bylo, tak bych do toho osobne sel znova i kdyz ted na ritalinu moc vedlejsich ucinku nepozoruju, ty dostatecne potlacuju zelim :) takze normalne jim i normalne spim

    a kdyz jsem u toho spani, tak se musim pridat k ostatnim - z tech pozitivnich ucinku strattery bylo od zacatku dobry usinani a prijemny probouzeni bez obtizi. zavrate jsem nemel ani z pocatecnich 40ti a naslednejch 60mg. za to problemy s mocenim jsem mel furt... jen kdyz jsem si experimentalne rozdelil obsah tobolky na vic casti, to jsem citil vic pozitiv a skoro zadny negativa. takze i pres svejch 100kg vahy jsem na stratteru asi moc citlivej :) joa ja osobne po ni mel vetsi chut k jidlu a zaroven na nikotin ))
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    POZITRON: tohle instantni usinani se mi povedlo ziskat v uplynulem roce bez leku, po 32 letech velkejch problemu s usinanim, kdy jsem se musela mozek "zamestnat" poslouchanim nejakejch mashu nebo cervenejch trpasliku, proste neceho, co uz znal, v naprostym tichu jsem byla nahrana. Presnou pricinu neznam, ale podle rad z toho adhd "kocentracniho krouzku" jsem prestala pit kafe navecer, zatemnila a odhlucnila prostredi + asi i ty relaxace/meditace delaj hodne. Dneska s par vyjimkama do roka spim jako mimino. Neuveritelna parada :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: a jestli je to tim ketileptem, tak ho fakt musim doporucit. vecer lehnes do postele, myslenky zadny, takze nepremejsis hodinu o kravinach, usnes a rano vstanes. taky takova blbost, ale dost potesi. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DEETOMMY: zmenu vnimani (presne jak pises - takovej klid v hlave a ten nepretrzitej tok myslenek neni zdaleka tak obtezujici a silnej) jsem zacala cejtit treti den, ale rikam si, ze to je blbost, protoze nastup ucinku se uvadi v tejdnech, ne-li mesicich. a takova blbost, treba vcera jsem si rekla, ze umeju nadobi, sla jsem a umyla nadobi. pak jsem si rekla, ze vyperu a? vyprala jsem. pritom obycejne me v tom jit a udelat to, co jsem se rozhodla jit udelat, zdrzi tisic jinejch zbytecnejch veci a cinnosti vcetne totalniho mrhani casem, ze se k jednoduchy cinnosti nedokopu nakonec treba vubec. i kdyz je mozny, ze v tom maj prsty i ty antipsychotika, ktery beru 10 dnu a udajne prave presne na zmirneni toho toku myslenek hlavne pred spanim.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    POZITRON: prvni davky mely okamzity efekt. klid v hlave a pozitivni nalada. clovek citi jak ucinek postupne mizi a vecer je na tom samem jako kdyz nic neuziva. zmena stavu muze vest k lehci panice z neznameho. jinak vnimas okoli a to mozek ze zacatku nezvlada. muze se projevit i jako zavrate buseni srdce uzkost. je dulezity byt v dusevni pohode a nicim se moc nestresovat. telo si zvykne a davka se da zvysit. mam spatne dny a pak si vezmu misto 40mg 80mg a je to lepsi mam 186cm na 69kg. dobry je taky nebrat ji na lacno to je ucinek rychlejsi a hur se s tim clovek srovnava.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    POZITRON: zatim to uplne nevymizelo, ale taky citim nepatrny zlepseni. Jinak mam mensi chut k jidlu, jsem zvedavy na tu kontrolu a jak se to bude vyvijet dal.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZDN58: a ty zavrate prejdou? prvni den jsem se byla projit a musela jsem si na chvili sednout na lavicku. vcera jsem byla dopoledne na bruslich a taky nic moc teda, nekolikrat jsem myslela, ze se tam natahnu, nicmene prijde mi, ze se to nepatrne zlepsuje.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    POZITRON: ja mam to samy, uz jsem presel na 60mg a obcas to se mnou lomcuje dost (vazim 90 kg). Zatim beru dva tydny a za dalsi dva tydny mam mit kontrolu kde by pri pozitivnim ucinku melo taky dojit ke zvyseni davky, tak uvidime.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    zavrate prvni dny na strattere 40mg (vazim 60,5kg) jsou normalni? jen dopoledne, odpoledne je to lepsi. a taky mam obcas husi kuzi a studeny ruce, i kdyz je v mistnosti vedro. nenasadila mi tu gramaz moc zhurta? jinak zadny buseni srdce, zrychlenej puls, co se casto uvadi, nic takovyho. efekt na priznaky mam ocekavat tedy az za par tydnu? pristi patek jdu na kontrolu a asi mi to bude chtit zvednout, tak nevim, to je normalni postup? urcite tomu chci dat sanci, protoze jestli po 32 letech budu moct zacit konecne normalne fungovat, tak sem s tim!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam