• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DEETOMMY: zmenu vnimani (presne jak pises - takovej klid v hlave a ten nepretrzitej tok myslenek neni zdaleka tak obtezujici a silnej) jsem zacala cejtit treti den, ale rikam si, ze to je blbost, protoze nastup ucinku se uvadi v tejdnech, ne-li mesicich. a takova blbost, treba vcera jsem si rekla, ze umeju nadobi, sla jsem a umyla nadobi. pak jsem si rekla, ze vyperu a? vyprala jsem. pritom obycejne me v tom jit a udelat to, co jsem se rozhodla jit udelat, zdrzi tisic jinejch zbytecnejch veci a cinnosti vcetne totalniho mrhani casem, ze se k jednoduchy cinnosti nedokopu nakonec treba vubec. i kdyz je mozny, ze v tom maj prsty i ty antipsychotika, ktery beru 10 dnu a udajne prave presne na zmirneni toho toku myslenek hlavne pred spanim.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    POZITRON: prvni davky mely okamzity efekt. klid v hlave a pozitivni nalada. clovek citi jak ucinek postupne mizi a vecer je na tom samem jako kdyz nic neuziva. zmena stavu muze vest k lehci panice z neznameho. jinak vnimas okoli a to mozek ze zacatku nezvlada. muze se projevit i jako zavrate buseni srdce uzkost. je dulezity byt v dusevni pohode a nicim se moc nestresovat. telo si zvykne a davka se da zvysit. mam spatne dny a pak si vezmu misto 40mg 80mg a je to lepsi mam 186cm na 69kg. dobry je taky nebrat ji na lacno to je ucinek rychlejsi a hur se s tim clovek srovnava.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    POZITRON: zatim to uplne nevymizelo, ale taky citim nepatrny zlepseni. Jinak mam mensi chut k jidlu, jsem zvedavy na tu kontrolu a jak se to bude vyvijet dal.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZDN58: a ty zavrate prejdou? prvni den jsem se byla projit a musela jsem si na chvili sednout na lavicku. vcera jsem byla dopoledne na bruslich a taky nic moc teda, nekolikrat jsem myslela, ze se tam natahnu, nicmene prijde mi, ze se to nepatrne zlepsuje.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    POZITRON: ja mam to samy, uz jsem presel na 60mg a obcas to se mnou lomcuje dost (vazim 90 kg). Zatim beru dva tydny a za dalsi dva tydny mam mit kontrolu kde by pri pozitivnim ucinku melo taky dojit ke zvyseni davky, tak uvidime.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    zavrate prvni dny na strattere 40mg (vazim 60,5kg) jsou normalni? jen dopoledne, odpoledne je to lepsi. a taky mam obcas husi kuzi a studeny ruce, i kdyz je v mistnosti vedro. nenasadila mi tu gramaz moc zhurta? jinak zadny buseni srdce, zrychlenej puls, co se casto uvadi, nic takovyho. efekt na priznaky mam ocekavat tedy az za par tydnu? pristi patek jdu na kontrolu a asi mi to bude chtit zvednout, tak nevim, to je normalni postup? urcite tomu chci dat sanci, protoze jestli po 32 letech budu moct zacit konecne normalne fungovat, tak sem s tim!
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    FAKE_DJ: osobne jsem chtel zkusit CBD, ale co jsem koukal tak vsechno bylo dost drahy tak jsem do toho nakonec nesel. Ale pokud nekde sezenu tak rad zkusim a budu referovat. Marihuanu az leta nekourim takze nevim, asi to bude hodne individualni.
    Otazka je na co ti lekar tu travu predepise. Jako doplnkova lecba k jiny medikaci a potlaceni vedlejsich ucinku jak pises mi to prijde v pohode, ale jako primarni medikaci bych na to moc nesazel. Vyklidneni vecer po praci a psychicka hygiena je jedna vec, ale pozornost ti to uplne nenakopne ;)
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    DRAKY, CORDELL: dik za odpovedi. zjistuju to, pac jsem se docetl, ze v nekolika statech usa, kde bylo legalizovano k lecbe, prave ganju psychiatri mohou na adhd predepisovat. osobne cejtim, ze mi ta bylina za dobu co palim spis v mnohym pomohla nez ublizila. ale muze to bejt jen pocit a opak je pravdou :) jde mi o to, ze krom par clanku na zahranicnich webech se o trave na adhd nikdo moc nezminuje a rad bych vedel jestli nekdo z mistnich nema podobnou zkusenost jako ja...
    btw. dostala se mi pred nejakou dobou do ruky trocha kvalitniho cbd oleje, kterej mi ulevil od nekterejch neprijemnejch vedlejsich ucinku strattery a zaroven po nem byl celej den i takovej trochu vic energictejsi a slunickovitejsi :)

    rad se podelim o dalsi moje zkusenosti pokud by to nekoho mohlo zajimat, ale radeji si prectu o zkusenostech ostatnich nyxaku :-D
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    CORDELL: tak pokud se o necem doslechnes, dej vedet. Mne to relaxovani funguje, ale mozna proste proto, ze je to vedena meditace, zatimco driv jsem zkousela sama "soustredit se na svuj dech" a bylo to k nicemu. Pokud tomu programu celkove moc neveris, tak ti asi moc k nicemu nebude - a pak asi skoda, ze tam zabiras misto nekomu, pro koho to mohlo bejt uzitecny. Ja se tam treba naucila podstatne duslednejc planovat (a vydrzet u toho, pripadne se k tomu vratit, pokud z nejakyho duvodu vypadnu), zasadne snizit svoji pracovni naloz a v dusledku toho i stres. Ten psycholog mi u toho prijde dobrej v tom, ze dokaze jasne pojmenovat veci, aniz by te pritom nejak ranil nebo urazil. A nenecha se jen tak snadno vobullshitovat jako leckdo jinej (vcetne sebe sama). Psychiatr me nelaka, o neschopenky ani invalidku nestojim, chci bejt normalne funkcni clovek, idealne jeste o vo chlup lip :) Pokud jde o prasky, nemam zajem ani o ty, co ti muzou predepsat u nas. Holt asi mame brutal rozdilny ocekavani od toho programu...
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    CORDELL: a mas nejaky konkretni tip na neco vzp rozvojove osobnostniho? Jinak kazdymu muze sednout neco jinyho, vykecani se povazuju za uzitecny, pac jinde takhle otevrene nemuzu. Z vykecavani ostatnich si casto vsimnu neceho relevantniho i pro sebe. A jak tam chodim delsi dobu nez jen ty 3 mesice, tak i vidim, jak se ty lidi posunuji diky ukolum, co si davaj... Tamni relaxace me privedly k (pokusum o) meditovani i mimo... Takze za me spokojenost. Jak dlouho jsi tam chodil a co vic jsi od toho cekal?
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    POZITRON: celkem ucite ted jede nova skupina, mame s nima mit na jare nejaky mergovaci soustredici soustredeni... Ale je mozny, ze je to posledni beh, co rozbehli. Megaskoda, imho jediny se tomu seriozne venujou u dospeljch v CR.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    FAKE_DJ: huleni je imho jeden z pokusu o sebemedikaci - neco co te rychle uvolni ze stresu, uklidni mozek a z podstaty ti to pomaha soustredit se na neco (casto az moc)... Dlouhodoby ucinky na motivaci jsou ale celkem devastujici a jako adhd potrebujes imho tolik silny vule, kolik jenom dokazes posbirat. Takze nektery projevy imho umirnuje (prestanes bejt tolik hyper, zklidnis se, zjemnis emoce), jenze to ma svoji cenu - vyplacas si dost uz tak chabejch neurotransmiterovejch zasob, coz ti pak chybi. Nemuluve o posileni zapominani veci a povinnosti :) Takze imho s travou spis stridme.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DRAKY: tam jsem původně taky chtěla, ale nenabírají nováčky...
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    ahoj, je mi 27 a jsem adhd pozitivni :-) je to skoro rok co jsem se sam diagnostikoval po precteni par webu o tom co adhd obnasi a o nejakou chvili pozdeji si v blizkosti bydliste vyhledal psychiatra, ktery by moje zjisteni mohl proverit. ted uz jsem druhym mesicem na ritalinu a predtim jsem zkousel stratteru, ktera mi nevyhovovala (neprijemny vedlejsi ucinky). furt je to sice boj, ale citim se o dost funkcneji nez drive :-) medikace zda se funguje. jinak musim rict ze jsem se snazil precist fast minds a pocteni je to imho supr pro vsechny kdo maji problem s organizaci zivota at uz adhd diagnostikovany maji nebo ne :-) btw. zajima mne jak ostatni adhd pozitivni vnimaji vliv travy na adhd. prohlubuje huleni projevy adhd? pomaha s umirnovanim priznaku?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DRAKY: no nevim, psychiatr v blazinci mi rikal, ze se na to kvuli mne ptal a ze jim skoncila financni podpora (grant), takze ted urcite nic nerozjizdej. info stary ze vcera, takze dost cerstvy.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    Někdo se tu ptal na odbornou pomoc, se kterou řešim ADHD - po opakovanejch snahách si nějak pomoct sama nejrůznějšími způsoby jsem kontaktovala lidi od týhle stránky http://www.nepozornidospeli.cz/ Konkrétně mi to teda stálo za to, dohledat si na ně pracovní mejl, když mě na obecným kontaktu kliniky vyfuckovali :) Po otestování jsem chodila na tři měsíce do podpůrný skupiny se 4 dalšíma přímo tam, přičemž jakmile tenhle program (placenej pojišťovnou) skončil, domluvili jsme se na soukromým pokračování. A přijde mi, že mi to fakt pomáhá. Řešíme režim, jídlo, pohyb, případně účinky medikace, kterou někteří berou, různý fígle, jak se sebou pracovat, jak se nevystresovat nebo naopak neuprokrastinovat k smrti, dáváme si úkoly do příští schůzky a tak... (Mám teď třeba tak pořešený administrativní vopruzy, jako ještě nikdy v životě :) Přijde mi i zajímavý poslouchat, jaký problémy řešej ostatní - leccos máme společnýho. Je super, že tam můžete mluvit otevřeně a nikdo se na vás nedívá jako na retarda, že nezvládáte některý základní dospělácký úkony :) Jinak teď tuším rozeběhli další běh toho programu, nevím popravdě, kdy má být další. A nechci tvrdit, že je to zaručenej úspěch - dva lidi ze skupiny odpadli. Ale rozhodně to imho stojí za vyzkoušení.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: u mě záleží na typu činnosti + motivaci. Tam, kde musím reagovat na neustálé změny, se soustředím bez potíží. Tam, kde jde stále o jeden typ činnosti, naprosto selhávám.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    POZITRON: V praci to tak mam. U opakovanych jednoduchych ukolu (prace na 8-15h) je to nuda a delam vsechno mozne nez to co mam. Jakmile je tam potreba naprogramovat novou funkcnost, tak mozek to zaujme a soustredim se. Ale zase na druhou stranu do protivahy tomu davam vyhoreni, takze tezko rict. Lehke opakovane ukoly vetsinou dodelam rychle pod mirnym stresem.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    POZITRON: Funguješ jenom ve vysokých otáčkách.:)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    lidicky, cetla jsem si zpravu ted z ty hospitalizace na psychiatrii a prekvapilo me, ze doktor rikal a i to tam pisou, ze cim tezsi ukol, tim podavam lepsi vysledek. ze potrebuju vyzvu a cim tezsi ukol, tim vetsi vyzva, tim lip se soustredim a tim lepsi podam vysledek. naopak u lehkejch ukolu, ktery me nezaujmou a nemotivujou, se nedokazu soustredit prakticky vubec, proste nula, vypadek mozku. mate to taky nekdo? a v iq testu ani jedna chyba i pres benzodiazepiny, ktery mi cpali, uf, obavala jsem se nejhorsiho. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam