• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: nejhorší to bylo poprvé, teď už je to jen extrémně nepříjemný. Já mám u toho navíc problém i hýbat očima, už se mi stalo, že jsem měla pootevřené oko a čučela do polštáře a ne a ne s tím cokoli udělat.
    Jo a aby toho nebylo málo, tak mívám někdy při usínání nebo probouzení záchvaty paniky ;)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MUI: stalo se mi to jen nekolikrat za zivot a jestli se to nekomu deje pravidelne, lituju ho!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MUI: ano. Občas se mi to stává, zvlášť, když jsem hodně ve stresu, nachlazená, nebo si jdu lehnout přes den.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MUI: párkrát se mi stalo něco "zajímavého", ale paralýza asi ne.

Ještě na gymplu se mi stalo, že jsem měl takový psycho sen a byl jsem při tom napůl vzhůru a chodil jsem fyzicky po bytě. Normálně jsem viděl co se děje v reálném světě a vyhýbal se překážkám, ale zároveň mě drtil ten sen.

Pak se mi dvakrát stalo (s odstupem cca 10 let), že jsem šel v polospánku na záchod a probudil se na chodbě (dveře bytu samo zavřené). Dobrá historka pro cizí zasmání :-P

AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CYBERWOLF: No jasně, vždyť dokud žádný bohatý farmafirmy nebyly, nebyly žádný nemoci! ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BETTER: to je v pohodě, já znám lidi, co si tohle myslí o leukémii. Že těm dětem nic neni a jenom doktoři a farmaceutické firmy na tom ždímou peníze. Což je fakt hnusný a člověk by si proto neměl koupit ani aspirin. Teda, pořád se zdráhám věřit tomu, že si to opravdu myslí, ale všechno tomu nasvědčuje.
    MALAOFCE
    MALAOFCE --- ---
    ANICASE: napis, klidne odpovim.
    MAMAMIA
    MAMAMIA --- ---
    Hoj, nedávno jsem tu sdílela knížku o ADHD (Kryštof ádéhádě). Nemáte prosím doporučení na nějakou podobnou knihu o ADHD, nebo je nějaká, která vás oslovila? Díky!
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    DRAKY: mam stejnou zkusenost. Verejny projevy nemam rad, ale pokud uz je delam tak ten fokus naskoci a v hlave nemam zadny jiny myslenky krome toho co potrebuju rikat.
    A moje schopnosti vyucovat jsou, rekl bych, taky velice slusny.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    CORDELL: nejsou vsechna adhd stejna, at uz projevy, nebo intenzitou. Osobne, kdyz si pripravim predem osnovu, do ktery muzu koukat, tak na podstatny veci pri verejnym projevu nezapominam. A dost me to osvobozuje. Jinak v moment, kdy vylezu pred lidi, se mi zapina total hyperfokus a uzasny byti tady a ted bez stepeni myslenek. Za me je to jeden z nejpozitivnejsich aspektu myho adhd :) pedagogicky zkusenosti naky mam a dost pozitivni
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    + netrpelivost, jak jde udelat neco napred, udelam to
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    uzkostny peclivec je muj pritel, ja si snad konecne nekam.zajdu, kdyz to tady ctu :-)
    porad mi vysvetluje, ze je lepsi jednuvec dodelat, pak delat.dalsi, ze vicka u samponu atp se zaviraj, ja jemu vysvtluju, ze musim delat vic veci najednou, vetsinou, ze me to jinak tak nejak vnitrne boli :-) chodim v kruzich, tu udelamto, tu ono.
    rikam nesmysly, syn se pta, co bylo to slovo ve vete, rikam jaky, rekne mi ho, prehraju si v hlave, jak ta veta znelaa ma recht, kluk jeden :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORDELL: no a pak jsou lidé co mají poruchu pozornosti a k tomu mají pedagogický talent. to nejsou spojité nádoby
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    BETTER: to si říkám taky...i když často s větším či menším povzdechnutím...aneb jak se zpívá v jedné písničce - "je to boj, ale krásnej" :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ZUZKAOU: úzkostný pečlivec je dost problém v jakémkoliv provozu. Klidně k tomu může být i ADHD a to je pak úplně v prdeli :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    úzkostný pečlivec v běžném školním chaosu a hluku totiž dost trpí...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: ale tak to nebývá z dospělých nezbytné. jinak živelný hyperaktiv bývá lepším učitelem, než úzkostný pečlivec. platí pro obě pohlaví...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU:
    CORDELL: jeste me napada prekotna mluva a skakani od tematu k tematu, i kdyz to se asi da treninkem naucit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: hele hyperaktivita a schopnost rychle reagovat na podnět se ve třídě za katedrou fakt hodí. Když se k tomu ještě přidá vlastní zkušenost z frustrace z klasické výuky a následné upravení přístupu, tak jako to může být fakt dobrý.

NAvíc děcka prostě udrží pozornost kratší dobu,než učitel a tak jako tak je potřeba aktivity v hodině střídat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: teacher teda nevim, impulzivita a zlobivi haranti, to nejde moc dohromady :)
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    ECLECTICA: Ja to nenapsal presne. Lidi co pijou 2-4 kafe denne jsou stastnejs a zijou nevim o kolik let dele nez lidi co kafe vubrc nepijou, takhle znel ten vysledek jejich statisticke analyzy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam